Avrupa Birliği IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Bulgaristan Euro İntegra Derneği, Keşan Lokantacılar ve Kahveciler Esnaf Odası ve Edirne Tatlıcı, Büfeci, Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası’nın ortak olarak yürüttükleri “Daha Fazla Ticari İlişkiler - Sınır Bölgesinde Daha İyi Ekonomik Kalkınma”  projesinin başarı ile uygulandığı açıklandı.

Karşılıklı ziyaretler ve bir dizi etkinlik ile gerçekleştirilen projenin son toplantısı dün Keşan Lokantacılar, Kahveciler ve Otelciler Esnaf Odası Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Saat 13.00’te başlayan toplantıya, Euro İntegra Derneği Başkanı Desi Dencheva, Edirne Tatlıcı, Büfeci, Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası ve Edirne ESOB Başkanı Emin İnağ, Keşan Lokantacılar, Kahveciler ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, Bulgaristan’dan gelen bazı dernek üyesi misafirler ile oda yönetim kurulu üyeleri katıldı.

ÇAKMAK:  DAHA BÜYÜK VE GÜZEL PROJELER YAPMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Toplantıda ilk olarak söz alan Keşan Lokantacılar, Kahveciler ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, Keşan’da sınır ötesi işbirliği yapan ilk oda olduklarına vurgu yaparak şunları söyledi: “Esnafımıza, sınır ve tefavüt projesi altında 3 gün eğitim verdik. Edirne ortağımız Emin İnağ’ın düzenlediği etkinliğe, Keşan’dan da 20 esnafımızı götürmüştük. Daha sonra ki gelişmelerde de Bulgaristan’da düzenlenen bir etkinlikte yine Keşan’ımızdan 20 esnafımızı götürdük. Haskovo’da şarap fabrikaları, baharat fabrikaları, kaz ciğeri üreten ve paketleyen fabrikaları gezdik. Avrupa Eurointegra Derneği’mizin düzenlemiş olduğu festivalde, Bulgaristan’da ki esnaflarımız, Edirne’deki esnaflarımız, Keşan’da ki esnaflarımız biribirleriyle tanışmış oldular. Karşılıklı dostluklar içerisinde güzel organizasyonlar oldu. Bu projedeki son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Eurointegra Derneği Başkanı Desi Hanım ve yardımcıları, Sayın Emin İnağ ve Keşan Lokantacılar, Kahveciler ve Otelciler bünyesinde bulunan ve projede bize hiçbir konuda desteğini esirgemeyen üyelerimiz ve esnafımız sayesinde projeyi bugünlere başarıyla getirdik. Bu proje aynı zamanda bizim ilk projemizdir. Bütün ortaklarımıza ve proje kapsamında bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra daha büyük, daha güzel projeler yapmaya çalışacağız.”  

DENCHEVA: ÖNEMLİ ÇALIŞMALARDA BULUNDUK

Çakmak’ın ardından söz alan Euro İntegra Derneği Başkanı Desi Dencheva, , Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Genel Sekreteri Özay Güngüren’in çevirmenliği ile projenin olumlu sonuçlandığını dile getirdi. Dencheva,  şöyle konuştu: “Bu projenin en önemli sonucu, bizim aramızdaki ortaklık ve dostluk ilişkilerinin güçlenmesidir. Biz çeşitli aktivitelerde, eğitimlerde, fuar organizasyonlarında, tanıtımlarda, çok çeşitli meslek kollarını bir araya getirdik. Bu yaptığımız çalışmalarda sınırın iki bölgesinde ticaretin arttırılması, ortaklıkların arttırılması, yeni ortaklıkların kurulması açısından çok önemli çalışmalarda bulunduk. Edirne ve Keşan’da çalıştığımız her iki kurumla da çalışmaktan dolayı çok mutluyum. Şu an gelecekte de çok daha iyi projeleri nasıl yapacağımızı planladık, biliyoruz. Bu aramızdaki ortaklıklar bizler için çok yardımcı oldu ve geleceğe de ümit verdi. Ben Bulgaristan’daki yönetim otoriteleri belediye, valilik, sivil toplum örgütleri ve iş temsilcileri adına Keşan ve Edirne’de ki ortaklarımıza çok teşekkür ediyorum. Ümit ediyorum ki gelecekte de çok daha fazla ve büyük işleri tekrar beraber yapacağız.”

İNAĞ: ORADAKİ SİSTEM VE MEVZUATI GÖRDÜK

Toplantıda son olarak Edirne Tatlıcı, Büfeci, Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası ve Edirne ESOB Başkanı Emin İnağ söz aldı.   

Odalar olarak ticarete katkı sağlamak gibi bir görevleri olduğunun altını çizen İnağ, “Edirne’mizin, Keşan’ımızın ticarette şanslı bir tarafı var. Dibimizde Avrupa Birliği’ne kapı iki ülke olan Bulgaristan ve Yunanistan bulunuyor. ‘Bu durumdan nasıl faydalanabiliriz’ diye düşünmekteyiz. Tabii bu gibi Avrupa Birliği Projeleri açılınca da ister istemez sınır ötesi işbirliği Avrupa projelerinde yer alıyoruz. Bu kez de, bundan önce yaptığımız çalışmalarda da bir şeyi tespit ettik; bu da esnafımızın ithalat ve ihracattan pek bilgisi olmadığıydı. Bizim odamız ticaret odaları gibi değil ve bilgimiz yetersizdi. Bu konunun üzerine gittik ve bu projeyi hayata geçirdik. Bu bizim birlik olarak aşağı yukarı 8. projemizdir. Bu proje gıda üzerine bir proje olup Bulgaristan’da her iki tarafın ürünlerinin tanıtımını yaptık. Bunların başında da şarap geliyor. Çünkü şarap Bulgaristan’ın en ünlü üretimiydi. Bu tür ürünleri de tanımak, bilmek bizim için yararlı oldu. Oradaki sistemi ve mevzuatı gördük. Bu ürünler üzerine ithalat ve ihracat konularında anlaştık. Bağlarımızı tamamen güçlendirdik. Daha değişik projelerde ilişkiler, dostluklar devam edecektir. Dolayısıyla da esnafımıza faydalı olacağız diye düşünüyorum. Bu tür şeyler inkar edilemez ve çok yararlı projelerdir.” dedi.