Keşan Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan toplantısı dün, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan başkanlığında toplandı.
Saat 17.00’de başlayan ve Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda iki gündem dışı Maddenin görüşülmesi oy birliği ile kabul edildi ve daha sonra gündeme geçildi.
İlk olarak; Keşan Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde kullanılmak üzere 1 adet minibüs alınması görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

İkinci maddede yer alan Kent Bilgi Sistemi ve ilave belediye otomasyonunda kullanılmak üzere İlbank A.Ş.’den daha önce alınan 950 bin TL kredi talebinin belediyenin bilgisayar otomasyonunun da içine katıldığında maliyetin 1 milyon 416 bin TL’ye yükseldiğini belirten Özcan, bu nedenle aradaki 466 bin TL için kredi talebinde bulunulması ve bu nedenle meclis kararı alınması gerektiğini belirtti. Yapılan oylamada bu madde oybirliği ile kabul edildi.
Meclisin 3.gündem maddesinde yer alan ilçemiz cadde ve sokaklarında yol kenarlarında motorlu kara taşıtlarının park etmeleri için işletilmesi ve ayrıca motorlu kara taşıtlarının park etmeleri sırasında alınacak olan işgaliye harcının tespiti konusunda da söz alan Özcan, 1000 araçlık bir otoparkın hizmete girdiğini ve Ocak ayına kadar ücretsiz olarak hizmet verdiğini belirterek “Yılbaşından Sonra otopark ücretli olacak. Ama bazı caddelerde otopark yasağı olmasına rağmen biliyorsunuz parklar oluyor. Park Sistemi uygulamayı düşündük.Bunların ücretlerinin belirlenmesi ile ilgili 2.oturuma bırakacağız ve bu maddeyi Plan Bütçe Komisyonumuza havale edeceğiz.” dedi.
Yapılan oylama sonucu bu madde oybirliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

4.gündem maddesinde yer alan Keşan Belediyesi Yukarı Zaferiye Mahallesi İlyas Bey Caddesi No:23/E’de kurulacak Pazar yeri için Pazar Yeri tahsis ve işgaliye bedellerinin tespiti de yapılan oylama ile oybirliği Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.



BELDE İŞ TÜKETİM KOOPERATİFİ’NİN BİR HİSSESİ BELEDİYEYE DEVREDİLDİ

Gündem maddelerinin ardından geçilen gündem dışı maddelerinin ilkinde yer alan Halk Ekmek Şirketi Bünyesi’ndeki Keşan Belde İş Tüketim Kooperatifi’nin bir hissesi 50 TL olan mevcut iki hissesinin belediyeye devredilmesi konusu da oybirliği ile kabul edildi.

Gündem dışı olarak görüşülen son madde de ise Keşan’a yapılan yol ve kavşak çalışmaları ile ilgili maddede söz alan Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Dörtyol Kavşağı’ndaki çalışmaların önemli olduğunu belirterek “Bu projeyle ilgili olarak plan yapma yetkisi olan kurumlar içersindeyiz. Belediyeler, Özel İdareler,  İller Bankası , Toplu Konut İdaresi ve Karayolları da plan yapma yetkisi olan kurumlar içersindedir. Basit anlaşılsın diye Pazaryeri Projesini örnek vereceğim. Buranın bir imarı var mı? Var.  Burası Ticari alan. Ondan sonra onaylı bir proje var. Ondan sonra ihale süreci. Ama maalesef Karayolları imar olmadan onaylı bir projesi olmadan ihale yapıyor. Gerekçe proje hazırlanmasının çok uzun süreceği ve işlerin aksayacağı olarak belirtiliyor. Onaylı projesi olmadığı için imarı olmadığı için inşaat yapılıyor. Ama örnek vereceğim Dıngırdanların yerini istimlak edemediler neden? Onaylı projen yoksa istimlak edemiyorsun. Küçükdoğanca Kavşağı’nı onaylı projesi ve imarı olmadığı için istimlak edemediklerinden dolayı dümdüz geldi. Küçükdoğanca Köyü’nden Keşan’a gelmek isteyen bir vatandaş Tekcan Çiftliği’nin oradan dönerek geri gelmek zorunda. Keşan Belediyesi’ne verilen imar durumu ile buradakinin hiç ilgisi yok.” dedi.



DEVLET BAŞ EDEMİYOR ADAMLARLA BİZ NASIL BAŞ EDECEĞİZ?

