TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, dün yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in açıkladığı hububat müdahale alım fiyatı hakkında görüş bildirdi.

Sözlerine, bölgede ekilen buğday tohum çeşitleri hakkında değerlendirmelerde bulunarak başlayan Darcan, Tekirdağ, Rumeli,  85, Esperia, Odeska tohumlarının kırmızı sert buğday çeşidi olduğunu bildirerek, 1. sınıf olan bu tohumların, bölgede ekildiğini söyledi. Bakan Eker’in açıkladığı ton başına 862 TL’lik fiyatın, bu tohumları kapsadığını belirten Hüseyin Darcan, açıklanan fiyatın iyi olmadığını dile getirerek, “Verilen fiyatlar enflasyonun altında. Fiyatlar enflasyonun %1 dahi altında da olsa her yıl üreticinin fakirleşmesi demektir. Çiftçinin refahını arttırmak isteniyorsa, ürün fiyatları enflasyonun üzerinde olmalı. Geçtiğimiz yıl TMO açılmayınca fiyat da açıklanmadı. Bu yıl ise verilen fiyat 2013 yılının %18 üzerinde. 2013’te fiyat ton/720 TL idi. Bu rakam biraz az. Öte yandan çiftinin girdileri sürekli enflasyonun üzerinde seyrediyor. Türkiye’de enflasyon %10 ise çiftinin girdi maliyetleri de %10-12 seviyelerinde artıyor.” diye konuştu.

TMO HAZIRLIKLARINI YAPTI

TMO’nun biran önce alıma başlayarak üreticinin mağdur olmasını önlemesi gerektiğinin altını çizen Darcan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bölgede erkenci tohum çeşitleri de ekiliyor. Bu çeşitlerde de fiyatlar ton/800 TL civarında olacaktır. Üreticinin fiyat açısından mağdur olmaması amacıyla TMO biran önce alıma başlamalı. TMO alımlara başlamadığı sürece fiyatlar ton /700-ton/750 TL civarında seyreder. TMO hazırlıklarını yaptı. Öte yandan şuanda yapılan biçimler erken ve depoya konamaz. Depoya girdiği andan 1 ay sonra böcek yapmaya başlar. Ofis de böyle rutubetli ürünü alamaz.”