Özcan :“Şu anda çok mutluyum”

MURAT ARKAN

Keşan Belediyesi, Makine Mühendisleri Odası Keşan Temsilciliği ve GAZDAŞ A.Ş. işbirliğinde düzenlenen doğalgaz bilgilendirme toplantısı dün gerçekleştirildi.

Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’ndeki Konferans ve Tiyatro Salonu’nda yapılan toplantıya Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, GAZDAŞ Edirne İşletme Müdürü Cumhur Pekdemir,  Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Aziz Avukatoğlu, GAZDAŞ Edirne İşletme Müdürlüğü Müşteri Hizmetleri yöneticisi Özgür Tunca Akar ve ilgililer katıldı.

HAVA KİRLİLİĞİNDE GEÇEN YIL AYNI DÖNEMLERE GÖRE %50 DÜŞÜŞ VAR

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Personeli Osman Coşkun sunumunda gerçekleştirilen toplantıda, ilk olarak konuşan Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan “Çok önemli bir çevre problemimizi halletmeye ramak kaldığı bir günlerdeyiz. Geçmişi uzun uzun anlatacak değiliz ama son 4 yıldır artan nüfusumuz yenilenen binalar, kullandığımız ısınma maksatlı Trakya Kömürü, sakin havalarda inversiyon dediğimiz havalarda ciddi sağlığımızı tehdit eden hava kirliliklerine sahne oluyordu. Geçen yıl alınan önlemlerle bu yıl geçen yılı aynı dönemleriyle karşılaştırdığımızda %50’den daha fazla bir kirlilikten düşüş var ortalama gün sayısına göre. Hepimiz çok uğraştık doğalgaz gelsin diye. Keşan’da bunu başardı. Sağ olsun adını bir kere daha anacağım. Bir önceki valimiz Dursun Ali Şahin Bey’e buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Elektrik abone sayısını da yaklaşık olarak 22 bin abone sayısını bulmamız gerekiyordu. Daha sonra Sayın Bakanın toleransıyla bunu 5 bini yakalayın dediler. Hep beraber bir önceki Kaymakamımızla, Oda Başkanları, siyasi parti başkanları, ile birlikte ben şahsen gezdik. Ama 1700 kişide kaldık. Meclis toplantısıyla geçen senenin Aralık ayında bunu telafi edeceğiz tamamlarız dedik. Onlara da gerek kalmadı. Sonra gerçekten kirlilik ölçüm değerlerinin, parametleri o kötü olduğunu anlık ölçümlerle ispatladığımız için acil olarak bölgemiz doğalgaz dağıtım şebeke bölgesi olarak kabul edildi.” dedi.

OCAK AYINDA DOĞALGAZ YAKMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ

Doğalgaz ana döşeme işinde %70’lere gelindiğine dikkat çeken Özcan şunları söyledi: “Trakya sanırım 2005’li yıllardaydı,  Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illerinin doğalgaz dağıtım ihalesi işini Zorlu Grubu almıştı. 2005 yılında Kamu İhale Kanununda bir değişiklik oldu. Doğalgaz dağıtımıyla ilgili bölgede yapılan ihaleyi alan firma yakın yörede gaz dağıtım işiyle ilgili ikinci bir işi ilk ihale şartlarıyla isterse ihaleye girmeyip alabilir diye bir değişiklik vardı. O değişikliğe istinaden de doğalgaz dağıtım ihalesi Zorlu gurubuna lisansları verildi. 15 Haziran 2016 temel atma yaptık yaz sıcağında. Firma yetkililerinin temel atma töreninde bizlere sözleri vardı. Dediler ki 30 Aralık 2016’ya kadar Keşan’ı %50’sinin döşeme işini tamamlayacağız diye. Şu anda çok mutluyum. %70’lere yaklaştık dediler. Yani ana hatların döşenme işine bakarsak. Ve şuanda da dün akşam itibariyle yeni bir haber aldım. Ana boruda gazı alacağız ya bir çevrim istasyonunda bahsediyorduk, onu da bitirmişler. Gaz basmaya başlanılmış. Bu demek ki yine orda ki sözleri vardı,  31 Aralık’ta ilk gazı yakabiliriz diye böyle yılbaşı vesaire onu biz bunu Ocak ayının ortalarına bıraktık. GAZDAŞ firması da belediyemizden yer kiraladılar. Yakın bir zamanda bitirmek üzereler. 10-15 Ocak gibi bir hem orda gaz yakma töreni yapabiliriz, hem de bur da ofislerin tanıtım açılış programını yapabilme şansımız olur. Değerli hemşerilerim, Nisan veya en geç Mayıs aylarında bu kalan  %30’luk kısmının işi bitecek. İşin bundan sonraki kısmı konut bağlantılarını da firmalar kısa sürede yaparlar. Bur da 2018 kışı için Mayıs ayından Ekim 15’e kadar epey bir süremiz olacak. Konutların gaz şebekelerine dahil edilmesi apartmanların dönüşüme geçmesi, döşenmesi, bir takım teknik sorumluluklar getirecek. Şu aşamada doğalgaz ile ilgili ciddi bir pazar var. Ben deyim 100 milyon siz deyin 150 milyon TL. Maksimumu 3 sen içerisinde tüketilecek bir pasta.   

