Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan, dün yaptığı açıklamada, otobüsler ile yolculuk yapan vatandaşların, aldıkları biletlerde isimlerinin yazılı olması gerektiğine dikkat çekerek, bilette ismi olmayanların seyahat sigortasından faydalanamayacağına dikkat çekti.

Demirkan, her yolcunun, seyahat edeceği firmadan biletini alırken koltuk numarasını ve adını mutlaka bilette kontrol etmesi gerektiğini belirterek, vatandaşların, araçları sigortalı olduğundan yetki belgesi sahibi firmaları tercih etmesini önerdi.

TOPLU OLARAK TEK İSİM AÇILAMAZ

Turizm hareketliliğinin yaşandığı şu günlerde milyonlarca insanın tren, uçak, otobüs gibi toplu taşıma araçları ile seyahat ettiğini ifade eden Mahmut Demirkan, “Bazı firmalar, aile ve grup halinde yapılan seyahatlerde tek bir bilet kesiyor ve o bilete bir kişinin ismi yazılarak kaç koltuk satılmışsa, o koltukların numarası yazılıyor. Bu uygulama yanlış. Seyahat esnasında her yolcu için isminin yazılı olduğu ayrı ayrı bilet kesilmeli. Kesinlikle bir bilete toplu olarak tek isim ve toplu koltuk numarası yazılamaz. Çünkü kaza anında sigortadan faydalanacak kişinin bilette ismi yazılı olması gerekir. Bilette ismi yazılı olmayan sigortadan faydalanamaz.” dedi.

354 FİRMA 8 BİN OTOBÜSLE TAŞIMACILIK YAPIYOR

Olası kaza durumunda, kazazedelerin, mutlaka seyahat ve koltuk sigortaları ile tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Demirkan, şunları söyledi: “Yaz aylarının gelmesi ve okulların tatil edilmesinin ardından iç turizmde yaşanan hareketlilik trafik kazalarında yüzde 30-40 artış getiriyor. Ülkemizde 354 otobüs firması 8 bin 25 otobüs ile yolcu taşımacılığı yaparken, sadece bu Ramazan Bayramında 5 milyon vatandaşı 100 bini aşan seferlerle gidecekleri yere taşımıştır. Güvenli ulaşım aracı olan otobüslerin, 2015 yılının ilk 6 ayında ölümlü ve yaralamalı 126 bin 138 kazanın sadece yüzde 2,63 oranındaki kısmına karıştığı tespit edilmiştir. Ancak toplu taşıma araçlarında ve diğer araçlarda yaşanan trafik kazalarında nedense seyahat sigortasına ait poliçelerin hastanelere tedavi sırasında ibraz edilmediği ve kimlik üzerinden yaralıların kendi özel sağlık sigortalarından muayene ve edildikleri görülüyor. Bunun için hastane görevlilerinin mutlaka yaralıların hastaneye intikal etmesinin ardından seyahat sigortalarının sorgulanması gerekmektedir. Tedavi giderlerinin başka sigorta sözleşmeleri ile teminat altına alınmış olsa bile, söz konusu giderler öncelikle bu sigortadan karşılanır.”