Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan, dün yaptığı açıklamada Kurban Bayramı’nın yaklaştığına dikkat çekerek, tatile çıkacak olan sürücülere önemli uyarılarda bulundu.

HERKESİN EMNİYET KEMERİ TAKMASINI İSTEYİN

Demirkan, Kurban Bayramı’nın yaklaştığını hatırlatarak, Cuma günü başlayacak olan tatil için çoğu vatandaşın araçları ile yola çıkacağını ifade etti. Bu nedenle, gerek şehirlerarası, gerekse şehiriçi yollarda yoğunluk yaşanacağını dile getiren Mahmut Demirkan, yoğunlaşacak trafiğe ve muhtemel risklere ilişkin hatırlatma ve uyarılarda bulundu. Bayramlarda yollarda sıkışıklığın ve kaza riskinin arttığını belirten Demirkan, sürücülerin normal zamanlardan daha fazla dikkatli olmaları gerektiğini vurgularken, sürücülere güvenli bir yolculuk için yapmaları gerekenler konusunda Taşıtınızın seyahat öncesi tüm bakım ve kontrolünü yaptırın. Sürücü belgesi, taşıt ruhsatı, trafik sigorta poliçesi ve egzoz emisyon belgesi yanınızda bulundurun. Yola çıkmadan önce uykunuzu iyice alın, direksiyon başına yorgun oturmayın. Taşıta biner binmez emniyet kemerinizi takın ve ancak aracı terk edeceğiniz zaman çözün. Nerede oturursa otursun araçtaki herkesin emniyet kemerini takmasını isteyin. Bir kişi dahi takmazsa aracı hareket ettirmeyin. Çocukları arka koltukta oturtun. Bütün koltukların baş yastıklarının oturan kişilerin ensesine değil, başının arkasına gelecek şekilde ayarlanmasını sağlayın. Araçtaki diğer kişilerle konuşurken dahi gözünüzü yoldan ayırmayın. Hem iki yönlü, hem bölünmüş yollarda sadece sağ şeritten gidin. Ancak önünüzdeki aracı geçmek için şerit değiştirin.” dedi.

ÖNÜNÜZDEKİ ARACA ASLA YAKLAŞMAYIN

Hız limitlerinin aşılmaması ve yavaş gidilmesi gerektiğine dikkati çeken Mahmut Demirkan, hız arttıkça görüş alanının daraldığını ve tehlike anında gereken önlemin zamanında alınamayacağını ifade etti. Demirkan, açıklamasında şunları kaydetti; Hızlı giderken kaza yaparsanız, kazanın şiddeti de artar ve ölümlere neden olur. Önünüzdeki yavaş araçları, yol şartlarından emin olmadıkça acele hareketlerle geçmeyin. Cep telefonunuzla direksiyon başında kesinlikle konuşmayın, mesaj göndermeyin. Kulaklık ya da araç kiti de kullanmayın. Yol tabelalarının hepsine bakın, verdikleri mesajlara göre hareket edin. Yol çizgilerini izleyin ve devamlı çizgilerde asla ve asla doğrultu ve şerit değiştirmeyin. İki saatte bir hiç değilse beş dakika mola verin. Direksiyon kullanırken yavaşlayan kan dolaşımımı hızlandırmak için mola esnasında muhakkak araçtan inip, hareket edin. Ülkemizde başta gelen kaza nedeni arkadan çarpmadır. Bu yüzden önünüzdeki araca asla yaklaşmayın. Diğer sürücülerin yanlış, sorumsuz ve hatta saygısız hareketlerine kızmayın, sinirlenmeyin, hırslanmayın. Onlara derslerini vermeye kalkışmayın. Sizin için önemli olan trafik polisinin denetimi değil, kendi kendinizi denetlemeniz ve kendinize saygınızdır.”