GİZEM GÖRÜR

TMO’nun alımlara devam ettiğini belirten Darcan, “Ancak bazı sıkıntılar var. 1 sınıf kalite olarak 4 çeşit buğday geçiyor. ‘Kaliteye göre ürün alıyoruz’ diyorlar ama 2. sınıf kalitesine giren buğdaylarda umduğumuz fiyatı bulamıyoruz. Ürün 15 protein geliyor. Değerleri 1. sınıf kalite buğdaydan daha iyi yine de yemlik sınıfında ürün alıyorlar. Bizim bölgemizde çok fazla çeşit var. Bu alım politikasının yanlış olduğunu geçen yıl da söyledik. Kaliteye göre ödeme yapılacaksa cinslerin kaldırılması gerek. Barem sınırı getirilsin. Vatandaş bir sürü çeşit ekmiş. ‘Senin ürünün yemlik sınıftan’ diyor, 89 kuruştan ürün alıyor. Bu konuyu bakanımıza da ileteceğiz. İnşallah düzeltirler.” dedi.

BUĞDAY FİYATLARI İÇ AÇICI DEĞİL

Fiyatların düşük olduğunu ifade eden Hüseyin Darcan, şunları söyledi: “Buğday fiyatları iç açıcı değil. Yükselmedi. Çeltik ve buğday ithalatı yapılacağı yönündeki söylentiler fiyatları gevşetti. Son günlerde Edirne borsasında fiyatlarda bir kıpırdanma vardı. Ancak son 2 gündür fiyatlar yeniden düşüşe geçti. Fiyat konusunda randıman yok. Hububat üreticisi bu yıl da umduğunu bulamadı. Bu yıl da boş geçti. Verimler bölgemizde iyiydi, dönümünde 600-700 kilogramları bulduk. Ancak sadece bizim bölgemizi düşünmemeliyiz. Etrafta 300 kilogram buğday alanlar var. Bu arkadaşlarımız ne yapacak? Bugün mazota yine zam geldi. Bugün Türkiye’de gizli enflasyon oranı %30 civarında. İlaçlara %30 zam geldi. Benim vatandaşıma %3 zam yapıyorsun. Bu mu enflasyon? Ortada abes bir durum var.”

SORUNLAR İTHALAT İLE ÇÖZÜLMEZ

Darcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretici sürekli zarar ettiği takdirde yavaş yavaş üretimden vazgeçmeye başlar. Bazı bölgelerde yıllardır verim düşük. Bu bölgeler üretimi bırakacaktır. Bu sorunlar ithalat ile çözülmez. Bunlar geçici çözümler. Hububatta ithalatı yaparsın, ancak gerçekleşmiş bir rekolte olduktan sonra. Buğday hasadı biter, açığın kalır bundan sonra 0 gümrükle mal getirirsin. Fiyatlar çok aşırı şekilde yükselir, müdahale edersin. Bayramdan önce buğday fiyatları 90 kuruş seviyesindeydi. Bu fiyatlar afaki değil. Buğday fiyatları düştü, ekmek fiyatlarına etkisi oldu mu?”

TÜKETİCİYİ KOLLAYALIM AMA ÜRETİCİYİ DE MAĞDUR ETMEYELİM

Üreticinin zararının desteklemelerin yükseltilerek giderilebileceğini dile getiren HüseyinDarcan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Desteklemelerin attırılmasını talep edeceğiz. Geçtiğimiz yıl bakanlıkta yaptığımız görüşmelerde, Türkiye’de yeterince buğday üretiminin olduğunu, desteklemelerin arttırıldığı takdirde buğday üretiminin daha da artacağını söylemişlerdi. Aradan 1 sene geçti ne oldu da buğday ithalatı gündeme geldi. Demek ki vatandaş buğdaydan para kazanamadı ve üretimden uzaklaştı. Tüketiciyi kollayalım ama üreticiyi de mağdur etmeyelim. Fiyatları sabit tutup, destekleri arttırarak çözüm üretebilirsin.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