DSP’nin (Demokratik Sol Parti) 30 Kuruluş Yıldönümü geçen Cumartesi günü düzenlenen bir programla Keşan’da da kutlandı. Saat 12.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önüne gelen DSP Keşan İlçe Başkanı Fikret Akan, yönetim kurulu üyeleri ve partililer, Atatürk Anıtı’na çelenk sunup 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

DSP Keşan İlçe Başkanı Fikret Akan, burada basına yaptığı açıklamada partilerinin 30 yaşı doldurduğunu ve bu döneme bir iktidar dönemini sığdırdıklarını belirterek, “Ülkenin çıkarları için önemli projelere imza attık. 1980 darbesi ardından kurulan ve siyasal yaşamı devam eden tek parti Demokratik Sol Parti’dir. Bunun nedeni partimizin sağlam temeller üzerine kurulmuş olmasıdır. Her geçen gün Demokratik Sol Parti’ye gereksinim ortaya çıkmaktadır. Katılımlarınızdan dolayı hepinize saygılarımı sunarım” dedi.

CAVİT DENİZ, POLİSİN DAVRANIŞINA ANLAM VEREMEDİ

Akan’ın yazılı metinden okuduğu açıklamasının Keşan Emniyet Müdürlüğü’nün alanda görevli personeli tarafından fotoğrafının çekilmesine DSP eski yönetim kurulu üyesi Cavit Deniz tepki gösterdi.  Böyle bir uygulamayı hak etmediklerini söyleyen Deniz, bu konudaki düşüncelerini Eski Adliye Binası’nda düzenlenen toplantıda da sürdürdü.  

DENİZ: SİYASİ ANLAYIŞIMA, ECEVİT’E BAĞLILIĞIMA BAĞDAŞTIRAMADIM

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan DSP’lilerin,  Herhangi bir yasa dışı uygulamasının olmadığını söyleyen Deniz, “Bırakın uygulamayı talebi dahi olmamıştır. Demokratik Sol Parti bu ülkede birliği, beraberliği, huzuru, sükûnu ve ulusun birliğini savunmuştur ve pratikte iktidara geldiğinde bunu uygulamıştır. Demokratik Sol Parti’nin 30. yaş gününde Türkiye’nin batısında ve Demokratik Sol Düşünce’nin mayasının en etkin olduğu noktalarından biri olan Keşan’daki kutlamada Atatürk İlke ve İnkîlaplarına bağlılığımızın ifadesi ve Atatürk İsmet İnönü sonrası Türkiye’de ulusuna bir ömür vakfeden kazanımlarını halkına bırakan bir liderin partisinin kuruluş yıldönümünde, emniyet mensuplarının ilçe örgütü başkanımızın açılış konuşmasının metninin alınmasını ben siyasal anlayışıma, demokratik solculuğuma ve Bülent Ecevit’e olan bağlılığıma bağdaştıramıyorum” dedi.

HAZMEDEMİYORUM,  İÇİME SİNDİREMİYORUM

 Deniz,  konuyla ilgili sözlerine şöyle devam etti:Türkiye’de milliyetçiliği haşhaş tarlalarına ve Beş Parmak Dağları’na yazan bir partinin anma töreninde, Türkiye’de işsizlik sigortasını ortaya koyan bir partinin kuruluş yıldönümünde, Türkiye’de Türkiye ulusal çıkarları adına küresel güçler tarafından dağıtılan bir partinin 30. Kuruluş Yıldönümünde, halktan oraya toplanmış 10-11 kişiye karşı yapılan bu eylemi ben hazmedemiyorum, içime sindiremiyorum.”

