HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen, yaptığı açıklamada, 2017 yılı asgari ücret miktarının açıklandığını ancak yapılan zammın aldatmaca olduğunu öne sürdü.

Asgari ücrete yapılan zammın dün açıklandığını ifade eden Şen, “Yapılan 104 TL zammın neredeyse tamamı zorunlu BES’e ve vergiye gidecek. Bundan ötürü de, asgari ücret bin 200 TL civarına geriliyor. Kısacası, asgari ücret AGİ hariç 2017’de yaşanacak enflasyon nedeniyle iyice eriyecek.” dedi.

Salim Şen, asgari ücret zammı ile ilgili açıklamasında şunları kaydetti: “Asgari ücrete çalışanlarla dalga geçercesine 104 TL zam yapıldı. Bu zam kabul edilemez. Bu zam asgari ücretin yine asgari geçim düzeyinin, açlık sınırının altında kalması anlamına geliyor. Bu zam miktarı devletin kendi verileri ile de çelişiyor. TÜİK asgari ücret tespit komisyonuna sunmuş olduğu verilerde bir işçinin asgari geçim maliyetini bin 669 TL olarak belirtmişti. Hükümet, işçilerin ve sendikaların taleplerini dikkate almadığı gibi, bir devlet kurumunun sunmuş olduğu verileri de dikkate almadı. Öte yandan asgari ücrete 104 TL zam yapıldığı iddiası gerçek dışıdır, aldatmacadır. Yapılan 104 TL zam zorunlu BES, vergi artışı ile geri alınacaktır. 2017’de uygulanmaya başlayacak zorunlu BES ile birlikte asgari ücretliden 53,3 TL kesinti yapılacaktır. Böylece asgari ücrete 104 TL değil, 50 TL zam yapılmış oldu. Ancak, bu 50 TL zam da vergi dilimlerinde yapılan hile ile işçinin cebinden uçacaktır.”

ZAM GERİ ALINACAK

2017 yılı için yüzde 15’lik ilk vergi dilimi, 12 bin 600 TL’den 13 bin TL’ye yükseltildiğini dile getiren Şen, “Vergi dilimindeki artış sadece yüzde 3.1 oldu. Enflasyon artışı ise en az yüzde 7 olarak bekleniyor. Vergi dilimleri enflasyondan ve asgari ücretten çok daha az arttığı için 2017 yılında asgari ücretliler daha çok vergi verecek. 2016’da 9’uncu ayda yüzde 20’lik ikinci vergi dilimine giren asgari ücretliler 2017’de 7’nci aydan itibaren yüzde 20’lik ikinci vergi dilimine girecek. Böylece asgari ücretliye yapıldığı söylenen 104 TL zam zorunlu BES ve vergi artışı ile geri alınmış olacak.” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRET, GEÇİM ÜCRETİ OLMALIDIR

Salim Şen, asgari ücretin işçinin ailesinin de hesaba katılarak hesaplanması gerektiğini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Bin 404 TL net asgari ücretin yaklaşık 133 TL’si asgari geçim indirimidir. Bu miktar işverenler tarafından ödenmemekte, bütçeden karşılanmaktadır. İşverenler tarafından işçiye ödenen asgari ücret bin 270 TL civarında kalacaktır. Zorunlu BES ve vergi diliminden kaynaklanan kayıplar da dikkate alındığında işçinin eline geçecek olan asgari ücret, AGİ hariç 1200 TL seviyesine düşmüştür. Döviz kurlarında yaşanan artışın etkisiyle 2017 yılında enflasyonda meydana gelecek artış asgari ücreti iyice eritecektir. Asgari ücret sefalet ücreti olarak kalacaktır. Yeni açıklanan asgari ücret konfederasyonumuzun görüşlerini bir kaz daha doğrulamıştır. Asgari ücret, geçim ücreti olmalıdır. Asgari ücret işçinin ailesi de hesaba katılarak hesaplanmalıdır. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı ve net olarak ödenmelidir.”