Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan, dün yaptığı açıklamada, Torba Yasa olarak bilinen “İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda, araç muayeneleri ile ilgili olarak yapılan bazı yapılandırmalar hakkında bilgiler verdi.

100 LİRA YERİNE 18 LİRA CEZA ÖDENECEK

 Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yürürlüğe giren ve kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan 6552 sayılı kanun düzenlemesine göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibinin, 100 TL gecikme cezası yerine, yaklaşık olarak 18 TL ödeyeceğini söyledi. TBMM Genel Kurulu’nda onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan 6552 sayılı kanun düzenlemesiyle, araç muayenesini zamanında yaptırmamış araç sahiplerinin gecikme cezaları için yeniden yapılandırma imkanı tanındığına dikkat çeken Mahmut Demirkan, Araç muayenesini zamanında yaptırmamış araç sahipleri, geç kaldıkları her ay için muayene bedelinin yüzde 5’i oranında ceza ödemek durumundaydı. Gecikmelerle ilgili kanun düzenlemesine göre araç muayenesini zamanında yaptırmamış araç sahipleri, yılsonuna kadar muayeneye geldikleri takdirde ceza bedeli, aylık yüzde 5 yerine, aylık enflasyon oranında belirlenecek.” dedi.

BÜYÜK BİR FIRSAT VAR

 MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi), trafik ceza gecikmeleri için de yeniden yapılandırma imkanının geldiğini ifade eden Demirkan, yasalara göre araç muayene işleminin gerçekleştirilmesi için, araç sahiplerinin MTV, trafik cezası veya otoyol geçişleri borcu da bulunmaması gerektiğini vurgulayarak, “Kanun düzenlemesiyle, sadece araç muayene gecikme ücretlerine değil, bu diğer borçların gecikmelerine de önemli indirim imkanı getirildi. Böylece bu borçları nedeniyle uzun süre aracını muayeneye ettiremeyen araç sahipleri için önemli bir fırsat doğdu. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2013 rakamlarına göre, Türkiye’de 5 milyonu aşkın araç, yasalarla zorunlu olmasına rağmen muayeneye gelmiyor. Bu rakamın yarısının uzun süredir muayenesiz oldukları tahmin ediliyor. Geçerli muayenesi olmayan araçların, kanun düzenlemesinin getirdiği imkânla muayene sistemine dâhil edilmesinin trafik güvenliğine de önemli katkısı olması bekleniyor. 2014 yılının başında yürürlüğe giren bir yönetmelikle, artık muayenesi olmayan araçların ikinci el satışları yapılamıyor. Uzun süredir araçlarının muayenesini yaptırmamış araç sahipleri, araçlarını satmak istediklerinde, yüksek gecikme cezasıyla karşılaşabiliyordu. Bu düzenleme onlar için de büyük bir fırsat yaratıyor. Yılsonuna kadar muayenelerini yaptırırlarsa, araçlarını satarken mutlaka ödemek zorunda kalacakları cezaları indirimli olarak ödeyebilecekler.” diye konuştu.

1 MİLYON TRAKTÖR, 1.7 MİLYON MOTORSİKLET MUAYENESİZ DOLAŞIYOR

Düzenlemenin, MTV ve diğer borçları da kapsamasıyla ilgili olarak da bilgiler veren Mahmut Demirkan, şunları söyledi: “Araç muayenesinin gerçekleştirilebilmesi için aracın MTV, trafik cezası veya otoyol geçiş borcu olmaması gerekiyor. Yeni kanun ile yüksek tutarlı vergi borcu olan araç sahipleri, bu borçlarının gecikmelerini yeniden yapılandırabilecek. Böylece hem vergi ve diğer cezalarını indirimli olarak ödeyip, hem de araç muayene gecikme cezası indiriminden faydalanabilecekler. Muayenesiz araçlar, sadece sürücüleri veya yolcuları için değil, trafikteki herkes için tehlike yaratıyor. Şuanda trafikteki her dört aracın biri muayenesiz. Bu oran, motosikletler ve traktörlerde çok daha yüksek. 6 yılda ülkemizdeki 1,5 milyon traktörden sadece 500 bini muayeneye geldi. Trafikte 1 milyon traktör ve 1,7 milyon motosiklet muayenesiz olarak dolaşıyor. Bu araçlar, hepimiz için büyük bir risk oluşturuyor. Getirilen yeni indirim imkanından özellikle traktör ve motosiklet sahiplerinin yararlanmasını bekliyoruz.”

