Doğalgaz Platformu’nun Keşan’a doğalgaz getirilmesi için gerekli olan 4 bin 500 aboneyi bulma amaçlı düzenlediği bilgilendirme toplantıları, 20 Ekim 2014 Pazartesi akşamı Büyük Cami Mahallesi’nde devam etti. İlk olarak Barış Parkı yanındaki kahvehanede gerçekleştirilen ve saat 20.00 sıralarında başlayan ve daha sonra 3 kahvehanede daha devam eden toplantılara; Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı Edirne’de bulunması nedeni ile katılamazken, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Belediye Başkan Yardımcıları Salim Şevik, Cengizhan Aktan, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, AKP Keşan İlçe Başkanı Mustafa Mercan, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan İlçe Sağlık Müdürü Ergün Kurtar, Keşan Devlet Hastanesi Başhekimi Nurettin Alparslan, mahalle muhtarları, belediye meclis üyeleri ve mahalle halkı katıldı.

ÖZCAN: “BU KONUDA DA BANA GÜVENİN”

Doğalgaz bilgilendirme toplantısında ilk olarak söz alan Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, şunları dile getirdi: “Keşan olarak bir fırsatın arifesindeyiz. Her bölgede elektrik abone sayısının %60’ı şart olarak istenirken bizde bu sayı %15’e düştü. Bu makul sayıya ulaşabiliriz. Bu sayıyı hep beraber yakalamalıyız. diye sorgularsak fırsatı kaçırmış oluruz. Küsmeyelim ve abone olalım. Ayrıca bir de iyi bir gelişme yaşandı doğalgazla ilgili olarak. BOTAŞ, Keşan’a Avrupa’ya giden boru hattından bir çevirim istasyonu bırakılmasının sözünü verdi. Yani Keşan’a artık doğalgaz Çorlu hattından değil Siğilli hattından gelebilecek. Çevrim istasyonunun bölgeye kurulması demek buradan başka bölgelere de doğalgaz verilebilmesi demek. Ana borudan direkt olarak şebekeye gaz verilemiyor. Çevirim istasyonu, basıncın oranının çok daha az seviyelere düşürülmesi ve kokusuz olan gaza koku ilave edilmesi için gerekli. Organize Sanayi Bölgesi fırsatının da kaçırılmaması gerekiyor. Organize Sanayi geleceğimizin daha güzel şekillenmesi demek.  335 TL ile 4500 abone sayısına ulaşılması çok zor değil. Hiçbirimiz siyasi propaganda yapmıyoruz, hepimizin Keşan’ın iyi şekilde geleceğini planlamak için birlikteyiz. Biz bunu başarırız, gayret edeceğinize güveniyorum.3 dönem bana güvendiniz ve belediye başkanlığı görevine getirdiniz. Bu konuda da lütfen bana güvenin ve hep birlikte doğalgazın Keşan’a gelmesi için elimizden geleni yapalım.”

MERCAN: “BU KİRLİLİĞİN SONA ERMESİ İÇİN DOĞALGAZIN GELMESİ GEREKİR”

Keşan Belediye Başkan’ı Mehmet Özcan’dan sonra söz alan AKP Keşan İlçe Başkanı Mustafa Mercan da, “Doğalgazın Keşan’a gelmesi için burada hep birlikte sizlerin karşısındayız. Ben de ilçe başkanı olarak değil bir baba olarak sizlerin karşısındayım. Ben de kendimi sizlerden biri olarak görüyorum. İlçemizde cidden önemli bir hava kirliliği var. Bu kirliliğin sona ermesi için doğalgazın gelmesi gerekir. Bu anlamda tüm Keşanlılar olarak üzerimize düşen görev yapmalıyız. Kasım ayı sonuna kadar 335 TL abone bedellerini yatırmamız gerekiyor.Bu anlamda sizleri abone bedellerini yatırmaya davet ediyoruz.” dedi.

