AYŞİN SEÇİL GEZER

Açıklamada Temsilci Yardımcısı Caner Yamak da hazır bulundu.

Deniz, “06.06.2018 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak ‘Yapı Kayıt belgesine ilişkin yönetmelik ve esaslar’ yürürlüğe girmiştir. Söz konusu tebliğde 4. maddenin 2. bendinde ‘Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.’ denilmektedir. 

Yine aynı tebliğin 6. Madde 4.bendinde belirtilen tapuda cins değişikliği ve kat müllciyeti tesisi yapılabilmesi için gerekli olan belgeler sıralanmıştır. (d) bendinde belirtilen ‘Yapı kayıt belgesi ile zemin ve mimari proje uyumunu gösteren özel harita mühendislik büroları veya Lisanslı Harita Kadastro Büroları tarafından düzenlenmiş olan zemin tespit tutanağı, gerekmektedir.’ Yine tebliğin 10. Maddesinde: (2) Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ‘Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan’ başlıklı 206’ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur. (3) Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan husus Yapı Kayıt Belgesi bedelinin eksik olarak hesaplanması neticesini doğurmuş ise, eksik alınan bedel ilgilisinden alınır. Eksik alınan meblağın ilgilisince ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir ve daha önce yatırılmış olan bedel iade edilmez.” dedi.

3 AYDAN 2 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Serkan Deniz, sözlerini şöyle tamamladı: Husus açıkça belirtilmiştir. Tebliğin yayımlanmasının ardından yetkisiz kişiler tarafından çeşitli yanlış yönlendirilmeler yapıldığı görülmektedir. Vatandaşlarımızın yanlış eksik ve yanıltıcı beyanda bulunmaları durumunda yapı kayıt belgesi bedelinin iade edilmemesinden başlayıp, Türk Ceza Kanununun ilgili maddesi gereğince 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalma ihtimali olduğu açıkça belirtilmiştir. Bundan dolayı cins değişikliği ile sonuçlandırılması düşünülen her işlem için önce zemin tespit tutanakları ile diğer teknik belgeler oluşturulduktan sonra başvuru yapılması doğacak olumsuzlukların önüne geçecektir.”