AYGÜL KONAR

Geçtiğimiz hafta sonu ülkede kar yağışının etkili olduğunu ve Keşan’da da aralıklarla kar yağışı yaşandığını hatırlatan Mahmut Demirkan, araçlarda kışlık bakımın önemine dikkat çekti.

Güvenlik açısından sürücülerin gerekli tedbirleri almasında fayda olacağını belirten Demirkan, sürücülerin kış aylarında daha dikkatli olması gerektiğini, araçlarda özellikle motor yağı, fren sistemi, akü, antifriz, lastik, silecek ve yürür aksamının elden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Kış şartlarında araç kullanmanın zorluğuna dikkat çeken Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Demirkan, “Özellikle yeni araç kullanmayı öğrenen ve şehirlerarası yolculuk yapmaya alışık olmayan sürücüler zorunlu olmadıkça özel araçları ile yola çıkmamalı. Araçlar ne kadar donanımlı ve kış şartlarına hazır olursa olsun yapılacak en küçük hata büyük sorunlara neden olabilir. Kimsenin can ve mal güvenliğini tehlikeye atmamalıyız” dedi.

“UYARILARIMIZI ÖNEMLE DİKKATE ALMALARINI İSTİYORUZ”

Sürücülere kış lastiği konusunda sık sık hatırlatmalarda bulunan Mahmut Demirkan, “Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin, kamyonet, minibüs ve A türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin, kış lastiği olması gerek. Şoför esnafımızın yaptırımlara maruz kalmaması için konu ile ilgili uyarılarımızı önemle dikkate almalarını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“KENDİ CAN VE MAL GÜVENLİKLERİ İÇİN KESİNLİKLE KIŞ LASTİKLERİ TAKMALARINI ÖNERİRİZ”

Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik’e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyeceğini söyleyen Demirkan, “Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü zamanda normal mevsimsel lastiğin çıkartılıp kış lastiğinin takılması gerekiyor. 1 Nisan’da da kış lastiğinin çıkartılıp mevsimsel lastiğin takılması gerekiyor. Deseniyle olduğu kadar soğuğa dayanıklılığı kauçuk karışımıyla da kar, buz gibi kaygan koşullarda maksimum çekiş ve fren gücünü iletebilen kış lastikleri silika teknolojisiyle üretilmektedir. Kullanılan bu teknoloji sayesinde lastiğin tutunma özelliği de artmaktadır. Havanın 7 derece altında olduğu ıslak bir zeminde 80 kilometre hızla giden bir araç yaz lastiğiyle durabilmek için 50 metreye ihtiyaç duymaktadır. Hâlbuki kış lastikleri aynı koşullarda zeminde 34 metrede tamamen durabilir. Aradaki 6 metrelik fark bir tehlike anında çok ciddi oranda kazalardan kurtulmamızı sağlayabilir. Mevsimsel lastikle kış lastiği arasındaki ciddi oranda frenleme farkı olduğundan dolayı kendi can ve mal güvenlikleri için kesinlikle kış lastikleri takmalarını öneririz. Kış lastiğinde vakum olduğu için kışın yaza göre kayma oranını yüzde 100 düşürür. Yol tutuşu da iyi olur. Araç hasarını yüzde 90’na kadar düşürür” diye konuştu.