Dün başladığımız doğalgaz rehberi yazı dizimize GAZDAŞ’ın internet sitesinde yer alan tarifeler ile devam edeceğim. Dün, Keşan’a ilk defa doğalgaz ile ilgili yetkililerin geldiğinden ve faturalandırma ile yakıt karşılaştırmalarından bahsetmiştim.  

Bugün de GAZDAŞ’ın internet sitesinde ilk sırada yer alan tarifeler bölümünden devam edeceğim. “Tarifeler” seçeneğini tıkladığımızda “Abone bağlantı bedeli, güvence bedeli, sayaç açma kapama bedeli, doğalgaz perakende satış fiyatı, doğalgaz perakende satış fiyat arşivi, K basınç ve düzeltme katsayısı, ortalama fiili üst ısı değer, serbest tüketiciler için” bölümleri çıkıyor. “Abone bağlantı bedeli, güvence bedeli, sayaç açma kapama bedeli, doğalgaz perakende satış fiyatı” bugünkü yazının konusu olacak.

ABONE BAĞLANTI BEDELİ

“Tarifeler” bölümünde ilk seçenek “Abone bağlantı bedeli.” Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde “Abone bağlantı bedeli” şöyle tanımlanmış: “Sayaç dâhil dağıtım şebekesinin abone iç tesisatına bağlantısı için gereken proje, işçilik, malzeme, kontrol ve onay harcamalarının abone başına düşen payını ifade eden sabit bedeldir.” Yani, bu sonbahar  Siğilli’den Keşan’a getirilen gazın evinize bağlanması için gerekli olan bedel. Yönetmelikte ayrıca, “Abone bağlantı bedelinin, bağlantı anlaşmasının imzalanması sırasında bir defaya mahsus olmak ve iade edilmemek üzere dağıtım şirketince tahsil edileceği” de tarif edilmiş.
Konut ve ısınma amaçlı doğalgaz abonesi olacak yerlerde abone bağlantı bedeli, abonelik işlemi yaptırılacak konut ya da binanın brüt alanı esas alınarak hesaplanıyor.
Mevzuat göre 200 m²’ye kadar olan brüt alan 1 BBS (Bağımsız Birim Sayısı) olarak kabul ediliyor. 200 m²’den sonraki her 100 m² 1 BBS (Bağımsız Birim Sayısı) olarak hesaplanıyor.
Brüt alanı 200 m²’ye kadar alan için 425 TL+KDV, sonraki her 100 m² alan için 350 TL+KDV abone bağlantı bedeli alınıyor.
Mal ve hizmet üretim amaçlı doğalgaz abonesi olacak yerlerde abone bağlantı bedelinde ise; Münferit olması şartı ile Mal ve Hizmet üretim amaçlı doğalgaz abonelerinden alınacak abone bağlantı bedeli, Servis hattı ve sayaç bedellerine %10 kar marjı eklenerek elde edilecek bedel esas alınarak hesaplanıyor.


DOĞALGAZ GÜVENCE BEDELİ

Doğalgaz güvence bedelinde ise yine aynı mevzuata göre yani Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre; Doğal Gaz Dağıtım şirketinin ilgili mevzuat ve yönetmelikler uyarınca alacaklarını garanti altına almak amacıyla mekanik sayaç kullanan abonelerden tahsil ettiği bedel oluyor. Ön ödemeli sayaç kullanan abonelerden güvence bedeli alınmıyor. Abonelerden alınacak olan güvence bedeli tarifeleri EPDK tarafından yıllık olarak belirleniyor.
Aboneliğin sona erdirilmesi durumunda, aboneden alınan güvence bedeli varsa borçları tahsil edildikten sonra ilgili yönetmelik uyarınca güncellenerek aboneye iade ediliyor.
Konut ve ısınma amaçlı doğalgaz abonesi olan yerlerde güvence bedeli, ilgili mevzuat uyarınca kullanılan cihaz üzerinden hesaplanıyor.
Mal ve Hizmet Üretim amaçlı doğalgaz abonesi olan yerlerde güvence bedeli, ilgili mevzuat uyarınca 2 aylık doğalgaz tüketim miktarının tespit edilerek fiyatlandırılması ile hesaplanıyor.
Doğalgaz güvence bedeli ile ilgili GAZDAŞ internet sitesinde bu bilgilere yer verilmiş.

SAYAÇ AÇMA KAPAMA BEDELİ

Sayaç açma kapama bedelinde de şu bilgiler verilmiş internet sitesinde: “EPDK Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca, doğal gazı aşağıdaki nedenlerden dolayı kullanıma kapatılan abonelerimizden alınan bedeldir.

Sayaç Açma Kapama Bedeli Alınmasını gerektiren durumlar,

a) Abonenin belli bir süre için doğalgazı kullanmak istememesi halinde, o döneme kadar tükettiği doğal gazın bedelini ödemesi şartıyla üç gün içinde, 
b) Abonenin; faturasını son ödeme tarihinden itibaren on beş gün içerisinde ödememesi halinde en az üç gün önceden haber verilmek suretiyle
c) Mahkeme veya Kurul Kararına istinaden ya da kaçak veya usulsüz doğalgaz kullanıldığının tespiti halinde,
d) Abonenin diğer bir adreste bulunan doğalgaz aboneliği ile ilgili mali yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde
e) Aboneden kaynaklanan nedenlerle sayacın en az iki fatura dönemi okunamamasından dolayı dağıtım şirketince bırakılan bildirime üç iş günü içinde cevap verilmemesi halinde

Not: Sayaç Açma-Kapama bedelleri her yıl EPDK kurul kararı ile belirlenir ve tüm doğalgaz dağıtım şirketleri tarafından uygulanır”
Sayaç açma kapama bedeli de 28 TL+KDV olarak alınıyor. Yani bu elektrik aboneliğindeki uygulamaya benzer bir fiyatlama.




DOĞALGAZ PERAKENDE SATIŞ FİYATI

Doğal Dağıtım şirketi sistem kullanım bedelleri, 01 Şubat 2015 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, enerji piyasası düzenleme kurumu tarafından aşağıdaki gibi açıklanmış.

Dağıtım Şirketinin, 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulayacağı perakende satış birim fiyat tablosu aşağıdaki gibi. Aşağıdaki tabloda;
1) Doğal Gaz Alış Fiyatı(TL/Sm³), Dağıtım Şirketi'nin Tedarikçisinden satın aldığı doğal gazın 1 Sm³ birim fiyatını ifade etmektedir,
2) Sistem Kullanım Bedeli(TL/Sm³), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından açıklanan her bir tüketim kademe aralığındaki birim fiyatı ifade etmektedir. Bu bedel, her ay (Yİ-ÜFE(i-2) ) ile güncellenerek devam edecektir.

Devam edecek…