HABER MERKEZİ

Her yıl bu zamanlarda 200 bin dönüm arazide yakılan çeltik sapları ile oluşan olumsuzluklar özellikle sanal ortamda büyük tepkiler alıyor. Bu konuda Facebook’daki sayfasında tepkisini dile getirenlerden ENEZ DOĞA-DER Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Demiray bir paylaşımında “İpsala Ovası cayır cayır yanıyor... İlgililer sessiz, ilgililer görmezden gelip havaya bakıp ıslık çalıyorlar… Vatan toprağı yanıyor ve onlar buna göz yumuyorlar. ‘Görev yapın, yasaları uygulayın’ diye size ödenen maaşlar haram olsun” dedi.

Demiray, ayrıca Edirne Milletvekillerinin, siyasi parti örgütlerinin duyarsızlığını ve tepkisizliğini de vurgulayarak Hadi AKP'nin Milletvekili Fatma Aksal'dan vazgeçtik; örneğin CHP milletvekili Okan Gaytancıoğlu'nun, İYİ Parti Milletvekili Orhan Çakırlar'ın bu konuda bir tepkisi oldu da biz mi duymadık? İl ve İlçelerin örgütleri niye sessiz? Kendileri bu suskunluklarının nedenini anlatmaz ve bu çağrıyı duymazdan gelirlerse niçin suspus olduklarını ben anlatacağım. Hiç yoksa partilerin İl ve İlçe örgütleri kendi milletvekillerine sorup bizleri aydınlatsın diye de bekliyorum” ifadelerine yer verdi.

Ulaş Demiray yasaların izin vermediği, geçen yıl, Valiliğin de müftülüklere kadar gönderdiği yönergelerle kesinlikle engellenmesini istediği bu yasa dışı yakma olayı nedeniyle geçen yıl çok detaylı olarak Edirne Valiliği’ne ihbarda bulunduğunu ancak bir sonuç alamadığını hatırlatarak “İlgililer bu konuda hem sağır, hem de dilsiz. Bu yasa niçin uygulanmıyorsa bilimsel açıklaması yapılmalıdır. Anız yakılmasının eğer toprağa, havaya, Gala Gölü Kuş Cennetine, çevredeki yerleşim yerlerine, bir zararı yoksa anlatsınlar, anlamaya hazırız. Şimdilik biz, bu sesizlik nedeniyle ilgililerin, umarsız, duyarsız bazıçeltik ağalarına söz geçiremediğini anlıyoruz”diye konuştu.

Bazı iddiaların aksine anız yakılmadan da çeltik ziraatinin yapılabileceğinin, hatta yakılan sapların ekonomiye kazandırılabileceğinin bilindiğini hatırlatan Demiray “Pirinci çok üretmek yeterli de değildir, marifet de değildir. Bunun çevreye zarar vermeden yapılması şarttır. Eğer mümkün olmuyorsa çeltik ekiminden vaz geçilmesi dahi düşünülmelidir. Nitekim İpsala Ovasında daha fazla gelir getiren alternatif tarım yapılabileceği Hamzadere Projesi içeriğinde de belirtilmiştir. Bu projeler uygulanabilse İpsala Ovası 3-5 kişinin tekelinden çıkarılarak daha geniş istihdam olanakları da yaratılabilir. Kaldı ki pirinç sağlık açısından çok da yararlı, matah bir besin değildir” dedi.

Geçen yıl bu olumsuzlukları daha bilimsel olarak tartışabilecek ve kamuoyu oluşturacak etkinlikler planladıklarını, ancak “pandemi” dolayısıyla bunu gerçekleştiremediklerini anlatan Demiray, “Yasak varsa sorumlulara gerekli müeyyideler uygulansın. Kiralamalarda anız yakmayı önleyici maddeler konsun. Takip edilsin. Ya da Devlet, ya da milletvekilleri, ya da ziraat ve çifçi kuruluşları, üniversitelerden bilim adamları bu konuda anız yakmanın hiçbir zararı olmadığına dair bizleri bilgilendirsin. İkna etsin. Şu bilinsin ki doğa severler olarak, çevreciler olarak, hayvanseverler olarak, insan olarak anızlarla beraber bizim de içimiz yanıyor” şeklinde konuştu.

Ulaş Demiray bu konuda tüm doğa ve çevre gönüllülerini tepki göstermeye çağırdı.