Keşan Doğa, Çevre ve Kültür Derneği (DOÇEK), Keşan’daki kirli hava sebebiyle yaptığı açıklamada, kirlilikle mücadelenin önemine dikkat çekti. DOÇEK’in açıklaması şöyle:

“Keşan halkı olarak topluca zehirleniyoruz ve yaşanan bu hava kirliliği ile mücadelede hepimize görevler düşmektedir, birlikte hareket etmediğimiz sürece zehir solumak hayatımızın bir parçası olmaya da devam edecek gibi duruyor!

Hava kirliliğe ile topyekün bir mücadele edilmesi kaçınılmazdır.

Çözüme yönelik kısa-orta ve uzun vadeli planların ortak akıl doğrultusunda bir an önce hayata geçmesi gerekmektedir.

Bu hava kirliliği, ‘Doğalgaz gelecek, dertler bitecek(!)’ hayalinin ötesindedir ve  bizlere ‘An be an zehirleniyorsunuz.’ gerçeğini dayatmaktadır.

Bürokratik koridorlarda uzadıkça uzayan, bunun yanında pratik olarak hayata geçmesi uzun zaman alacak doğalgazdan medet ummak yerine, kalitesiz kömürün boğucu etkisini nasıl azaltıp, ciğerlerimize temiz hava gönderirizin hesabını yapmalıyız.

Aklın ve teknik düzenlemenin gereği ne ise, kısa ve uzun vadede yapılması gerekenler, siyasi ve kurumsal beklentileri bir kenara iterek acilen devreye sokulmalıdır.

Konuyla ilgili vatandaş, apartman yöneticisi, kurum, kuruluş, bürokrasi ve idari yapıya sesleniyoruz. Hiç kimse topu bir başka yere atmadan ortak aklın önceliğinde kirliliği azaltacak çözüm ne ise onu hayata geçirmelidir. 

Kalitesiz kömür kullanımından, yanma saatlerinin düzensizliğine; vatandaştan, kurumlara, kurumlardan, idari yapıya kadar herkese görevler düşmektedir ve işin ertelenecek, ötelenecek yanı kalmamıştır.”