Trakya Birlik Eski Genel Müdürü ve MHP Eski Milletvekili Cemaleddin Uslu, dün yaptığı açıklamada; ayçiçeğinde verilen fiyatların üreticiyi memnun etmediğini belirterek, devletin destekleme oranlarını artırması ve vergileri de düşürmesi gerektiğini kaydetti.

“MALİYETLER GEÇEN YILA ORANLA CİDDİ OLARAK ARTTI”

Ayçiçeği fiyatlarının geçen yıl ton başına bin 500-bin 600 lira civarında olduğunu hatırlatarak, sözlerine başlayan Uslu, şöyle dedi: “Ayçiçeğinin bu yıl bin 100 lira veya altında bir fiyata satışı yapılıyor. Ayçiçeği piyasaları çok düşük seviyelerde seyrediyor. Adana’da ayçiçeği hasadı başladığında fiyat, ton başına 900 liraya kadar düştü. Bir ürünün fiyatı dünya piyasalarına göre Türkiye’de de oluşuyor. Bugün ayçiçeği ton itibariyle, 410 dolar seviyelerinde bir maliyeti var Türkiye’ye. Dolayısıyla, fabrikalara teslim fiyatı bin 150-bin 200 lira arasındadır. Bu %44 yağ oranlı çekirdek anlamına geliyor. Ayçiçeğinde, %40 yağ oranlı çekirdekle ilgili piyasada oluşan fiyat, bin 100 liranın altına iniyor. Maliyetlerde geçen yıla göre ciddi oranda artış yaşanırken, üreticinin ürününün değerinde de ciddi düşüşler yaşanmaya başladı. Yaşananlar kabul edilemez bir durumdur. Bunun bir şekilde telafi edilmesi gerekiyor.”

“TABAN FİYATI ÜRETİCİYİ TATMİN ETMEDİ”

Bölge üreticisinin günlerden beri Trakya Birlik’in açıklayacağı fiyatı beklediğini aktaran Cemaleddin Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü “Türkiye’de üretici kuruluş olarak bakıldığında; Konya Şeker, Karadeniz Birlik, Trakya Birlik, Tarım Kredi Kooperatifleri var. Bu üretici kuruluşların açıklayacağı fiyat, piyasalara emsal olacak şekilde beklendi. Karadeniz Birlik ve Trakya Birlik’in fiyatlarını bugüne kadar açıklamamış olması piyasalarda ciddi bir beklentiye sebep oldu. Üretici, ‘geçen yılki fiyatları bulur muyuz?’ şeklinde düşünüyordu. Ancak, fiyat %40 yağ oranlı çekirdekte bin 170 lira olarak açıklandı. Bugünkü dünya piyasalarına bakıldığında, Trakya Birlik’in açıkladığı fiyat piyasalara uygun oldu. Çiftçinin ileriye dönük beklentileri ortadan kalktı. Piyasalar bu fiyat seviyesinde şekillenecektir. Trakya Birlik’in ortaklıktan dolayı birtakım kesintileri var. Ancak, açıklanan fiyat üreticiyi tatmin etmemiştir. Üreticinin maliyetlerinde geçen yıla oranla ciddi artışlar söz konusu. Üretici, bu yıl verim kaybı yaşamıştır. Birkaç ay önce görünen rekolte fazlalığı, açıkçası, hasat sonrası aynı olmamıştır.”

“GİRDİLERDEKİ VERGİ KALDIRILSIN!”

Devletin, girdilerdeki vergiyi düşürmesi gerektiğinin altını çizen Cemaleddin Uslu, üreticinin umduğunu bulamadığını da kaydederek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Üreticinin eline daha fazla para geçmesi için şu an yapılması gereken tek şey, devletin destekleme oranlarını artırmasıdır. 240 lira olan destekleme priminin makul seviyelere çıkarılması gerekiyor. Bunun yanısıra üreticinin maliyetlerinin azaltılması lazım. Devletin; gübre, ilaç, tohum ve mazot gibi girdilerde vergiyi kaldırması gerekiyor. Özellikle mazotta, özel tüketim vergisinin kaldırılması durumunda mazot önemli ölçüde ucuzlayacaktır. Dolayısıyla, üreticinin maliyetleri de düşecektir. Ayçiçeğindeki belirsizlik artık ortadan kalktı. Ancak, üretici ayçiçeğinde bu yıl umduğunu bulamamıştır. Hem fiyat hem de verim anlamındaki bir kayıp, üreticiyi zora sokmuştur.”