Geçen Salı yani 6 Mayıs günü her 6 Mayıs’ta olduğu gibi tüm devrimciler, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını (Yusuf Arslan, Hüseyin İnan), idam edilişlerinin yıldönümü nedeniyle yurtta ve dünyada çeşitli etkinliklerle andı.
Kimdi bu idam edilen 3 delikanlı? Hepiniz az çok onların kim olduğunu veya olmadığını biliyorsunuz. Uzun uzadıya onların hikâyesini anlatacak değilim.
Onlar, 6 Mayıs 1972’de “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın tamamını veya bir kısmını tağyir, tebdil veya ilgaya cebren teşebbüs suçu”nu işledikleri sabit olduğu görüldüğünden TCK’nın (Türk Ceza Kanunu) 146-1maddesi uyarınca ölüm cezasına çarptırılmış ve idam edilmiş gençlerdi.
Tam kırk iki sene geçti. Adlarına türküler, şarkılar, şiirler, tiyatro oyunları yazıldı; filmler, diziler çekildi; parklara heykelleri dikildi. 3 delikanlı çocukların isim babaları oldu, bu uğurda yaşamlarını yitiren diğer devrimciler gibi.
Yakalanış, yargılanış ve infaz sürecini okumuş biri olarak geçenlerde Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sitesinde idamlarla ilgili T.B.M.M.’de milletvekillerinin verdikleri oyların ayrıntılı listesinin bulunduğu bir habere rastladım. Bugüne kadar kimin ne oy verdiğini hiç merak etmemiştim; yalnızca İsmet İnönü ve Bülent Ecevit’in idamlar konusundaki çabalarını, kullandıkları oylarının da hayır olduğunu biliyordum. Ölüme evet diyebilenlerin adlarını okumak bana göre değildi belki de o yüzden bugüne kadar merak etmemiştim. Ve bir göz attım listeye. Kabul oyu verenler, ret oyu verenler, oylamaya katılmayan ve çekimser milletvekillerinin il il listesinde bir eksiklik vardı: “Ait oldukları parti isimleri yoktu.” İnternetten bununla ilgili küçük bir araştırma yaptım, hem il hem ait oldukları parti isimlerinin de bulunduğu başka bir liste buldum.
Oylama istatistikleri şöyleydi:
Milletvekili sayısı: 450
Oy verenler: 323
Kabul oyu verenler: 273
Ret oyu verenler: 48
Çekimser: 2
Oylamaya katılmayanlar: 118
Açık üyelik: 9
O dönemde AP’nin (Adalet Partisi) 251 milletvekilinden 218’i kabul oyu vermiş, 33’ü oylamaya katılmamış ve ret oyu veren milletvekili yok.
CHP’nin (Cumhuriyet Halk Partisi) 140 milletvekilinden 28’i kabul oyu vermiş, 2’si çekimser 66’sı oylamaya katılmamış ve 47 milletvekili de ret oyu kullanmıştı.
Toplam 48 ret oyu verenlerden 47’si CHP’den; 1’i de sandalye sayısı 1 olan TİP (Türkiye İşçi Partisi) milletvekili Mehmet Ali Aybar’dı.
Listedeki isimlere baktıkça bugünkü aktif siyasette bulunanların yakınlarının olduğunu görebiliyoruz. Örneğin; AP Erzincan Milletvekili Sadık Perinçek, oylamaya katılmamış. Kimdir Sadık Perinçek? Dünün öğrenci liderlerinden bugünün parti lideri Doğu Perinçek’in babası.
Mardin bağımsız milletvekili Abdurrahim Türk kabul oyu vermiş. Kimdir Abdurrahim Türk?  Parti genel başkanlığı yapmış ve 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Mardin Belediye Başkanı olmuş Ahmet Türk’ün abisi.
Örnekleri çoğaltabiliriz fakat ben asıl konuya gelmek istiyorum.
Trakyalı milletvekilleri idam oylamasında ne yaptılar?
O dönemde Edirne’nin 4 milletvekili var; 2’si AP’li 1’i CHP’li. (AP’li 1 Milletvekili Mustafa Harmancıoğlu açık üyelik bölümünde yer alıyor, yani oylamaya dahil değil)
AP’li İlhami Ertem kabul oyu vermiş, yine AP’li Veli Gülkan ise oylamaya katılmamış ve CHP’li Cevat Sayın ret oyu vermiş.
Kırklareli’nin 4 milletvekili var; 3’ü AP’li, 1’i CHP’li.
AP’li Mehmet Atagün, Feyzullah Çarıkçı ve Hasan Korkut kabul oyu vermiş, CHP’li Beyti Arda ret oyu vermiş.
Tekirdağ’ın ise o dönemler 4 milletvekili var; 2’si AP’li, 1’i GP’li (Güven Partisi) diğeri de CHP’li.
Şimdi yukarıdaki sonuçlara göre AP’li milletvekillerinin kabul oyu verdiklerini düşünmüş olabilirsiniz ama öyle değil AP’li Nedim Karahalil ve Mustafa Sabri Sözeri oylamaya katılmamış. CHP’li Yılmaz Alpaslan ret oyu kullanmış ve son olarak da GP’li Orhan Öztrak ise kabul oyu kullanmış.
 
Az önce bugünkü aktif siyasette bulunanların yakınlarından örnekler vermiştim. Bir örnek de Tekirdağ’dan geliyor. Orhan Öztrak. Kimdir Orhan Öztrak? Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk içişleri bakanlarından Mustafa Faik Öztrak’ın oğlu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığını yaptığı CHP’nin genel başkan yardımcılarından Faik Öztrak’ın babası.
Trakya’daki CHP milletvekillerinin hepsi ret oyu vermiştir. Onlar Trakya’nın gururlarıdır. 12 Mart faşizminin cesur şövalyeleridir. Deniz’leri hayata döndüremediler ama Deniz’ler onlar için çocukları gibiydiler. Cevat Sayın ve Yılmaz Alpaslan yaşamlarını yitirdiler, Beyti Arda ise hayatta. Her ikisinin ruhları şad olsun mekanları cennet olsun ve Beyti Arda da sağlıklı bir ömür yaşasın o ret oyu veren ellerinden öperim.
Onlar Cumhuriyet’in Halk için olduğunu bildikleri için ret oyu verdiler. Belki statükolarını korumak için kabul oyu verebilir veya oylamaya katılmayabilirlerdi. Onlar bu üç gencin hayata dönmesi için ellerinden ne geliyorsa yaptılar, bu gururla yaşadılar, yaşıyorlar. Her Cumhuriyet Halk Partiliyim diyen kim varsa Deniz’lerin idam oylamasında ret oyu verenleri unutmasın, unutturmasın.
Bu yazıyı Deniz, Yusuf , Hüseyin ve onları hayata döndürmek için ret oyu veren milletvekilleri ile bu uğurda hayatlarını verenlerin hatırası için yazdım.
Sağlıcakla kalın…