SONGÜL KONAR

Özbek açıklamasında, “Tam işlerimize başlıyoruz, düğün sezonu açılıyor derken Yunanistanlı vatandaşların gelmeyişi ve geçtiğimiz hafta düğünlerin iptaliyle işlerimiz de düşüşler yaşanmaya başladı” dedi.

“DÖNÜYORUZ DOLAŞIYORUZ YİNE AYNI YERE GELİYORUZ”

Yunanistanlı vatandaşların gelmemesinden etkilendiklerini dile getiren Özbek, şunları söyledi: “Dünya da 7 buçuk milyar insanı etkileyen, ancak yüz yılda bir görebildiğimiz salgın ile baş başayız. İkinci ayda başlayan pandemi salgını hala devam etmekte. Bizler de iş yerlerimizi üç ay boyunca belli kısıtlamalarla açtık. Daha sonra yeni normale geçtik. Tam iki üç ay normal iş yapmaya başladık derken, devamında düğünlerin iptali gündeme geldi. Ondan önce de Yunanistan ile aramızdaki itilaflardan ve pandemiden ötürü müşterilerimiz gelmemeye başladı. Pandemi sürecinde bazı meslek grupları çok hızlı işler yaptılar. Marketler olsun, gıdacılar olsun. Bazı meslek gruplarında işlerinde düşüşler yaşandı. Biz de düşüş yaşayanlardan biriyiz. Tam işlerimize başlıyoruz, düğün sezonu açılıyor derken Yunanistanlı vatandaşların gelmeyişi ve geçtiğimiz hafta düğünlerin iptaliyle işlerimiz de düşüşler yaşanmaya başladı. Yaklaşık 6 aydır hepimiz bu hastalık ile mücadele ediyoruz. Önümüzdeki günlerde hastalığın kısa sürede biteceği gözükmüyor. Belki 2-3 ay sonra eskisi gibi evlerimizde kaldığımız günlere döneriz, işyerlerimizi kısıtlı şekilde açabiliriz. Dönüyoruz dolaşıyoruz yine aynı yere geliyoruz. Biz burada doğru düzgün üç ay iş yaptık. Ama dokuz ay boyunca kısıtlı şekilde hayatımıza devam edeceğiz.”

“HASTALIK BİZE ARTIK İŞ YAPMA ŞEKİLLERİNİN DEĞİŞTİĞİNİ DE GÖSTERDİ”

Uzun yıllardır bekledikleri sicil affının hala uygulanmadığını, uygulanmasıyla esnafın rahatlayacağını dile getiren Özbek, “Veriler, sayılar, vefatlar artıyor. Bunların artık geri dönüşü yok. Hastalık bize artık iş yapma şekillerinin değiştiğini de gösterdi. Artık alışverişlerimiz internete yöneliyor. Bazı meslek ve alışveriş grupları iyice internetten olmaya başladı, istediğimiz her şey evimize kadar gelebiliyor. Önemli olan biz buna ayak uydurabiliyor muyuz, uyduramıyor muyuz? Keşan’da internet alışverişi ve e-ticarete çok hazırlıklı olmadığımızı görüyorum. Bunun için çaba harcamamızı ve kendimizi alıştırmamız gerektiğini düşünüyorum. Bununla ilgili odamızın faaliyetleri olabilir. Odamızın bununla ilgili bizi yönlendirmesini bekliyoruz. Keşan’da internet satışı çok yaygın değil, bir iki firmanın internetten satış yaptığını biliyoruz. E-ticaret yapıldığını da çok duymadım. Bu işi canlandırır ama bizim işimiz illa çarşıda olacak bir iş. Esnafımızı bu süreçte ilgilendiren en önemli konulardan birisi uzun yıllardan beri beklenen sicil affı. Bazı zamanlarda gündeme gelen sicil affının bir türlü gündeme uygulanmadığını görüyoruz. Esnafımızın paraya ihtiyacı olduğunu gözlemliyoruz. Sicil affı geldiğinde esnafımız paraya biraz daha rahat ulaşabilir, işlerini daha hızlı şekilde yönlendirebilir” ifadelerini kullandı.

“SÜREÇ NE İSE BİZ BUNA UYMAYA HAZIRIZ”

Düğünlerin kısıtlanması ile birlikte işlerinde gerilemelerin yaşandığını söyleyen Özbek, “Düğünler bir saatlik kısıtlamalar ile yapılıyor. Bu bizim işlerimizi %50-60 oranında geriledi. İnsanlar düğüne hem hastalık var diye gitmek istemiyor hem de düğün yapacak olanlar düğünüme çok fazla davetli gelmeyecek diye iptal ediyorlar. Bu otomatik olarak işlerimizi geri düşürüyor. Süreç ne ise biz buna uymaya hazırız, hazır da olacağız zaten yapacak bir şey yok. Önümüzdeki günlerde çok iyi şeyler olmayacağını düşünüyorum. Hastalıklar gelecek, kısıtlamalar artacak. Bunu sadece bizde değil, dünyada da böyle olduğunu görüyoruz. Vakalar her yerde artıyor. Bizde de öyle olacak gibi. Evde kısıtlamalar ve belli saatler arası çalışmaların olacağını düşünüyorum. İnşallah ben yanılırım. Veriler önümüzdeki günlerde neler olacağını da gösteriyor. Kendimizi ona göre hazırlamalıyız” diye konuştu.

“EN UFAK BİR HABER VE VERİ AKIŞI ALTIN FİYATINI AŞAĞI VEYA YUKARI ŞEKİLDE HIZLA ÇEKİYOR”

Altının uzun vadeli yatırım olduğunu ve altın işleyişinin iyi takip edilmesi gerektiğini hatırlatan Özbek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Dünyada bol para düşük faiz oranları olduğu sürece altın hareketliliğini devam ettirecek diye düşünüyoruz. Önümüzdeki Kasım ayında Amerika’da gerçekleştirilecek olan seçimlerde altın fiyatları ons olarak belirleyici olacaktır. Bununla ilgili hem içeride hem dışarıda bazı tehditlerimiz var, dışarıda; Akdeniz’de gelişen olaylar ve Yunanistan ile aramızdaki gerginlik var. İçeriye baktığımızda ekonomik verilerde biraz ılımalar oldu ama hiç iç açıcı olmadı. Altında çok iyi analizler yapılıp ona göre işlenmeli. En ufak bir haber ve veri akışı altın fiyatını aşağı veya yukarı şekilde hızla çekiyor. İyi izlenip, iyi takip edilip ona göre işlem yapılmalı. Altın uzun vadeli kendinizi koruyan bir yatırım aracı. Uzun vadeli düşünenler altın almalı, bir ay sonra bozduracak kişinin üzülmesini istemiyoruz.”