AYGÜL KONAR

Açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “İstikrar Kalkanı Paketi”  içerisine çiftçilerin de dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Şen, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin, bitkisel üretim desteklemeleri kapsamında yer alan fark ödemelerinin, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım desteklemelerinin son başvuru tarihlerinin uzatılmasına ilişkin açıklamalarda bulunduğunu belirtti.

Hasan Şen, Bakan Pakdemirli'nin dünya'da pandemi olan ve Türkiye'de de etkisini gösteren COVİD-19 salgınının, günlük yaşamı etkileyecek konuma geldiğini ve bu doğrultuda hükümet tarafından kamu sağlığını gözeten tedbirlerin ivedi olarak alınıp uygulandığı yönünde yaptığı açıklamayı kamuoyuna şöyle aktardı: “Sayın Bakanımız, destekleme başvuruları ile ilgili erteleme açıklamasında; 'Kamu sağlığının korunması için alınan tedbirler nedeniyle, üreticilerimizin fark ödemesi desteğine başvuramaması ve neticesinde mağdur olmamaları amacıyla 2019 yılı ürünü olan; 'Yağlı Tohumlu Bitkiler ile Dane Zeytine yönelik fark ödemesi destekleri son başvuru tarihi 30 Nisan 2020'ye, Hububat, Baklagil ve Dane Mısır fark ödemesi destekleri son başvuru tarihi 29 Mayıs 2020'ye, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım desteklemeleri son başvuru tarihi 30 Nisan 2020'ye uzatılmıştır. Ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) yapılan başvurular, 30 Haziran 2020'ye kadar devam etmekle birlikte, çiftçilerimiz il/ilçe müdürlüklerimize gelmeden ÇKS başvurularını e-devlet üzerinden de yapabileceklerdir.' dedi. Çiftçilerimize duyurulur.”

“BU VİRÜSTEN KORUNMALARI İÇİN ÇOK DİKKAT ETMELERİ GEREKİYOR”

Köylerde yaşayan çiftçilerin corona virüse karşı tedbirleri elden bırakmaması gerektiğini vurulayan Şen, devamında, “Köylerde yaşayan çiftçiler genellikle yaşlılardan oluşuyor. Çiftçilerimizin, corona virüsüne karşı açıklanan tedbirleri harfiyen uymalarını rica ediyoruz. Çünkü köylerimizdeki nüfusumuz genellikle yaşlı. Bu virüsten korunmaları için çok dikkat etmeleri gerekiyor. Onlar üretmezse, çalışmazsa üretim de durur” dedi.

"En azından çiftçilere ödenmesi gereken desteklerin öne çekilmesini beklerdik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "İstikrar Kalkanı Paketi"ne de değinen Hasan Şen, “Bu pakette çiftçilere yönelik bir madde göremedik. En azından çiftçilere ödenmesi gereken desteklerin öne çekilmesini beklerdik. Sanırım toplantıda tarım sektörünün temsilcileri de yoktu”  şeklinde konuştu.