Daha sonra söz alan Keşan Belediyesi İmar Komisyonu Sözcüsü Mitat Beyazoğlu da konuyla ilgili olarak şunları söyledi:  “Konuya bir yıl geriye giderek başlamak istiyorum. Kamuoyunda bir sürü bilgi birikimi ve kirliliği var. Herkes bir şey söylüyor. Sonuçta her şeyin altında da belediye zan altında kalıyor. Bunu uzun uzun komisyonda da konuştuk. Destek Kıtaları Kavşağı’ndan başladı bu iş daha sonra Enez Kavşağı, Sanayi Kavşağı ve Dörtyol Kavşağı. Aslında bütün olarak baktığınızda Yenimuhacir Kavşağını da katmak gerekir diye düşünüyorum. Destek Kıtaları ve Enez Kavşağı’nda çok bir yapılaşma da olmadığı için sorunlar öne çıkmadı ama o kavşaklar bile onaylı planlara işlenmedi, bize de gelmedi. Dörtyol Kavşağı’na geldiğimizde imalat tamamlandı. Biz bundan bir yıl önce komisyondaki arkadaşlarım da hatırlar. Karayollarına 13 tane soru sorduk bu olumsuzlukların nasıl biteceğini ve sona ereceğine dahil. Burada haftada 3-4 tane kaza oluyor. En kötüsü de belediyeye verdikleri planlarla imalat örtüşmüyor. Biz elimizdeki planları onaylasak da şu andaki fiili durum o planlarla örtüşmüyor zaten. Sorduğumuz 13 soruya 13 aydan beri cevap gelmedi. Bu onaylı proje olmayınca imalat devam etti ama hak kaybına uğrayanlar mahkemeye gitti. İmalatı durdurdular. Onlar da üzerine gidemediler. Benzer şey Küçükdoğanca olayında da var. Aslında bizim çok onayımıza ihtiyaçları yok. Bakanlık onayıyla bunu onaylayabiliyorlar. Resen onaylama hakları var. İşin en kötüsü siz onaylayın diyorlar. İşin muhatabı Keşan Belediyesi olacak. Trafik kazası oldu Allah göstermesin birileri öldü. Yanlış viraj yapıldı. Kim bu projeye onay verdi Keşan Belediyesi. Devlet baş edemiyor adamlarla biz nasıl baş edeceğiz. O civarda olanların hepsi Keşanlı insanlar. Sonuç olarak komisyonda da diğer arkadaşlarımız aslında benzer kaygıları taşıdılar. Olumlu görüş belirttiler ama kararı temize geçerken karara şerh koydular. Bunun gerekçesini de arkadaşlarımız açıklarlar.”

BÖYLE BİR PLANI ONAYLAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Daha sonra Keşan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Sebahattin Eren de Meclise bilgi sundu.

Mecliste söz alan Keşan Belediye Başkan Yardımcısı ve CHP Meclis Grup Başkanı Cengizhan Aktan da konuyla ilgili olarak şahsen fikrini belirtmek istediğini kaydederek şunları söyledi: “Bu iş bugün gündeme gelmiş olsa bu yapılan imalatın, devletin parasının dolayısıyla vatandaşın parasının kullanılmaz bir şeye harcanmasına neyse diyeceğiz ama daha seçimlere girmeden 2014 yılında gazeteci olarak ilk kez bunu gündeme getirdiğim zaman bu eleştiriler vardı bu yanlışlar vardı. Vatandaşların mağduriyeti görülüyordu. Ama ne hikmetse 2.5-3 yıldır belediye ve belediyenin görüşleri göz önüne alınmadan buralardan etkilenecek vatandaşların görüşleri göz önüne alınmadan inat edildi. Devletin ve milletin parasına yazık edildi. Kullanılabilir bir tarafı olsa belki planlara uydurulabilir ama bu durumda söz konusu değil. CHP grubu adına da Komisyon sözcümüz imar müdürümüzün yaptığı açıklamalar doğrultusunda böyle bir planı onaylamamızın mümkün olmadığını belirtmek istiyorum.”




MUSTAFA SERBES’TEN ‘EVET’ OYU

Bu konuda söz alan CHP Keşan Meclis Üyesi Feridun Tümer de bu yolu en çok kullananlardan biri olarak burasının çok yanlış bir proje olduğunu Keşan’dan İpsala’ya dönerken özellikle büyük araçlarda yanında insan yoksa dönemediğini 7 tane bakması gereken yer olduğunu belirtti.

Daha sonra konuşan AK Parti Grup Başkanı Mustafa Serbes de projeyle ilgili olarak ilerleyen günlerde sürecin belli olacağını ve bu konuda bir çalışma yapacaklarını dile getirdi.

Serbes’in konuşmasından sonra Kavşak Projesi yapılan oylamada AK Parti’nin evet oyuna karşılık CHP ve MHP’li üyelerin Hayır oylarıyla kabul edilmedi ve onaylanmadı.

Keşan Belediyesi Aralık Ayı 2 oturumunun 13 Aralık Salı günü yapılmasına karar verilmesiyle meclis toplantısı sona erdi.

Toplantısını Enez Belediyesi’nin CHP’li meclis Üyeleri ile AK Parti Keşan İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Özgür İnceoğlu da izledi.