Eski başbakanlardan, DSP (Demokratik Sol Parti)’nin merhum kurucu Genel Başkanı Bülent Ecevit, ölümünün 7'nci yılında, Keşan’da düzenlenen programla anıldı.

Anma programı, DSP Keşan İlçe Başkanlığı’nda gerçekleştirildi ve saat 12.30’da saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Diğer siyasi partilerden de temsilcilerin katıldığı programın açılış konuşmasını DSP Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cem Akgül yaparak, Ecevit’in tam bağımsız bir Türkiye için mücadele verdiğini söyledi.


NALBANTOĞLU: ECEVİT, HİÇBİR ZAMAN DÜNYALIK YAPMADI

Daha sonra söz alan ve DSP’nin Keşan’daki en yaşlı üyesi olan 76 yaşındaki Hasan Nalbantoğlu ise Bülent Ecevit’in 7’nci ölüm yıldönümünde insanın neler söyleyeceğini düşünemediğini ifade ederek, “Ecevit, sıradan bir lider değildi. Ecevit, tarihte ender rastlanan dürüst liderlerden bir tanesi. Yüz yılda bir Atatürk gelmiş ama ondan sonra da dürüstlüğün sembolü, haktan ve halktan yana saf tutan, efendiliğin, devlet adamlığının sembolü olarak da Ecevit gelmiştir. Ecevit, hiçbir zaman dünyalık yapmamıştır. Müslümanlığın esas kaidesi halka hizmetse diğer dünyaya yatırım yapma konusunda ondan daha iyi Müslüman Türkiye’de yoktur. Göstermelik hareketler yapıp, halkı kandırıp, cebini doldurmamış. Çalışandan yana olduğunu her zaman ispatlamıştır. Hayatı boyunca Cumhuriyetçi, sosyal adaletçi, daima Atatürkçü olmuş ve bu ilkesinden hiç taviz vermemiş bir liderdir.” dedi.


KOYUNCU: TÜRK HALKININ ECEVİT’E SEVGİ VE SAYGISI ÇOK BÜYÜK

CHP Keşan İlçe Başkanı Vedat Koyuncu da, Merhum Ecevit’in her zaman emekten, üretenden, işçiden yana olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “Bunun yanında dürüstlüğüne hiç kimse bir kelime edemez. Vatanı için, ulusu için, bu halk için eşiyle birlikte kendini feda etmiştir. Ben siyasete 1991 yılında DSP’de başladım ve yaklaşık 2 yıl görev yaptım. Bülent Ecevit’e sevgim daha gençlik yıllarından başlıyor. Ona tüm Türk halkının sevgisi ve saygısı çok büyük. Önünde saygıyla eğiliyorum.”


DENİZ: ECEVİT’E GÖRE ÜLKE,  ULUSAL GELİRDEN ALDIĞI PAY ORANINDA ÖZGÜR

Daha sonra söz alan DSP Keşan İlçe Başkan Yardımcısı ve Grup Sözcüsü Cavit Deniz ise Bülent Ecevit’in, hayatını halkın özgürlüğü ve ulusun bağımsızlığına adadığını dile getirerek, “Ecevit’e göre, halkın özgürleşmesi ulusal gelirden aldığı pay oranında mümkündür. Bu nedenle daha 1957 yılında Çalışma Bakanlığı sürecinde Türkiye’de sendikalar yasasının çıkartılarak patronlar karşısında emek cephesinin örgütlenmesinin önünün açılması ve emek cephesinin Türkiye’de üretilen artı değerden fazla pay almasının sağlanması, insanların gelir düzeylerinin arttıkça özgürleşebileceklerinin somut uygulamalarıdır. Türkiye’yi 1950 yılından günümüze dek sağ iktidarlar ve askeri yönetimler yönetmiştir. Bülent Ecevit’in zaman zaman iktidarda olduğu süreçlerde emek cephesi denilen kesimin gelirlerinin artması için tarihi somut çalışmalara tanıklık etmiştir.” şeklinde konuştu.


AKTAN: NE YAZIK Kİ CHP, ECEVİT’E AYAK UYDURAMADI

Son olarak konuşan CHP eski ilçe başkanlarından Feyzullah Aktan, Ecevit’le çalışma fırsatı bulduğunu belirterek, “Ben 1960’lı yıllarda, kendisinin genel sekreterliğinde ve 1970’li yıllarda genel başkanlığında ve 1978 yılında kurduğu ikinci hükümetinde başbakan iken, CHP Keşan İlçe Başkanlığı yaptım.  Kendisinin Keşan’a gelişleri ve bizim Ankara’ya gidişlerimizle CHP kurultaylarında görüşmüşlüğümüz oldu. Bülent Ecevit, çok değişik bir insandı. Kendisi çok nazik, sözlerine çok dikkat eden ve Türkçe’yi çok iyi kullanan biriydi. Aynı zamanda şairdi. Ne yazık ki CHP ona ayak uyduramadı. Tarihi gidiş bunu gösteriyor. Benim kendisine kırıldığım nokta ise 12 Eylül’de CHP genel başkanlığından istifa etmesidir. Bu istifa gerçekleşmeseydi CHP ve diğer siyasi partiler kapatılamazdı. Onun istifası partilerin ve meclisin kapatılmasına kadar uzandı ve ne yazık ki Türkiye bu dönemlere geldi.”

Konuşmaların ardından program sona erdi.