UCUZA DEĞİL KALİTELİSİNİ KİM YAPIYOR ONA BAKARAK HAREKET ETMEMİZDE FAYDA VAR

Özcan sözlerini şu şekilde tamamladı: “Apartman büyüklüklerine göre nasıl neler yapacaksınız, yönetimler neler yapacak, işte şimdi sizleri bu sebepten denilen burayı birinci ağızdan burayı 2005 yılından beri yaklaşık olarak 11 yıldan beri işin ehli olmuş tecrübe olmuş deneyim sahibi olmuş Zorlu Grubunun GAZDAŞ firması yetkilileri, Edirne Makine Mühendisleri yetkilileri sizlere anlatacaklar. Önce metin olarak basında sonrada kitapçık olarak basında broşürlerinin dağıtacağız. Bunu da Belediye, GAZDAŞ işbirliğiyle birlikte yürütmeye niyetimiz var. İstiyoruz ki temiz havaya kavuşurken üç beş masrafımız olacak ama insanlarımız aldanmasın, işi bir kere yapsınlar. Hemşerilerime tavsiyem GAZDAŞ'ın kurallarına uyarak, ucuza değil kalitelisini kim yapıyor, kime güveniyorsunuz ona bakarak hareket etmemizde fayda var. Sorumlu firmanın sizlere vereceği bilgilere güvenmenizi tavsiye ederim. Hepimize hayırlı olsun.”

DOĞALGAZA GEÇİŞTE, YİNE MERKEZİDEN VAZGEÇMEYİN

Programda söz alan Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Aziz Avukatoğlu ise “Büyük bir atılımın içinde olan Keşan, hava kirliliğinden kurtulması için işi hızlı ve doğru bir şekilde yaptığına inanmaktayım. Doğalgaza geçişte birkaç bilgilendirme yapmak istiyorum. Mevcut oturduğumuz binalar eğer merkezi sistem kömürle ısınıyorsa, alınması gereken en önemli tedbir doğalgaza geçişte, yine merkeziden vazgeçmeyin. Bireysel kombilere geçtiğimiz zaman, en düşük kapasitede olan kombi 24 KW. Düşünün ki siteniz 60 daireden oluşuyor.  60 daireyi 20 bin ile çarptığımızda 1 milyon 200 bin kalorilik bir yakıt sarfiyatına eş değer. Doğalgaz çok temiz bir yakıt ama onun da yanma ürünü karbondioksit ve diğer gazlar. Bunları kazan olarak seçmeye kalktığımızda, mevcut kazanlarımız 60 daire için yaklaşık 2 tane 250 binlik, veya 300 binlik kazandan oluşmaktadır. Bu da demektir ki en az yarı yarıya bir yakıt sarfiyatıyla binamızı ısıtabiliyoruz. Bu hem milli servete zarar hem de çevreyi kirletmeye devam edeceğiz. Bunun için mümkün olduğu kadar merkeziden vazgeçmeyelim. Merkezi yaptırırken ısı pay ölçer ile ya da kalorimetre olması. Peteklerimizin tamamına termosta tik vanaların olması gerekmekte. Bu da bize şöyle bir avantaj sağlıyor. Kalorimetre ile minimum yakıt sarfiyatı yapmış oluyoruz. Kömür ile doğalgaz arasında ki fark, kömür bedelini 12 ayda ödüyorsunuz, düşük ücretler ödediğinizi zannediyorsunuz ama çok yüksek değeler ödüyorsunuz. Duvarlarda manto lama yok, tek camlarınızdan hava üflüyor. Bunu karşılamak üçün aşırı ödüyorsunuz. Merkezi sistemde bu termosta tik vanaları kullandığımızda sistem otomatik olarak dereceyi 22’ye ayarladıysanız, siz peteği kapatacak ve o petek için harcadığınız ısı kesilmiş olacak. Bu belli bir süre içerisi için bir bakmışsınız evinizde bir yada iki peteği yanmış oluyor, soğuğu çok alan petekler yanmaya devam eder. Bu da size %25 e yakın bir tasarruf sağlamış olursunuz. Bireyselde her yeri ısıtmak için kalografik değer yükselmiş olacak, hem de fatura olarak yükselmiş olacak. Merkezi sistemde tüm bina ısındığı için farklı sıcaklık değerleri olmadığından yüksek fatura değerleri de olmayacak.  Termosta tik vana sayesinde herkes istediği seviyeye ayarlayabilecek.” dedi.

