SONGÜL KONAR

Diyetisyen Kara, yaptığı açıklamada, “On bir ayın sultanı evlere ve gönüllere bir kez daha konuk oluyor. Ramazan ayı boyunca sahurlara kalkmak, sevdiklerimiz ile iftar sofralarını paylaşmak, keyifli bir Ramazan geçirmek istiyorsak, beslenme tarzımız ve seçtiğimiz besinlerle ilgili dikkat etmemiz gereken birçok konu var. Çünkü bu süreçte yanlış tercihler ve yapılan beslenme hataları Ramazan ve sonrasında çeşitli rahatsızlıklara ve kilo almamıza neden olabilir ve sağlığımızı bozup, keyfimizi kaçırabilir. Yaş ve cinsiyet fark etmeden herkesin uyması gereken genel beslenme kuralları Ramazanda da geçerli” dedi.

“UZUN SÜRELİ AÇLIK BİREYLERDE HALSİZLİK, UYKU HALİ GİBİ DURUMLAR OLUŞTURABİLİR”

Oruç tutmayla birlikte yaşam şekli ve beslenme düzenimizin birden değiştiğini ifade eden İlknur Kara, “Uzun süren bir açlık oluşuyor. Bu uzun süreli açlık bireylerde halsizlik, uyku hali, kan şekerinin düşmesi, yorgunluk gibi durumlar oluşturabilir. Hal böyle olunca akıllarda ‘Ramazanda nasıl beslenmeliyiz?’ sorusu oluşuyor. Beslenmenin önemini bir kez daha anlamış oluyoruz” diye konuştu.

“TÜM GÜN AÇ OLAN MİDENİZE ALIŞMA SÜRECİ TANIYIN”

Diyetisyen Kara, Ramazan ayında nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinerek şu tavsiyelerde bulundu: “Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının. Tüm gün aç olan midenize alışma süreci tanıyın. Şerbetli, yağlı, ağır tatlı ve hamur işlerinden uzak durun. İftar ve sahur arasında bol su için. Tüm gün içemediğiniz suyu tamamlamaya çalışın. Yemeklerde kızartmadan uzak durun. Onun yerine ızgara, haşlama, fırın, buğulama gibi pişirme yöntemlerini tercih edin. İftardan 1-2 saat sonra yürüyüş hem sindirim için hem de metabolizma için iyi gelecektir.”

SAHURDA NELER YEMELİYİZ…

Açıklamalarının devamında sahurda neler yeyip içilmesi konusunda tavsiyelerde bulunan Kara, İlk dikkat etmemiz gereken konu sahura kalmak! Mutlaka sahur yapılmalıdır. Zaten uzun olan açlık süresi daha da uzatılmamalıdır. Kan şekerinin ve tansiyonun düşmesine, halsizliğe yol açar. Tokluk için en önemli öğündür. Doğru besin seçimi önemlidir. Susatmayacak ve tok tutacak besinler tercih edilmelidir. Kahvaltı öğünü iyi bir tercihtir. Tam buğday, çavdar, kepekli ekmek gibi esmer ekmekler kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlayarak tokluk hissini uzatır. Yumurta en önemli protein kaynaklarından biridir. Tok tutar. Menemen ya da çeşitli omletler tercih edilebilir. Özellikle sebzeli omletler tokluk süresini uzatır. Örneğin pırasalı omlet, mantarlı omlet, biberli omlet gibi. Ceviz, çiğ badem, kaju, fındık gibi kuruyemişler doygunluk sağlar. Porsiyon miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir. Kuru kayısı bu dönemde kabızlık problemi çekenler için güzel bir alternatiftir. Süt, yoğurt, kefir gibi protein kaynakları hem kan şekerini dengelemede hem de uzun süre tok kalmada etkilidir. Sahur menüsüne eklenebilir. Sahurda; Yumurta(haşlama ya da omlet), Peynir, Kuru kayısı, Ceviz/ Çiğ badem, Tam buğday ekmeği, Domates, Salatalık ve Mevsim yeşillikleri(marul, dereotu, roka, maydanoz), Süt/Kefir tüketilebilir” dedi.

İFTARDA NELER YEMELİYİZ…

İlknur Kara, iftarda neler yeyip içilmesi konusunda ise şu tavsiyelerde bulundu: Tüm gün susuz kalmış mideyi ilk olarak bir suyla buluşturmak gerekiyor. Orucumuzu suyla açalım. Daha sonra hurma ya da zeytin tüketebilirsiniz. İlk yemek tercihiniz hafif bir çorba ve salata olmalıdır. Çorbayı tükettikten sonra mideye izin verip 5-10 dakika dinlenilmelidir. Daha sonra ana yemeğe geçilebilir. Ana yemekte ağır olmayan sebze yemekleri, ya da bakliyat güzel bir tercih olacaktır. Hazımsızlık problemi yaşamamak için yavaş yavaş ve bol çiğnenerek yenmelidir. Sulu yemeklere et, kıyma eklenecekse ekstra yağ eklenmeden kendi yağı ile yemekler pişirilmelidir. İftardan 2 saat sonra 1 ara öğün yapılabilir. Süt, yoğurt, ayran, kefir bu ara öğüne bırakılabilir. Yanında meyve hakkımızı değerlendirebiliriz. Ve bol su içmeliyiz. Ramazan ayının vеrdiği bereket, sofralarınıza tаt ve huzur getirsin, evinizde mutluluk eksik olmasın, dualarımız kabul olsun. Ramazan Ayımız Mübarek olsun.”