Dünyanın en ünlü gösteri sanatları topluluklarından olan Cirque Du Soleil (Güneş Sirki), parası peşin ödenmesine rağmen 'güvenlik sorunu' iddiasıyla EXPO Antalya'da gösteri yapmak üzere Türkiye'ye gelmedi. EXPO'nun yüklenici firması, aldığı parayı iade etmeyen aynı sirkin 1- 9 Ekim tarihlerinde İstanbul'da gösteriye geldiğini görünce, mahkemeye başvurarak sirk malzemelerini taşıyan araçlara gümrüklerde el konulması kararı aldırdı. İstanbul'daki gösterinin ardından yurtdışına çıkış yapmak için İpsala Sınır Kapısı’na gelen 23 TIR'a, İcra Müdürlüğünce el konuldu.

Antalya'da düzenlenen uluslararası EXPO fuarının ihalesini kazanan ESO Organizasyon Ses Işık Gör. Sah. Sis. A.Ş., geçen 10 Mart tarihinde, fuarda ağustos ve eylül aylarında gösteri yapmaları için dünyanın en ünlü gösteri sanatları topluluğu olan Cirque Du Soleil ile anlaşma sağladı. Sirkin bağlı olduğu Kanadalı Evenements 45 Degrees Inc şirketiyle 16 Ağustos- 17 Eylül tarihleri arasında 40 gösteri için 2 milyon 250 bin Euro'yu sözleşme imzalayan şirket ücreti de peşin olarak verdi.

TERÖR BAHANESİYLE GELMEYECEĞİNİ BİLDİRDİ 

Cirque Du Soleil, 15 Temmuz darbe girişimini ve terör olaylarını gerekçe göstererek Türkiye'ye gelmeyeceklerini bildirdi. İki şirket arasındaki yazışmaların ardından bir sonuç alınamazken, Türkiye'ye gelmek istemeyen dünyaca ünlü sirk, 1-9 Ekim tarihleri arasında İstanbul Ülker Sports Arena’da gösteri yaptı. Bunun üzerine organizasyon şirketi ESO, İstanbul 1'inci Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, aldığı peşin ücreti gelmediği halde iade etmeyen Cirque Du Soleil hakkında 6 Ekim tarihinde malzemelerini taşıyan araçların gümrüklerde ya da gösteri yaptıkları alanlarda el konulmasına karar verdi. Sirk şirketinin yaptığı itiraz da kabul edilmedi.

İPSALA GÜMRÜĞÜNDE EL KONULDU

İstanbul'da 9 günlük gösterisinin ardından sirk malzemelerini taşıyan TIR'lar yurt dışına çıkış yapmak için geçen Pazar günü Yunanistan'a açılan İpsala Sınır Kapısı'na geldi. Çıkış işlemleri yapmak isteyen TIR'lar hakkında mahkeme kararıyla 'el konulma kararı' olduğu ortaya çıktı. İcra Müdürlüğü, İstanbul 1'inci Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi kararına istinaden 23 TIR aracına el koydu. TIR'ların gümrükten çıkışlarına da izin verilmedi.