CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, dün, TBMM’de ayçiçeği üreticilerinin sorunlarını ele aldığı bir basın toplantısı düzenledi. Üreticilerin, Trakya Birlik’e seslerini duyuramadıklarını belirten Değirmendereli, uygulanan yanlış politikalar yüzünden dışarıdan ayçiçeği ithal etmek zorunda kalındığını söyledi. Destekleme primlerinin 240 TL/tondan 540 TL/tona çıkarılması gerektiğini kaydeden Değirmendereli’nin açıklaması şöyle:

GÜNDÖNDÜ, ÇİFTÇİNİN SOLUĞUYLA GÜNÜ DÖNDÜRECEK

Trakya çiftçisinin sessiz çığlığını duyurmak için bu basın toplantısını yapmış bulunuyorum.

Trakya’da ayçiçeği tarlalarında yangın var. Adana yandı, Trakya’mızın yangını sürüyor. 

Ayçiçeği üreticisi gerçekten son derece mağdur durumda ve bizlerin de buna sessiz kalması mümkün değil

Geçen yıl 1.5 - 1.6 TL'ye satılan çiçek, bu yıl 1 TL’nin altında satılıyor. 

Maliyetlere bakınca 1 kg ayçiçeğinin çiftçiye maliyeti 1.4 TL, satış fiyatı ise 1 TL.

Ayçiçeği üreticisi geçen yıl 1 kilo tohum almak için 25 kg ayçiçeği veriyorken bu yıl 45 kg ayçiçeği vermek zorunda. 

Çiftçi borcunu ödeyebilecek durumda değil.

İcra daireleri köylere taşınacak duruma geldi.

70 yaşında insanlarımız feryat figan ağlıyor.

Çiftçilerimiz seslerini duyurmak için Keşan’ın Maltepe Köyünde biçerdöverlerini tarlaya göndermeyip hasat yapmama kararı aldılar. Edirne Ticaret Borsası önünde oturma eylemi yapıldı. Keşan'da yürüyüş düzenlendi. Bu vatandaşlarımız da seslerini duyurmak için yollara mı dökülsün? Eylemler daha da büyürse yapacağınız bellidir: Susturmak için kendi vatandaşını gaza boğmak.

Ancak Hükümet'ten tık yok. 

Tarım bakanlığı derin bir sessizlikte.

Ayçiçeği üreticileri Trakya Birlik’e sesini duyurmuyor, duyuramıyor.

İktidar partisinin bölge milletvekilleri derin bir uykuda veya görmezden geliyor.

Üretici, malını Trakya Birlik’e döküyor ama kaç TL alacağını bilmiyor.

Bu yıl ülkemizde 1,3 milyon ton ayçiçeği üretimi bekleniyor.

Oysa ihtiyaç 2 milyon ton.

Dünyada ise 40 milyon ton civarında üretilen ve 2050’lerde 60 milyon tonu geçecek üretimi gerçekleştirilecek ayçiçeğini, Bulgaristan ve Romanya 2’şer milyon ton üretiyor, Ukrayna ve Rusya 11 milyon ton üretiyorlar.

Durum böyle olunca bu ülkelerden ucuz mal gelebiliyor, 90 kuruşa 1 TL'ye

Ancak bu ülke üreticilerinin kullandığı mazot fiyatı Rusya'da 1.91 Ukrayna'da 2.54, Bulgaristan’da 3.57 Romanya'da 3.70’lerdebizim çiftçimiz mazota 4.51 veriyor çünkü mazottan %68 vergi alınıyor.

Çiftçi açıkça diyor

Geçen yıl çeltikte de benzer problemler yaşandı. 1 TL'ye mal olan çeltik en fazla 90 kuruşa satıldı.

Sonuç ne? Bu yıl çeltik üretim alanları % 20 azalmış

Aynı üretim azalması, önlem alınmadığı durumda gelecek yıl ayçiçeği için de yaşanacak. Bu durum dışa bağımlılığı daha da artıracaktır.

Ülkemiz ekolojik olarak ayçiçeği üretimine uygun ülkelerdendir. Ancak uygulanan yanlış politikalar nedeniyle artan ölçüde ithalat yapmak zorunda kalınıyor. Yağlı tohum üretimi geliştirmek için hem üretimde kullanılan girdiler ucuzlatılmalı, hem taban fiyatları yüksek tutulmalı hem de tarımsal desteklemeler devam etmelidir.

Buradan Sayın Tarım Bakanı, Sanayi Bakanı ve Ekonomi Bakanı’na sesleniyorum. Ayçiçeği üreticisinin bu sorununa derhal müdahale edip ürün destekleme primlerini 240 TL/tondan 540 TL/tona çıkarmalısınız. Bütçeye maliyeti 150 milyon dolardır. Bunu vermezsek gelecek yıl bu parayı ithalat olarak Ukrayna çiftçisine vereceğiz.

Sulamada kullanılan elektrik fiyatları çok yüksek ayrıca sulamaya teşvik gerekiyor.

Birçok ülkenin, hatta AB ülkelerinin uyguladığı gibi tarife dışı engeller uygulanmalı. Kendi tarımımızı bitirecek ölçüde ithalat sevdasından vazgeçmelisiniz. Bunu birlikler de söylüyor, raporlarınız da!

2007-2013 DPT raporunda çoktan tespit ettiğiniz demişsiniz. 900 bin tondan 1.6 milyon tona çıkmış ihtiyacın tamamı karşılanmamış ama fiyatlar % 30 düşmüş.

80’lerde 1.2 milyon ton üretim yapabilen ülkemiz, 84 sonrası derken kendi tarımına kendi sekte vurmuş, üretim 650 bin tona düşmüş. Aynı durumu bugün yine yaşayacağız.

Yüz binlerce Ayçiçeği üreticisi çiftçimizin feryatlarını duymayıp Mısır, Suriye, Gazze’deki feryatlara kulak veren Sayın Başbakan ve Bakanları, öncelikli sorumlulukları olduğunu düşündüğüm kendi vatandaşlarının dertlerine derman olmaya davet ediyorum.

Buradan Ayçiçeği üreticisinin sıkıntılarına duyarsız yaklaşan bu hükümete karşı diyorum. Hükümetin önemsemediği Gündöndü, çiftçinin soluğuyla günü döndürecek.”