CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, 21 Şubat’ta Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nun “Avrupa Birliği Enerji Politikaları ve Aday Ülkelere Etkileri” konulu seminer ve çalıştayına katıldı.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi dört milletvekilinin katıldığı seminer ve çalıştayın, Komisyon’da görüşülüp TBMM Genel Kurulu’na sunulan  yeni Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı görüşmeleri öncesinde yapılması açısından da ayrı bir önem taşıdığı bildirildi.

Brüksel’deki toplantıya CHP adına katılan Değirmendereli, gözlemlerini şöyle paylaştı:

“Toplantıya Batı Balkan ülkeleri olarak adlandırılan Bosna-Hersek, Makedonya, Karabağ, Sırbistan parlamenterleri ile Avrupa Parlamento’sunun Enerji Komitesi yetkilileri, bilim adamları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılırken, bir önceki dönem Avrupa Parlamentosu Başkanı Prof. Jerzy Buzek  başkanlık etti.

Konuşmacılar kendi ülkelerindeki enerjiye erişimde yaşanan iç ve dış kaynaklı sorunları dile getirdi ve AB’nin bu süreçte yapacağı katkılar üzerinde durdular.

Üye ve aday ülkelerin enerjiye en ucuz fiyatla ve sürekli erişebilecekleri bir ortamı oluşturma yolunun Avrupa enerji sistemini bütünleştirmekten geçtiği vurgulandı.

London City Üniversitesi’nden Prof. Alan Riley bölge ülkelerinin enerji altyapılarının ve enerji kaynaklarına erişim için yapılacak yatırımların akışının sağlanmasında esas olarak bu ülkelerdeki hukukun üstünlüğünün, yargının bağımsızlığının, adaletin kalitesinin ve yolsuzluklardan arınmış şeffaf liberal bir ortamın oluşmasıyla mümkün olabileceğinin altını çizdi.  Bu doğrultuda AB’ye aday ülkelerin kendi iç düzenlemelerini yapması gerektiği üzerinde durdu.

Hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının, özellikle altının çizilerek, yabancı sermayenin yatırım yapmasının öncelikli şartını oluşturmasının, ülkemiz açısından da özellikle değerlendirilmesi gereken bir durum olduğunu düşünüyorum. 

Ben de söz alarak;

Dünyanın enerji kaynaklarının geçiş yolu üzerinde olmasından dolayı ülkemizin stratejik bir öneme haiz olduğunu,

Bu gibi toplantılarda enerji politikalarını belirleyecek paylaşımlarda bulunurken esas itibariyle tüketicilerin güvenli ve ucuz enerji temin etmelerine yönelik politikaları geliştimenin öncelikli olmasının gerektiğini,

Türkiye olarak bizlerin enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için çevre ile uyumlu  teknolojiler kullanılmak kaydıyla yerli ve yenilenebilir  kaynaklara yönelmenin gerektiğini paylaştım.

Ayrıca, yapılan konuşmalarda,

·         AB ülkelerinin enerji açısından Rusya’ya aşırı bağımlı oldukları,

·         AB ülkeleri olarak enerji sistemlerini birleştirmeleri gerektiği ,

·         Kaynak çeşitliliği arayışı içerisinde Orta Doğu’daki enerji kaynaklarından daha etkin yararlanma gereği, bu noktada Türkiye ile işbirliğinin ve ortak projeler geliştirmenin önemi

·         Rüzgar ve güneş santrallerinin kuruluş maliyetlerinin düştüğü, bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarından daha çok faydalanılacağı

·         2030’da Avrupa’da kullanılan elektiriğin %60’ının yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesinin hedeflendiği

·         Enerji verimliliği stratejisi gereği kamu kurum ve kuruluşlarının bina ve araçlarında enerji tüketiminin minimize edilmesi, bu çerçevede sıfır enerji tüketen binaların üretilmesi konusunda yoğun ar-ge çalışmalarının yapılması

·         CO2 emisyonunun azaltılması için yeni otomobil standartlarının belirlenmesi

·         Linyit kaynaklarının bölgede önemli bir enerji kaynağı olmayı sürdüreceği

·         Almanya’nın nükleer satraller yerine kömür santralleri yapmaya yöneldiği, önümüzdeki yıllarda 35 kömür santrali yapmayı planladığı, bunlardan üç tanesinin devreye alındığı

·         Bu sürecin temiz kömür ve yakma teknolojilerine yapılmakta olan yatırımlarla hızlandırılacağı

·         ABD, Kanada ve İngiltere’de bulunan kaya gazı rezervlerinin önümüzdeki yıllarda dünya enerji piyasasını etkileyeceği

konuları üzerinde duruldu.

Seminer sonununda çıkarımlarım,

- enerji kaynaklarının geçiş koridoru olması nedeniyle Türkiye’nin stratejik değerini AB ülkeleri önemle algılamaktadırlar.

-          AB ülkelerinin yenilenebilir enerjiler ve bu konuda daha verimli üretimler sağlayacak yeni teknolojiler üzerinde yoğun çalışmaları, ayrıca kendi yerli kaynakları olan kömürü de temiz kömür ve yakma teknolojileri ile ülke ekonomisine kazandırmaya yönelik politikaları, bizim de CHP olarak ülkemiz için öngördüğümüz enerji politikalarıyla örtüşmektedir.”

Değirmendereli, ayrıca çok kısa süre içerisinde TBMM Genel Kurulu’da görüşülecek yine vatandaşa yük olmaya devam edecek Elektrik Piyasası Kanunu ile ilgili detaylı bilgileri önümüzdeki hafta içerisinde paylaşacağını ifade etti.