Koordinasyon

Hamzadere Kalkınma Platformu

 

İlgililer

Keşan TSO, Keşan Ticaret Borsası, İpsala Ticaret Borsası

 

Gerekçesi?

Hamzadere bölgesinde girişimcilik potansiyelinin yeterince kullanılmadığı ve bölgenin yanı başındaki Balkan ülkelerindeki pazara yeterince erişemediği görülmektedir. Ayrıca bölgenin İstanbul dışındaki iç pazardaki payı da yeterli düzeyde değildir. Bu noktada 21. yüzyılda giderek yaygınlaşan elektronik ticaret önemli bir fırsattır.

 

Nedir?/Etkisi ne olur?

Elektronik ticaret, firmaların doğru tüketiciye doğru araçlarla hızlı bir şekilde erişim sağlaması için en verimli yöntemdir. Elektronik ticaret (e-ticaret) sayesinde, özellikle küresel pazarlarda faaliyet gösteren firmalar; daha kolay pazar çeşitlendirmesi yapabilmekte; daha etkin dağıtım kanalları ile operasyonel maliyetlerini düşürerek ve müşteri portföyünü genişleterek risk yapısını kontrol edilir konuma getirmektedir. E-ticaret aracılığıyla Hamzadere bölgesi ürünlerinin uzak pazarlara dahi ulaşabilmesi ve mevcut pazarlardaki payının arttırılması sağlanabilir.

 

Nasıl Uygulanabilir?

Üretici ve tedarikçilerin kuracağı ortak bir web sitesi ile Hamzadere ürünlerinin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda tanıtım ve satışı sağlanabilir. Kurulacak site dışında mevcut işletmelerin "business to business" (B2B) sitelerine üye olarak ürünlerini pazarlamaları veya yurtdışından iç piyasaya sunma amacıyla hammadde alımı yapılabilir. Ayrıca söz konusu alanda farkındalığı arttırmak amacıyla ticaret borsaları ve TSO üyelerine bilgilendirme toplantıları düzenlenebilir.

 

Finansman Önerileri

Ekonomi Bakanlığı (Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği), KOSGEB (İşbirliği Güçbirliği Destek Programı), Trakya Kalkınma Ajansı (Proje Teklif Çağrıları)

 

Vadesi?

 Kısa Vade (1-3 Yıl)

E4 - HAMZADERE PROJE HAVUZUNUN OLUŞTURULMASI

 

Koordinasyon

Hamzadere Kalkınma Platformu

 

İlgililer

Keşan TSO, Keşan Ticaret Borsası, Trakya Kalkınma Ajansı

 

Gerekçesi?

Hamzadere bölgesinde iyi iş modelleri ve girişimcilik örnekleri bulunmasına karşın, Hamzaderelilerin genel olarak olası fırsatlar karşısında umutsuz olduğu görülmektedir. Bu durum iyi fikirlerin üretildiği bölgede, bu fikirlerin ticari değer kazanamamasına neden olmaktadır. Bölgedeki sosyoekonomik gelişimin ülke genelindeki gelişme eğilimlerini yakalaması bölgede üretilen proje önerilerinin bir havuzda toparlanıp önceliklendirilmesi ve uygulanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Nedir?/Etkisi ne olur?

Proje havuzunun oluşturulması, melek girişimci uygulamasının bir alt bileşenidir. Melek girişimciler, yeni oluşan ve potansiyel vaat eden projelere maddi destek sağlayarak, söz konusu projeleri geliştiren yatırımcılardır. Bu sayede hem risk hem de üretilen yeniliğin paylaşıldığı bir yatırım türü ortaya çıkar Bölgedeki proje fikir ve önerilerinin ticari değer kazanmasıyla Hamzadere’de yeni uygulamalar ve iş alanlarının oluşturulması istihdamı ve üretilen katma değeri arttıracaktır. Ayrıca bu sayede bölgenin nitelikli insan kaynağının Hamzadere’de tutulabilmesi için önemli bir fırsat elde edilecektir.

 

Nasıl Uygulanabilir?

Fikri ve sınai mülkiyet hakları korunacak şekilde bölge halkı tarafından üretilen proje önerileri ve uygulama örnekleri kalkınma ajansı tarafından oluşturulacak bir veritabanına aktarılabilir. Geçmiş dönemlerde alınan patent ve faydalı modeller taranarak ticaret ve sanayi odası üyelerinin talepleriyle, üretilmiş proje fikirlerinin eşleştirmesi sağlanabilir. Ayrıca bölgedeki işadamlarına melek girişimcilik ve proje havuzu oluşturmanın faydaları hakkında uzmanlar tarafından eğitim ve bilgilendirme yapılabilir.

 

Finansman Önerileri

Trakya Kalkınma Ajansı (Proje Teklif Çağrıları ve Teknik Destek Programları)

 

Vadesi?

Uzun Vade (5-10 Yıl)

 

E5 - EMEKLİLERİN SOSYAL HAYATA KATILMASI ÇALIŞMALARI

 

Koordinasyon

Hamzadere Kalkınma Platformu

 

İlgililer

Belediyeler, İlgili Dernek ve Vakıflar, Gönüllüler

 

Gerekçe?

