Sonay CAN

 

Keşan Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Yüksek Peyzaj Mimarı Deniz Doğan, dün, kendisini, makamında ziyaret eden gazetecilere, 2013 yılı faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi.

Müdürlük makamında gerçekleştirilen ve saat 14.30 sıralarında başlayan ziyaret sırasında, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Doğan, ara başlıklar halinde çalışmaları şöyle sıraladı:

FİDAN DİKİMİ, ÇİMLENDİRME VE ÇİÇEKLENDİRME ÇALIŞMALARI

“2013 yılı içerisinde toplam 5 bin 824 ağaç ve fidan alımı, bin 150 kg. çim tohumu alımı ile 846 bin 335 adet mevsimlik çiçek tohumu ve Keşan Orman İşletme Müdürlüğü Fidanlık Şefliği’nden çeşitli türlerde 750 fidan alımı yapıldı. GÜNEKAB (Güney Edirne Katı Atık Birliği) Paşayiğit beldesi Kocayarma Mevkii’nde yapımına başlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin çevre düzeni çalışmalarında kullanılmak üzere 12 bin 903 adet fidan alımı da yapıldı. Fidanların tümü, belirtilen yerler ile okullar ve resmi kurumlardaki fidan dikme çalışmalarında kullanıldı. Atakent1 ve 2 bölgelerindeki çevre düzenleme çalışmalarında ise çimlendirme yapıldı. 80 bin adet lale soğanı bu bölgeye ve muhtelif bölgelere dikildi.”

SEZONLUK ÇALIŞMALAR

“Yaz sezonunda 83 bin metrekare alanda çim biçimi, mezarlık ve yabani ot biçme işlemi gerçekleştirildi ve sulanmaları sağlandı. Kış sezonunda ise, vatandaşların istek ve şikayetleri doğrultusunda 67 adet dilekçedeki talepler incelendi ve işlemleri sonuçlandırıldı.

Yeşil alanlardaki ağaçların form ve budama işlemleri, çim alanlarında ise bitki bulunan kısımların gübreleme çalışmaları gerçekleştirildi. Çim biçme traktörü, tırpan ve ağaç kesme motoru gibi bahçe araçlarının bakımları, periyodik olarak gerçekleştirildi. Şehir ve mahalle merkezlerinde bulunan büfeler, park ve havuzların yıllık bakım ve onarımları yapıldı ve her türlü bitkisel materyalleri satın alındı.”

OYUN GRUBU ÇALIŞMALARI VE PARKLAR

“Aşağı Zaferiye Mahallesi Muammer Aksoy Caddesi, 879 Ada 3 parsel içerisinde çocuk oyun grubu bulunan alanda çevre düzenleme çalışmaları yapıldı. Anafartalar, Cumhuriyet ve Kurtuluş ilköğretim okullarına çocuk oyun grubu kuruldu. Cumhuriyet Mahallesi Kızılay Sokak 3 Ada 1 Parsele modern bir park alanı kazandırmak amacıyla başlatılan çalışmalar için ihale gerçekleştirildi.”

CENNETTEPE

“En büyük çalışmalarımızdan biri olan, Cennettepe’nin açılışı gerçekleştirildi. Çevre uzunluğu 950 metre ve toplam 50 dönüm arazide; 1 adet oba çadırı, 200 metrekare ahşap restaurant alanı, 30 adet yağmur barınağı,100 adet piknik masası, 1.100 metrekare taş yol inşa edildi. Alan içerisine ayrıca 1 adet fitness grubu, 1 adet çocuk oyun grubu konuldu.”

ÇEVRE YOLU VE KAVŞAK ÇALIŞMALARI,  SAHİLLER

“Efes Yolu’na 1.600 metre uzunluğunda damlama sulama boruları inşa edildi. Bu sistem sayesinde ağaçların alt kısımları kurumaktan kurtarıldı. Sahillere gelince Erikli’ye 1 adet fitness alanı ile 1 adet çocuk oyun ve 4 adet kavşak düzenlemesi yapıldı. Yayla Parkı yeniden düzenlendi.

Toplu Konut Alanı’ndaki Eren Caddesi’nde bulunan 1.400 metrekarelik park alanı, yap-işlet-devret modeliyle inşa edildi ve faaliyete geçti. İçerisinde bir adet sosyal tesis alanı ve 1 adet oyun grubu bulunuyor. Destek Kıtaları ve Migros kavşaklarına lale soğanı ekimi çalışmaları gerçekleştirdik. Karayolları’nın bu kavşaklardaki çalışma yapacağı ve bu kavşakların kaldırılma olasılığına karşın, çalışmalarımızı sınırlı tuttuk. Ancak, kış döneminde çalışma yapmayacaklarını varsayarak ekimleri sürdüreceğiz.”

TOPLU KONUT ALANI ÇALIŞMALARI

“Yine Toplu Konut Bölgesi’ndeki Kızılay Sokak’taki parkın ihalesini gerçekleştirdik.

Radyolink Yolu’ndaki parkla ilgili olarak da ilgili bakanlığın yarışma sonunda kabul edeceği proje çalışması nedeniyle beklemedeyiz. Ancak bu konuyla ilgili olarak herhangi bir bilgiye ulaşamadık. Buraya 30 dönümlük Mehmet Gemici Cennet Parkı’ndan daha büyük bir park inşa edeceğiz.

Yeni Mezarlık Parselizasyonu ihalesi yapıldı ancak daha sonra yapılan itiraz nedeniyle iptal oldu. Yeni mezarlık için yeni alanlar açılacak. Parselizasyonunu gerçekleştireceğiz. Yeni mezarlık satışları yeni alandan yapılacak.”

SPOR ALANLARI, SEMT SAHALARI

“Yenimescit Mahallesi Susam Sokak 991 Ada 7 Parsel’de spor alanı ve çevre düzenlemesi yapıyoruz. Projesi hazırlandı ancak bunun için Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden hibe yer tahsisi isteyeceğiz. Bu proje içerisinde, bir adet kültür ve sosyal tesis alanı ile bilişim salonu yer alacak. Bu proje dezavantajlı çocukların toplumsal rehabilitasyonuna yardımcı olacak. Ayrıca 20x40 metre öçlülerinde halı saha da yer alacak. Çocuk oyun alanı, tribün, giyinme ve soyunma kabini, duş, tuvalet ve çok amaçlı spor alanı da bulunacak. Komple spor tesisi alanı diyebiliriz. Bu sayede mahalledeki çocuklar kötü alışkanlıklardan uzaklaştırılarak, spora yönlendirilecek.

Keşan’da düzenleme yapacağımız spor alanları ise; İstasyon Mahallesi, Çamlıkent’teki Kerami Mercan 112 Acil İstasyonu’nun yanındaki alanda ve Keşan Devlet Hastanesi’nin arka kısmındaki spor alanları en kısa sürede onarılacak. Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Şule Sokak 1078 Ada 1 Parsel’de yaşayan doğu kökenli vatandaşlara yönelik bir taziye alanı inşa edilecek. 1253 metrekarelik bu alanda da bir park çalışması gerçekleştirmek istiyoruz. 50 metrekarelik bölümüne ahşaptan bir tesis alanı inşa ereceğiz. 16 metrekarelik bir büfe ile oturma alanları yer alacak. Bu parkın ihata duvarları geçen yıl tamamlandı. 2014’te bu inşaatı bitirmeyi planlıyoruz.”