BEN BU İŞİ 30 SENEDİR YAPIYORUM DİYENLERE KANMAYIN

Özellikle gittiğiniz firmanın GAZDAŞ yetkisi olmalı diyen Avukatoğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı: “En önemli bir kısım da sizleri en ucuz yapıyoruz firmalara dikkat edin. Öncelikle gaz şirketinden yetki almış mı?. Yarın öbür gün bir durum olduğunda muhatap bulabilirsiniz. Firmanın ismi var ama mühendisi yok veya gaz şirketinden yetkili değilse yaptırmayın, sonra büyük sorunlar yaşarsınız. GAZDAŞ muhatap sadece olarak yüklenici firmayı kabul eder, sizi de abonelik için kabul eder. İşin yapılması ve açılması aşamasında birinci muhatap yüklenici firma ve gaz şirketidir. Gaz şirketi de yüklenici firmada mühendisin yetkisine bakar. Çalışan kaynak ustasının yetkisine bakar. O dönemde geçerli mi ona bakar. Tesisatçının yetkisi dönemde geçerli mi ona bakar. Gaz şirketleri sizler için emniyet alır. Yeni yapılan bir yerde bir patlama olursa bir çok kişi yapmaktan vazgeçer. Patlayıcı bir şey diye. Hâlbuki o kadar çok emniyeti var ki isteseniz de kolay kolay patlatamazsınız. Yapılan işlemlerde bir sürü önlem alıcı kademeler vardır. En önemli tavsiyem, gittiğiniz firma GAZDAŞ yetkisi olmalı. Direk mühendisle muhatap olun. Apartman kapasitenize uygun kazan seçimizi yapın. Eğer bunu sağlamazsanız faturanız yüksek gelir. Sistem yine çalışır ama yüksek fatura ödersiniz. Eğer bireysele geçiyorsanız kombi takılacağı için kalorifer tesisatına tadilat gerekecek. Bunlar la ilgili olarak ta proje isteyin. Piyasada gezen ben bu işi 30 senedir yapıyorum diyenlere kanmayın. Evleriniz sobalı ise bireysel veya merkezi sisteme geçerseniz kalorifer sistemi için de proje isteyiniz. Yoksa faturalar yüksek gelir. Dersiniz ki doğalgaz kömürden pahalıymış. Ehli tarafından yapılmayan doğalgaz tesisatları yüzünde yüksek fatura ödemek zorunda kalabilirsiniz.” dedi. Program GAZDAŞ Edirne İşletme Müdürü Cumhur Pekdemir’in Doğalgaz bilgilendirme sunumu ve GAZDAŞ Edirne İşletme Müdürlüğü Müşteri Hizmetleri yöneticisi Özgür Tunca Akar’ın apartmanların doğalgaz dönüşümü ile ilgili sunumunun ardından sona erdi.

Toplantıda, az sayıda katılımcının olması dikkatlerden kaçmadı.