Emeklilik, bireylerin çalışma hayatından çekilmesi anlamına gelmektedir. Fakat çalışma hayatından çekilen bireyler yaşadıkları bölgelerin karar alma unsurlarından biri olmaya devam etmelidirler. Emekli bireylerin bölgenin geleceği ile ilgili karar mekanizmalarından biri haline gelmesi bölgedeki işbirliğini artıracak unsurlardan biri olarak görülebilir.

 

Nedir/Etkisi Ne Olur?

Emeklileri sosyal hayata katmak adına belirli periyotlarla düzenlenecek toplantılar, emeklilerin yaşadıkları yer ile ilgili söz söylemelerine olanak sağlayacaktır. Bu proje emeklilerin bilgi ve sosyal birikimlerinden de yararlanılabilmesi nedeniyle hem emeklilere hem de geri kalan bölge sakinlerine fayda sağlayabilir. Projenin en önemli getirisi bölgede dayanışma kültürüne yapacağı katkı olacaktır.

 

Nasıl Uygulanabilir?

Emeklilerin çoğunlukta yaşadıkları semtlerde toplantılar düzenlenebilir. Toplantılar sayesinde kuşaklar arası dayanışma ve yakınlaşma sağlanarak problemlere etkin, uzun vadeli ve kalıcı çözümler üretilmesi sağlanabilir. Bu toplantılarda amaç, mahalleyi ve dolayısıyla ilçeyi/bölgeyi etkileyecek sorunları için birlikte kafa yormak, suçun önlenmesinde toplumun her kesiminin bilinçlendirilmesi ve soruna dâhil edilmesi olmalıdır. Her mahalleden bir emekli temsilci seçilerek temsilciler yolu ile daha üst kurumlara talep iletilmesinin kolaylaştırılması sağlanabilir. Gençler ve yaşlılar bir araya getirilerek seramik boyama, takı tasarımı, örgü, söyleşi programları, kitap okuma ve koro gibi faaliyetleri yürütülebilir. Bunun yanında tıp fakültesi öğrencileri düzenli periyotlarda yaşlıları ziyaret ederek onlara sağlık konularında düzenli bilgilendirmede bulunabilirler. Yaşlı vatandaşların katılabileceği günübirlik geziler ve etkinlikler düzenlenebilir.

 

Finansman Önerileri

Avrupa Birliği Bakanlığı (IPA Fonları)

 

Vadesi?

Kısa Vade (1-3 yıl)

 

E6 - YAŞLI VE ENGELLİ BAKIM, ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ

 

Koordinasyon

Hamzadere Kalkınma Platformu

 

İlgililer

Belediyeler, Yerel Yönetimler, STK’lar, İlgili Dernek ve Vakıflar Gerekçe? Günlük yaşamları içerisinde, vakitlerinin çoğunu geçirmekte oldukları konutlarında, temel ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmek, tüm bireylerin temel hakkı olmasına rağmen, yaşlı ve engellilerin uygun niteliklere sahip konutlarda yaşamaları günümüz şartlarında pek mümkün olmamaktadır. Hamzadere; genci, yaşlısı,engellisi bütün vatandaşları ile bir bütünlük içinde örnek bir bölge olmalıdır. Diğer gruplardan daha az avantajlı bireylerin sosyoekonomik hayata katkı sunabilmeleri için, onlara özel bir araştırma ve uygulama merkezi oluşturmak yerinde olacaktır.

 

Nedir?/ Etkisi Ne Olur?

Yukarıda bahsedilen bu projenin Konya’da güzel bir örneği bulunmaktadır. Yaşlı ve Engelli Bakım, Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEBAM) yaşlı ve engeliler için rehabilitasyon çalışmalarının yürütüldüğü bir merkezdir. Bu tür merkezler, sosyal hayatla bütünleşmekte fiziksel zorluklar yaşayan gruplar için fırsat oluştururlar. Toplumun her bir üyesinin sosyal hayata katılımı ve katkısı ancak sosyal dayanışma ile mümkün olabilir.

 

Ne/Nasıl?

Bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bu merkezler kamu ve özel sektör girişimleri ile oluşturulabilir. Bu bakım ve rehabilitasyon merkezinin içinde sadece sağlık desteği vermek yerine bu konuda harekete geçmek isteyen çalışma grupları için oluşturulmuş ofisler bulunabilir. Bu çalışma grupları bölgede yapılaşmadan ulaşıma, yeni yapılacak konutlardan sosyal davranış ve tutuma kadar, her noktanın yaşlı ve engelliler için nasıl daha duyarlı hale getirilebileceği konusunda çalışmalar yürütebilirler. Bu çalışmalar daha sonra proje yazımı ve ortaklıklar ile somutlaştırılabilir.

 

Finansman Önerileri

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (Engelliler Destek Programı)

 

Vadesi?

Orta vade (3-5 Yıl)