HABER MERKEZİ

Bulgaristan'ın Sofya yakınlarındaki Pernik şehrinde bu yıl 28'incisi düzenlenen ve UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan Surva Maskeli Oyunlar Festivali’ne bu yıl 19 ülkeden 7500'e yakın gösterici katıldı. 3 gün süren festival boyunca toplam izleyici sayısının 250-300 bin civarı olduğu belirtiliyor.

Pernik, Avrupa Karnaval Oyunları Federasyonu tarafından 'Avrupa Maskeli Oyunlar Başkenti' ilan edildi. Balkanların en büyük maskeli oyunlar festivali konumundaki Surva, UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesinde de yer alıyor. Kötü ruhları çanlarla kovma, bütün olumsuzlukları uzaklaştırma gayesi güden ve bereket, mutluluk, sağlık dilekleri içeren gelenekler, üç gün boyunca Pernik meydanlarında sergileniyor.

Festival aynı zamanda yarışma niteliği taşıyor. En güzel maskeler, en orijinal eserler, en iyi korunmuş gelenekler gibi farklı dallarda uluslararası bir jüri gösterilerin performanslarını izleyip, katılım ödülleri dağıtıyor. İzleyiciler de cep telefonları ile SMS atarak takımlarını destekliyorlar.

Keşan DOÇEK Yetkililerinin yaptığı yazılı açıklamada, hem BOCUK Gecesinin hem de SURVA Festivalinin farklı kültürler ve gelenekleri canlandırdığını, her ikisine de katılmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, doğa sporları yanında kültürel gezilerin de dernek faaliyetleri içinde yer aldığını belirttiler. Yetkililer önümüzdeki hafta sonunda Enez yakınlarındaki Çandır-Hisarlı-Yenice güzergahında Hisarlı Dağına bir doğa yürüyüşü düzenleyeceklerini, doğayı ve yürüyüşü seven herkesi faaliyetlerine beklediklerini ifade ettiler.