DSP’Yİ TANINMIŞ AD VE SOYADLAR KURMADI

“Değerli arkadaşlarım; Cunta döneminde siyaset çamurlaştı diyen Kenan Evren’in bu konuşmasını içine sindiremeyen Rahşan Ecevit’in Gelibolu’da misafir edildikleri yerde, Hamzakoy’da kafasında şimşeklenen yeni bir parti kurma fikriyle başlayan Demokratik Sol Hareket, 1985 yılında partileşme sürecini tamamladı. Demokratik Sol Parti’yi tanınmış ad,  soyadlar kurmadı. Demokratik Sol Parti’yi tarladan, fabrikadan, köyden ve varoşlardan gelen insanlar kurdu. Ve Demokratik Sol Parti hiç kimseye diyet ve hesap borcu olmadan siyasal hareketini sürdürdü ve sürdürmekte. Sayın başkanın ifade ettiği gibi, bu 30 yıllık ömürde bir iktidar, hükümet olma onuru yakaladı.”

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN ALEYHİNDE HİÇ BİR KONUŞMA YAPILMADI

 Demokratik Sol Düşünce Türkiye’de bir kültür haline geldi. DSP sıfırdan iktidar oldu. Siyasette hoşgörüyü, nezaketi, diyalog kültürünü egemen kıldı. Ve hiçbir mitinginde, hiçbir toplantısında Türkiye Cumhuriyeti’nin birlik ve beraberliği aleyhine slogan atılmadı. Türkiye Cumhuriyeti’nin aleyhinde hiçbir konuşma yapılmadı. Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde hiçbir demokratik solcu bu vatana ihanetten ve vatana zarar vermekten yargılanmadı. Böyle bir partinin 30. kuruluş yıldönümünde hele hele kadavra durumuna düştüğü bir süreçte Keşan’da yapılan bu uygulamayı Sayın Cumhurbaşkanı’nın ileri demokrasisine arz ediyorum.

İLERİ DEMOKRASİYE BU YAKIŞIR MI?

Sayın Davutoğlu’nun ileri demokrasi dediği şayet buysa, biz o zaman yerden kalkmak zorundayız, küllerimizden doğmak zorundayız. Türkiye’de siyasi partiler her türlü faaliyetini yaparlar, düşüncelerini yaparlar. Hangi siyasi partinin bugün günümüzde Türkiye’de ne yaptığı ortada. Bizim gördüğümüz muamele gerçekten Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Davutoğlu’nun ileri demokrasisi ise ben açıklama bekliyorum bu uygulamadan ötürü. İleri demokrasiye bu yakışır mı?

HAK ETMEDİĞİMİZ BİR UYGULAMAYLA KARŞI KARŞIYA KALDIK

Tarladan, fabrikadan, köylerden gelen insanlar bu ülkeye katkıda bulundu. Bu ülkeden bir şeyler alıp götürmedi. Demokratik Sol Parti düşünce temelinde bizim en önemli düşüncemiz, ülkenin birliği bütünlüğüdür. Bunu her dönemde her süreçte uygulamıştır, uygulamaya sokmuştur. Şu anda söylenecek çok şey var. Demokratik Sol Parti hak etmediği bir uygulamayla karşı karşıya kalmıştır. Oysaki Demokratik Sol Parti’de ulusal çıkarlar ön plandadır. Bu polis kardeşlerimizin siyasi partilere üye olması da bizim programımızda vardır. Sendika kurması da bizim programımızda vardır. Kamu çalışanlarının siyasete girip, siyasi partilere üye olup faaliyet göstermeleri Demokratik Sol Parti’nin programında vardır. Demokratik Sol Parti’yi diğer partilerden ayıran farkları böylece belirtmeye çalışırsak, bizim programımızda Dış Türkler Bakanlığı vardır. Bizim programımızda Engelliler Bakanlığı vardır. Bizim programımızda bor madeninin ulusal çerçevede çalıştırılması vardır. Bizi diğer sol partilerden ayıran da bunlardır.

TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR?

