CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, 23 Ekim 2014 tarihinde başlayan TBMM’nin (Türkiye Büyük Millet Meclisi) tüm Bakanlık ve kamu kurumlarının bütçelerinin görüşmelerinde, Bütçe Komisyonu Üyesi olmamasına rağmen Ekonomi Bakanlığının bütçe oturumunda dün, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye 4 ayrı soru yöneltti.

2014 yılı Ocak- Eylül ayları arasında gerçekleşen altın ithalatının 12.9 Milyar Dolarından  %62.5 oranla 4.85 Milyar Dolara düştüğü bilgisini veren Değirmendereli, bu yüksek düşüşün sebebinin nereden kaynaklandığını, bu düşüşün Rıza Zarraf’ın dükkanı kapatmasıyla ilişkisi olup olmadığını sordu.

Değirmendereli, 2013 yılı itibariyle kömür ithalatına yapılan ödeme miktarını, yine 2013 yılında yapılan maden ihracatının toplam miktarını sorgularken bir de ithal kömüre dayalı termik santrallerin kurulmasının sürüyor olmasının cari açığı besleyeceğini düşünüp düşünmediklerini sorusunu yöneltti.

Yağlı tohumlar ve ham yağ ithalatına ödenen miktarın ne olduğunu, ayçiçeği üreticisine yeterli desteğin verilmemesinden ayçiçeği ekim alanlarının azalmasının yağlı tohumlar ithalatını arttırmaya neden olmasıyla ilgili olarak Hükümetin bir önlem almasının düşünülüp düşünülmediğini sorgulayan

Değirmendereli, son olarak da 100 Dolarlık ihracatın yüzde kaçının ithalat bazlı girdilerle yapıldığı sorusunu da Ekonomi Bakanına yöneltti.

Kemal Değirmendereli konu ile ilgili bilgileri verdi:

“İlgili her Komisyonda, platformda Edirne’mizin, Trakya’mızın sorunlarını dile getirmeye gayret ediyorum. Bugün TBMM İnsan Hakları Komisyonunun Edirne İli Yasadışı Göç İnceleme Raporu sunumunda da Edirne’mizin dertlerini getirmeye gayret ettim. Özellikle de son dönem Suriyeli sığınmacılara yapılan neredeyse 5 Milyar Liralık yardımı yapabilen hükümetin kendi çiftçisine üreticisine de elinin uzanmasının gerekliliğinin altını çizdiğimi paylaşmak isterim. Ayrıca Suriyeli mültecilerin ülkemize akın etmesinin önemli sebeplerinden biri de Emevi Camiinde namaz kılma beklentisinde olup Suriyeli silahlı güçleri destekleyen AKP iktidarı olduğu fikrimi de Komisyonda paylaştım.”