AYŞİN SEÇİL GEZER

Kış aylarında yıpranan araçlara yaz bakımı yapılması gerektiğini ifade eden Demirkan, şunları söyledi: “Kış mevsiminde yıpranmalara yol açan hava şartları nedeniyle yaz mevsimine girerken araçlarınızın bakımlarını tepeden tırnağa yapılması gerekiyor. Yaz aylarında sıcak, toz gibi etkenler aracınızı etkilemektedir. Araçlardaki klima sistemi çok sıcak havalarda sorun çıkarabilir. Klima sisteminin iyi bilen biri tarafından havalar çok sıcak olmadan kontrol edilmesi gerekmektedir. Araç motorlarının hararet yapmaması için bakımları yapılmalıdır. Soğutma sisteminin iki yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulmalıdır. Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonunu kontrol ediniz ve eksilmişse ilave edilmelidir. Motor tamamen soğumadan radyatör kapağını açmayınız. Kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumlarını kontrol ediniz veya ettiriniz. Motor yağı ve yağ filtresinin araçların belirlenen zamanına göre değişmesi gerekmektedir. Aracınız römork çekiyor, bagaj yükünüz biraz abartılı veya seyahatiniz uzun ise yağ değişim süresini kısaltabilirsiniz.”

HAVA VE YAKIT FİLTRELERİNİN BELİRTİLEN SÜRELERDE DEĞİŞTİRİLMESİ ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR

Motor performansı hakkında da bilgiler veren Mahmut Demirkan, “Motor performansı için hava ve yakıt filtrelerinin belirtilen sürelerde değiştirilmesi önem arz etmektedir ayrıca tozlu hava şartlarında daha sık yapılması gerekmektedir. Cam silecekleri aşınmış, sertleşmişse mutlaka değiştirilmeli ve seyahatlerinizde yanınızda mutlaka cam suyu bulundurulmalıdır. Eski lastiklerinizle yola çıkmamalısınız. Kış lastikleri takılıysa yaz ya da dört mevsim lastikler ile değiştirilmelidir. Lastik basınçları her ay kontrol edilmeli ve yedek lastik her zaman yanınızda bulundurulmalıdır. Frenleme sistemi kontrol edilmeli ve yeni nesil araçların bir çoğunda kullanılan diskli fren balatalarında, balatalar yenilenecek noktaya gelene kadar aşındığında tiz bir şekilde ötme sesi çıkartan entegre aşınma göstergeleri bulunmaktadır. Frenleri gürültü ve durma mesafesi açısından daima kontrol ediniz.” şeklinde konuştu.

UZUN YOLA ÇIKMADAN ÖNCE AKÜLERİNİZİ KONTROL ETMENİZ GEREKİR

Demirkan, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Uzun yola çıkmadan önce akülerinizi kontrol etmeniz veya ettirmeniz gerekir. Araçların aydınlatma sistemleri mutlaka düzgün çalışmalı ve böcek, kir gibi aydınlatmaları kirleten şeyler varsa bunlar ıslak bir bez ile temizlenmelidir. Acil durumlara yönelik olarak; aracınızda küçük bir tamir çantası, ilk yardım çantası, seyyar lamba, yedek ampul ve fener ile mümkünse bir cep telefonu ve pilli radyo bulundurunuz. Ayrıca krikonun iyi durumda olduğundan emin olunuz.”