EZGİHAN ÇİNE ALTINGÖZ

Diyabet kan şekerinin yüksek olması demektir.Vücut aşırı idrara çıkmaktan dolayı fazla su kaybeder ve sıvı yetersizliği meydana gelir.Diyabet hastası olan insanlarda cilt problemleri sık yaşanan bir durumdur.Cilt lekeleri,kırmızı yüz,rozasea ve ciltte sararma,vitiligo diyabet hastası insanlarda yaşanan cilt sorunlarıdır.Diyabette deri tutumu %80 oranında görülür.Diyabet hastasında kollajene bağlı bozukluklara bağlı problemler gelişir.Yüksek kan şekeri vücudun yapısal ve düzenleyici proteinlerinin bozulmasına neden olur.Bu durumda bazı deri bozukluklarının nedeni olabilmektedir.Derinin mantar enfeksiyonları  diyabetlilerde çok sık görülür.

-Diyabet hastalarında tırnak ve ayak mantarı bakteriyel enfeksiyonlara giriş kapısı olabileceği için hemen tedavi edilmelidir.Diyabet hastalarda tedavi edilmeyen tırnak ve ayak mantarı ayak ülserine neden olabilir.

-İmpetigo, folikülit, karbonkül, fronkül,erizipel, piyodermi gibi bakteriyel enfeksiyonlar normal kişilere göre daha sık ve şiddetli olarak görülür.

-Lokalize kaşıntılar diyabette çok sık görülebilir.Kuru cilt veya zayıf kan dolaşımı kaşıntıya sebep olabilir.Bu kaşıntılar genelde bacakların alt kısmında ayak bileklerinde olmaktadır.Kendi kendinize kaşıntıyı tedavi etmeniz mümkün olabilir.Yumuşak sabun kullanarak banyodan sonra cilt kremi  uygulayarak bu sorun giderilebilir.

-Ciltte kuruluk olabilir,ciltte kızarmalar,yaralar,çatlamalar,kabuklanmalar oluşabilir.Mikroplar bu çatlaklardan cilt içine nüfuz ederek enfeksiyona yol açar.

Cildi korumak için ;

-Cildi zararlı etkilerinden korumak için güneşten koruyucu güneş kremi kullanılmalıdır.

-Soğuktan korumak için dışarıda yüzü ve kulakları kapalıdır.Soğuk havalarda şapka,eldiven  ve sıcak tutacak ayakkabı ve bot giyilmelidir.

-Dudaklarda çatlamayı önlemek için krem kullanılmalı.

-Havanın soğuklu ev içindeki yüksek ısının yaratacağı cilt kuruluğu önlemek için evde nemlendirici cihaz kullanılabilir.

-Banyo yaparken ılık su veya orta sıcaklıkta su kullanılmalı.Kullanılan sabunun nemlendirici özelliği olmalıdır.Uzun süre banyo yapmaktan kaçınılmalıdır.

-Banyodan sonra cilt kuruluğuna neden olduğuna karşı nemlendirici kullanılmalı.

-Herhangi bir reaksiyona karşı aşırı cilt bakım ürünü kullanmaktan kaçınılmalı.

-Akne durumuna yatkın olanlar uygun nemlendirici için uzmana danışabilir.Çünkü bazı nemlendiriciler akne sorununu daha da kötü yapabilir.

-Ciltteki su kabarcıkları asla koparılmamalı veya patlatılmamalıdır.Enfeksiyonlardan korunmak için su kabarcığı oluşan bölge bandajla kapatılabilir.Yumuşak bir sabun ılık bir su ile nazikçe yıkanmalı.Antibakteriyel merhem kullanılmalıdır.

Diyabet hastası kişilerin cilt bakımları ve cilt sorunlarının erken dönemde teşhis ve tedavisi önemlidir.Aksi halde sorun daha da ilerleyerek daha ciddi sonuçlara yol açabilir.

Daha detaylı bilgi için Keşan Halk Eğitim Merkezi’nde vermiş olduğum eğitimlere katılabilirsiniz

                                                                                                        Güzelleşmek Üzere...