HELVACIOĞLU: “HAVA KİRLİLİĞİNİ KESİNLİKLE ÇÖZMEK ZORUNDAYIZ”

AKP Keşan İlçe Başkanı Mercan’dan sonra söz alan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu kendilerinin Keşan’daki hava kirliliğinin sona erdirilmesi için Doğalgaz Platformu olarak sürekli bu konunun önemini anlatmak için uğraştıklarını belirterek şunları kaydetti:

“Hava kirliliğinin sağlığa olumsuz etkileri var ve kırmızı çizgiler içindeyiz. Hava olmazsa su olmazsa nasıl yaşarız? Hava kirliliğini kesinlikle çözmek zorundayız. Ne sağ ne sol ne siyaset ne bürokrasi, işimizi gücümüzü bıraktık Keşan’ın doğalgaza kavuşması için uğraşıyoruz. Bakın şu fotoğraf çok önemli. Keşan için herkes bir araya geldi. Doğalgaz demek Organize Sanayi demek. Tarım Organize Sanayi Bölgesi’ne eğer doğalgaz Keşan’a gelirse 120 tane fabrika gelecek. Doğalgaz olmazsa organize sanayi gelmeyecek. Bu yüzden 4 bin 500 kişi bu abone bedelini yatırmalı. Birileri yatırır diye beklemeyin o birileri sizsiniz. Kendi sağlığınız için, kendi sosyal refahınız için, Keşan’ın daha medeni bir kent olması için doğalgazı Keşan’a getirmek zorundayız. Vatandaşın da bize yardımcı olması lazım. 335 TL abone bedelinizi yatırmanızı bekliyoruz.”

KURTAR: “HAVA KİRLİLİĞİ NEDENİYLE SAĞLIK AÇISINDAN RİSK CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI”

Helvacıoğlu’nun ardından bilgilendirme toplantılarında konuşan Keşan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar ise şunların altını çizdi: “Keşan’da hava kirliliği nedeniyle sağlık açısından risk ciddi boyutlara ulaştı. Hava kirliliği öncelikle solunum yolu rahatsızlıklarının artmasına yol açıyor. Akciğer kanserine neden oluyor. Keşan’ı yaşanabilir bir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Çocuklarımız, bebeklerimiz, gebelerimiz ve emzikli kadınlarımız ve yaşlılarımız bu hava kirliliğinden en fazla etkilenen kesimlerimizdir. Geleceğimize sahip çıkmak istiyorsak mutlaka Keşan’a doğalgazın gelmesi lazım. Doğalgaz abone bedelinizi yatırın ve ayrıca hastanelerdeki yoğunluğumuzu da azaltın. Keşan’a doğalgaz gelmesi için bu bedeli Kasım ayı sonuna kadar yatırmamız gerekiyor.”

Doğalgaz platformu üyeleri daha sonra mahalledeki diğer 3 kahvehaneyi ziyaret ederek doğalgazın gerekliliği üzerine bilgilendirmelerde bulundular ve vatandaşların sorularını yanıtladılar.

ALPARSLAN: “HASTANELERE GELENLERİN % 30-40’I AKCİĞER HASTALARIDIR”

Keşan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar’dan sonra söz alan Keşan Devlet Hastanesi Yöneticisi Nurettin Alparslan da akciğer hastalıklarının temelinde hava kirliliğinin olduğunu vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu:

Paramız olabilir, varlığımız olabilir. Ancak sağlığımız yerinde olmazsa bunları güzel bir şekilde harcayamayız, yiyemeyiz. Bir insanın yaşaması için öncelikle temiz suya temiz havaya ve yiyeceklere ihtiyacı var. Bunlar kirlendiği zaman insanların yaşaması mümkün değil. Nasıl suyumuza önem veriyoruz.Nasıl gıdalarımıza önem veriyoruz. Hava kirliliğine de önem vermeliyiz. Hastanelere gelenlerin % 30-40’ı sırf akciğer hastalarıdır. Bugün yoğun bakımda yatan hastaların çoğunluğu akciğer hastalıklarındandır. Bu hastalığın temelinde hava kirliliği başta gelmektedir. Siz hem kendinizi kurtarın hem bizim hastanelerimizin lütfen yükünü hafifletin.”

Doğalgaz toplantıları yarın da Yukarı Zaferiye Mahallesi Cami önündeki kahve önünde devam edecek ve saat 20.00’de başlayacak.