İktidara geldiğimizde yalnız başına iktidara gelemediğimiz için bunları uygulayamadık. Solun evrensel değerlerini yenileştiren ve uzlaşıya, yeni bir anlayışa sahip olan bir partiyiz. Türkiye’nin dünyada prestijli bir yere gelmesi için ortaya koyduğumuz farklılıklar ortadadır. Demokrasi anlayışımızda da bizim siyasal boyutta demokrasiyi geliştirmek, ekonomik boyutta demokrasiyi geliştirmek, kültürel boyutuyla demokrasiyi geliştirmek, sosyal boyutuyla demokrasiyi geliştirmek yönünde projelerimiz vardır. Eğer siz bir ülkede siyasi bir partinin yaptığı konuşmada, yaş kutlamasında polisten bugünkü gördüğümüz tavrı görüyorsak, ben bireysel olarak söylüyorum; ‘Türkiye nereye gidiyor?’ diye Sayın Cumhurbaşkanı’na sormak istiyorum. ‘Polis devletine mi gidiyor?’ Benim muhatabım cumhurbaşkanıdır. Ahmet Davutoğlu’na soruyorum ‘ileri demokrasi bu mudur?’ Bir siyasi partinin gördüğü bu muamele, bu uygulama doğru mudur?

PARTİ DEVLETİNDEN HANGİ DEVLETE GİDİYORUZ?

Arkadaşlar şu anda bir protesto yürüyüşü değil, bir bildiri değil, bir gösteri değil, bir izinsiz uygulama değil bütün koşullar ortada. Sayın Davutoğlu parti devletinden hangi devlete gidiyoruz? Sayın Davutoğlu’nun buna cevap vermesi gerekiyor. Ve buradan Demokratik Sol Parti’ye gönül vermiş, Demokratik Sol Parti’de bakanlık yapmış, milletvekilliği yapmış, genel başkanlık yapmış ve genel başkanlık yapmakta olan herkese bu durumu ülke gündemine taşımalarını teklif ediyorum.

KİMSE DSP’Yİ KÜÇÜK GÖRMESİN

Gördüğümüz muamele gerçekten kabul edilir değildir. Arkadaşlar bugüne kadar böyle bir şey gördünüz mü? Bir ilçe başkanının elindeki konuşma metninin polis tarafından fotoğrafa alınması bir siyasi partinin ki ortada bir protesto yok, hükümetin aleyhinde herhangi bir program yok, Keşan’da uygulanan bir olaya karşı değil. Ne için gelmişiz? Yaş günü için. Biz orada mumumuzu yaksak mumumuzu da söndürecektiler. Kimse Demokratik Sol Parti’yi küçük görmesin. Halkın umudu ve umut için hareket eden gruplar Demokratik Sol Parti’yi ayağa kaldıracaktır.

 BÖYLE BİR UYGULAMA KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİR

Arkadaşlar bu programa katılmayan demokratik solda geçmişte hizmet veren, demokratik solcu geçinen Keşan’daki bütün arkadaşlarıma da bu uygulamayı hak etmediğimizi ama orada bizim bir avuç olmamızdan kaynaklandığını düşünüyorum.  Şayet onlar da katılsalardı, orada belli bir güç olabilseydik acaba o zaman biz bu muameleyi görür müydük? Şimdi tahmin ediyorum ki Edirne bölgesinde tek anma yapılan yer Keşan. Trakya’da kaç tane var bilmiyorum. Bir organizeliğimiz zaten yok.  Bizden kimse geri adım atacağımızı düşünmesin. Türkiye’de bu iktidarın karşısında tek seçenek Demokratik Sol Parti’dir. Çünkü halkın harcı vardır orda. Halkın harcıyla yapılan bina sağlamdır. Nitekim 1980 sonrası kurulan siyasi partilerin içinde hiçbir siyasi parti yaşamamaktadır. Yalnızca Demokratik Sol Parti yaşamaktadır. 30’uncu yaşındadır. Ama 30’uncu yaşımızda gelin görün ki karşılaştığımız durum budur. Hem de Türkiye’nin batısında. Demokratik Sol Parti’nin mayası, güvercinin ovası Keşan’da böyle bir uygulama kabul edilir değildir. Ben diğer siyasi partilerin de bizim bu karşılaştığımız pozisyon sonrası ne diyeceklerini merak ediyorum.”

Toplantı, Cavit Deniz’in konuşmasını tamamlamasının ardından karşılıklı sohbet şeklinde bir süre daha devam etti.