KANUN TÜM ARAÇ CİNSLERİNİ KAPSIYOR

Traktörlerde, MTV yükümlülüğü olmadığı için traktörlerin sadece araç muayene gecikme ve trafik cezası gecikmeleriyle ilgili olarak yapılandırma kapsamına dahil olduğunu ifade eden Demirkan, sözlerini şöyle tamamladı; “Kanun düzenlemesi, kanunun yayımlandığı tarih itibari ile geçerli bir muayenesi olmayan, tüm araç cinslerini kapsıyor. Bu durum MTV, trafik idari para cezaları, köprü ve oto yollardan usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezaların tamamı için de geçerli. Kanun düzenlemesi ile gecikilen her ay için muayene ücretinin yüzde 5’i olarak hesaplanan muayene gecikme ücreti; bunun yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE (Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi) aylık değişim oranları, kanununun yayımlandığı tarihten araç muayenelerinin yapıldığı tarihe kadar geçen her ay içinse aylık yüzde 1 oranı esas alınarak hesaplanacak. Gecikme ücretleri oluştuğu dönem ve uzunluğu itibariyle değişmekle birlikte yaklaşık olarak ortalamada eski tutarın yedide biri olarak düşünülebilir. Araç muayeneleri ile gecikmeleri ile ilgili düzenleme 2005 yılında çıktığı için 10 yılın üzerinde geciken bir araç yok. (Rakamlar yaklaşıktır, KDV dahildir, her araç için gecikme ayına göre farklı rakamlar oluşacaktır).

GECİKME FAİZİ VE GECİKME ZAMLARI TAHSİL EDİLMEYECEK

Yasalara göre Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu veya trafik idari para cezası, köprü ve oto yollardan usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalara dair borç olduğu durumlarda, araç muayene işlemi yapılamıyor. Kanun düzenlemesi bu borçların gecikmelerinin yeniden yapılanmasını da getiriyor. 30 Nisan 2014 tarihi itibariyle kesinleşen motorlu taşıtlar vergisi (2014 yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi ikinci taksiti hariç) ve bu vergiye bağlı vergi cezalarının tamamı ödenecek. Gecikme faizi/gecikme zammı yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar, yapılanma kapsamında ödenecek. Gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden ise vazgeçilecek. Trafik idari para cezaları, köprü ve oto yollardan usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezaların tamamı; bu cezalara uygulanan aylık yüzde 5 oranındaki faizler yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar, yapılanma kapsamında ödenecek. Aylık yüzde 5 oranında hesaplanan faizlerin tahsilinden ise vazgeçilecek.

6, 12 VEYA 18 EŞİT TAKSİTTE ÖDENEBİLECEK

Yasa kapsamında yapılandırılan motorlu taşıtlar vergisi ve trafik para cezaları peşin ödenebileceği gibi 6, 12 ve 18 eşit taksitte de ödenebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2013 tarihinden önce verilmiş olan ve tutarı 120 liranın altında kalan trafik idari para cezalarının ilgililerine tebliğ edilmesinden, tebliğ edilmiş olanların ise tahsilinden vazgeçilecek. Düzenleme, yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarihten, 31 Aralık 2014 günü mesai bitimine kadar geçerli olacak. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her geciktikleri ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecek. Kanun düzenlemesine göre, yasanın yürürlüğe girdiği Eylül ayı içinde aracınızı muayeneye götürürseniz, araç muayene gecikme ücreti, geçmişte geciktiğiniz her ay için, o ayların aylık Yİ-ÜFE değişim oranı temel alınarak hesaplanacak. Eğer aracınızı muayeneye, yasanın çıktığı ayda değil de 2014 yılı içinde takip eden aylarda götürürseniz, gecikmeniz Eylül ayına kadar Yİ-ÜFE oranından, yasanın çıktığı tarihten sonra gecikmiş her ay içinse aylık yüzde 1 oranı ile hesaplanacak.

Kanun düzenlemesi, geçmişe dönük gecikme ücretlerinin indirimli olarak ödenmesini sağlıyor. Aracınızın muayenesi, düzenlemenin çıktığı tarihten sonra doluyorsa, geciktiğiniz her ay için yüzde 5’lik gecikme ücreti vermeye devam edeceksiniz. Araç muayenesi için öncelikle MTV, trafik cezası veya otoyol geçiş cezaları için borçlarını kanun kapsamında yapılandırmış olmaları veya borçlarının bulunmaması gerekiyor. Araç muayene gecikme ücretleri istasyonlarda tahsil edilmektedir.”