Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, dün, saat 14.00 sırasında, kendisini makamında ziyaret eden basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gazetecilerin “Şu ana kadar Keşan’da gördüğünüz en büyük eksiklik nedir?” sorusunun ticari işletmelerin çok parçalı olduğunu belirterek yanıt verdi.

Görevi nedeniyle toplumun her kesimiyle diyalog halinde olduğuna dikkat çekerek, Keşan merkez ve kırsal kesimlerdeki ticaret alanlarının, küçük işletmeler halinde çok parçalı olmasının en büyük sıkıntı olduğunu söyleyen ve yaptığı esnaf ziyaretlerinde esnafın aynı sıkıntıyı dile getirdiğini belirten Dınkırcı, şunları söyledi: “Keşan’daki tespitim bu yönde. Ayakkabı işletmeleri, mobilya işletmelerini buna örnek verebiliriz. İnsanlar bir araya gelmek zorunda. Keşan merkezî bir yerde ve çoğu kişi Keşan’dan geçmek zorunda. Keşan yol üzerinde bir yer. Yani yolların kesim noktasında. Keşan’daki iş dünyasının yöresel lezzet ve yöresel el sanatlarını kapsayacak, turist gruplarının da ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ürünleri sergilenebilir. Keşan’ın bu konumu müthiş bir nimet. Ben henüz yaz dönemini Keşan’da yaşayamadım. Fakat aldığım duyumlar, yol üzerinden geçenlerin Keşan’a uğramadığı yönünde. İnsanların bu transit geçişini nasıl önleriz sorusunun cevabını bularak uygulamamız gerekiyor. Benim görev yaptığım Akçaabat Kaymakamlığım süresince, bir tesis yapıldı. Tesisi açan kişi, Amerika’ya giderek araştırma yapmış ve şu an Akçaabat’ta bin kişilik bir tesis açıyor. Orası da yol üstü, burası da.”

Keşan’daki işletmelerin kesinlikle birleştirmek zorunda olduğuna dikkat çeken Bekir Dınkırcı, “Şu bilinmelidir ki ilerleyen süreçte büyük işletmeler Keşan’a gelecek. Keşan’da bir araya gelen aile şirketleri var. Bu işletmeler model olarak alınmalıdır. Örneğin, 5 ayrı kardeş, ayrı ayrı işyeri açsa, bu işyerlerinin sabit masraflarını karşılamakta zorluk çekerler. Benim ailem de ticaretle uğraştığı için bu tür işleri biliyorum. Bu nedenle tespit yapmakta güçlük çekmiyorum. Benim gördüğüm kadarıyla Keşan’ın muhakkak bir geleceği var.” dedi.

“YOL KENARLARINA TESİSLER AÇILACAK”

Sözlerinin devamında, Keşan’dan İstanbul’a 2 saatte gidildiğine dikkat çeken Dınkırcı, Keşan’da muazzam derecede alt yapı olduğunu belirterek, 44 köyde, tarım ve hayvancılığa paralel olarak el sanatları ve yöresel ürünler konularının sahil kesimlerine entegre olmaları gerektiğinin altını çizdi. Gelecekte Keşan’ın çevresindeki yolda bu tarz tesislerin açılacağını dile getiren Bekir Dınkırcı, “Ben bunları Trabzon’da yaşadım. Göreceksiniz buraya da büyük tesisler açılacak. Bugün olmazsa yarın olacak. Biz, bu tesisleri Keşanlıların açmasını isteriz. En temel problemimiz, ölçek problemi. Birbirini anlayabilenler, gerek kooperatif gerekse birlik kurabilirler. Yeter ki ferdi olmasın. Keşan’daki işletmelerin %86’sı ferdi işletmeler. Geçtiğimiz günlerde, Kaanlar Süt Fabrikası’nı incelemeye gittik. Bu fabrikanın içerisinde neredeyse insan yok. Bu firma gibi bin tane firmamız olsa bu sorunu çözeriz. Keşan’da yapılması gereken şeylerden bir tanesi, sektörler, önce kendi alanları ile ilgili isim yapmış işletmeleri, bölgeleri ve bu alanlardaki fuarları görmelidir. İş dünyasını, tarım, hayvancılık ve turizm dallarında yatırıma davet ediyoruz. Tüm sektör temsilcilerini ziyarete gidiyorum. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, olmaz denilen meyvecilik bugün üst seviyede. Şu anda %70’i İl Özel İdaresi, %30’u ise halk katkılı olan bir meyvecilik projesi üretiyoruz.” şeklinde konuştu.  

