Eşit Haklar Derneği 24 Ekim 2015 Cumartesi günü (yarın) saat 13.30’da Keşan Emekli Öğretmenler Yardımlaşma Derneği toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı yapacak. Toplantıya; Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale il ve ilçelerinde bulunan oda, dernek, sendika ve sivil toplum örgüt temsilcileri ve gönüllü yurttaşların katılımı ile sandık güvenliği ve oylara sahip çıkma gündemli toplantıya Keşan Halkı davet edildi.

Derneğin konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Dünyanın birçok ülkesinde sivil toplum örgütleri seçim süreçlerinde insan hakları, seçme ve seçilme hakkına erişim, şeffaflık ve sonuçların güvenirliği bakımından Bağımsız İzleme ve raporlama yapıyor.

Demokratik seçimler için uluslararası kriterlerden bir olarak da kabul edilen Bağımsız Seçim Gözlemi için belirlenmiş evrensel kriterler de mevcut. Türkiye’de Kadın, Engelli, İnsan Hakları, Zorunlu Göç, LGBTİ, Azınlık Hakları, İnanç Özgürlüğü ve Ayrımcılık alanlarında hak temelli çalışan sivil toplum örgütleri 2011 yılında Bağımsız Seçim İzleme Platformunu kurdular. Bağımsız Seçim İzleme Platformu’nun hiçbir siyasi parti ya da adayla doğrudan veya dolaylı bir ilişkisi yoktur. Platformun koordinatörü Eşit Haklar İçin izleme Derneği, 87 ülkede 190 üyesi bulunan Global Network of Domestic Election Monitors GNDEM (Yerel Seçim Gözlemcileri Global Ağı)’na üyedir. GNDEM tarafından Türkiye’de bağımsız gözlem yaptığı teyit edilerek üye olarak kabul edilen tek sivil toplum örgütüdür.

Platform Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) seçimler öncesinde başvuruda bulunarak dünyanın bir çok ülkesinde sivil toplum örgütlerine tanınan gözlemcilik yapma statüsünün Türkiye’de de tanınmasını talep etmiş ancak tüm başvurular YSK tarafından ret edilmiştir.

YSK ret kararlarına rağmen platform üyesi örgütler 2011 Genel Seçimleri, 2014 Yerel Seçimleri, 2014 Cumhurbaşkanı Seçimi ve 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde İl Seçim Kurulları’na bildirim yaparak Bağımsız Seçim Gözlemi ve raporlaması yapmıştır.

Seçim raporlarına bu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.esithaklar.org/yayinlarimiz/raporlar/

Bulgularımıza göre Türkiye seçim sistemi, seçmen kayıtlarının oluşturulmasından seçim sonuçlarının açıklanmasını kapsayan seçim sürecinde birçok uluslararası kriteri ihlal ediyor. Bu ihlaller aynı zamanda dezavantajlı grupların seçme ve seçilme erişimini de ortadan kaldırıyor.

Türkiye 5 ay aradan sonra yeniden kritik bir seçime gidiyor. Bu seçim öncesinde de Platform üyesi İnsan Hakları Derneği ve Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nin YSK’na ayrı ayrı yaptıkları başvurularda gözlemcilik statüsü talep etmiş ancak YSK her iki kurumun başvurusunu da ret etmiştir.

Bağımsız Seçim izleme Platformu olarak 1 Kasım Genel Seçimleri’nde de uluslararası kriterlere uygun Bağımsız Seçim Gözlemi yapmak için çalışmalarımız devam ediyor.

Hepimizin hiçbir ayrımcılığa uğramadan, seçme ve seçilme hakkını daha etkin ve daha eşit kullanabileceğimiz demokratik seçimler için hak eksenli çalışan tüm sivil toplum örgütlerini 1 Kasım’da birlikte Bağımsız Seçim Gözlemi yapmaya davet ediyoruz.

Bağımsız Seçim Gözlemi'nin koordinasyonu için Trakya Bölge Toplantısı 24 Ekim Cumartesi günü saat 13.30’da Keşan'da Emekli Öğretmenler Derneği salonunda yapılacaktır.

Toplantıya il dışından katılacakların yol ve konaklama masrafları derneğimiz tarafından karşılanacaktır.

Toplantıya katılacak olanların aşağıdaki mail ve telefonlar aracılığı ile bizimle bağlantıya geçmesini rica ederiz. Keşan toplantısı için Nilüfer Yılmaz ve Zekiye Şenol ile iletişime geçebilirsiniz. 

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği: [email protected] & 0212 293 6377 

Nilüfer Yılmaz:   05547560023 [email protected]

Zekiye Şenol:    05056712102 [email protected]

Bağımsız Seçim İzleme Platformu & Eşit Haklar İçin İzleme Derneği Kamer Hatun Mahallesi, Hamalbaşı Cad. No:22/9 Galatasaray/Beyoğlu Tel: 0212 293 63 77, Cep: 0501 212 72 77 www.esithaklar.org