“FİRMALARDA, GENÇLERE FIRSAT TANINMALI”

Firmaların, yeni yetişen gençlere de fırsat tanımaları gerektiğine dikkat çekerek sözlerine devam eden Dınkırcı, hangi sektöre girilecekse fizibilitenin çok iyi yapılması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fizibiliteyi iyi yaparken de doğru projeksiyonları uygulamak gerekiyor. Bu anlamda başkalarının tecrübelerinden faydalanılabilir. Tarım alanında, burada, toprağın tahlili ile suyun kullanılmasında sıkıntılar yaşanıyor. İlerleyen yıllarda, arazilerin %44’ü sulanabilir olacak. Modern sulama teknikleri bu sisteme nasıl entegre edilecek? Kim hangi konuda yatırım yapmak istiyorsa, ilgili fuarlar, başarılı örnekler ve süreci incelemelidir.”

“KURALLARA UYULMASI, TRAFİK SORUNUNU MİNİMİZE EDECEK”

Basın mensuplarının “Özellikle yaz mevsiminde insanların, Keşan’dan transit geçmeleri, trafiğin oldukça sıkışık olması ve araçların park edileceği bir yer olmamasından kaynaklandığı dile getiriliyor. Bu konuda bir düzenleme yapılabilir mi?” şeklindeki sorusunu da yanıtlayan Bekir Dınkırcı, trafik konusunda, başta kendisi olmak üzere herkesin yapacağı bir şeyler olduğunu söyledi. Herkes kurallara uyduğu takdirde sıkıntıların da asgariye ineceğini bildiren Dınkırcı, “Birçok kentte olduğu gibi Keşan’ın da cadde genişlikleri çok dar. Bu nedenle trafik problemi kalmaz demiyorum. Fakat kurallara uyulması, bu problemi en asgari seviyeye indirecektir. Şu an Keşan’a kayıtlı 25 bin 627 araç var. Civar ilçelerden Keşan’a gelen araçlar hariç. Ben bu konuda Keşan Kaymakamı olarak taşın altına bırakın elimi, gövdemi ve başımı koymaya hazırım. Trafik konusunda, kesinlikle tüm kamu, sivil ve sosyal kuruluşların ortak hareket etmesi gerekiyor. Bu süreç böyle yönetiliyor. Yurt dışında, ambulans, itfaiye ve emniyet güçlerinin acil müdahaleleri dışında geçiş üstünlüğü yayaların. Bu konu hakkında Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğümüz ve Keşan İlçe Jandarma Komutanlığımıza gerekli talimatları veriyorum. Yaya gezen bir insan, arabasına bindiğinde şoför oluyor. Şoför ise arabasından indiğinde yaya oluyor. Bu nedenle, cadde genişliklerinin sınırlı olduğu, 25 bin 627 aracın olduğu yerlerde, ‘0’ sorun olmaz. Bir insan yaya iken ne düşünüyorsa, sürücüyken de onu düşünüyorsa sorun yok. Herkes elinden geldiği kadar bu konuda işin içinde olur ve birbirimize destek verirsek sorun asgariye inecektir. Bazen, şehir merkezine çıkarken, ya da şehir merkezinden inerken, bir yayanın yolun karşısına geçmesi halinde trafik hemen etkileniyor.” dedi.

“TRAFİK EĞİTİMİ ÇOCUKTAN BAŞLAR”

Sözlerinin ilerleyen bölümünde, trafik sorununun çözüm noktasında da okul öncesi eğitimin yer aldığını dile getiren Dınkırcı, sözlerini şöyle tamamladı; “Trafik eğitimi çocuktan başlar. Her arabada bir çocuğu kazanırsak, her bir arabaya trafik polisini yerleştirmiş sayılırız. Keşan merkezi bir yer. Sorunların temeline inerek çözüm noktasında okul öncesi eğitim var. Bu nedenle biz Kaymakamlık olarak kitap aldık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze verdik. Ben, Keşan’ın geleceğini çok iyi görüyorum. Bunu Keşanlıların mı yapacağını da zaman gösterecek. Bölge insanı inşallah bir araya gelerek bu geleceğin aktörü olurlar.”