MURAT ARKAN

Keşan’da yaşayan ve Keşan’ın geçmişini de iyi tanıyan tuhafiyecilik ile yaşamını sürdüren Kudret Ece, tuhafiyecilik sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Rahmetli babası Ali Ece ile birlikte yaklaşık olarak 70 yıldır tuhafiyecilik yaptığını belirten ve yakın gelecekte tuhafiyecilik mesleğini yok olabileceğini söyleyen Ece, “40 senedir bu meslekte çalışıyorum. Hayatım insanlara yardım etmekle geçti diyebilirim. Mesleğimi küçüklükten beri çok seviyorum. Vücudum el verdiği müddetçe mesleğimi yapmaya devam edeceğim. Tuhafiyecilik mesleği yakın gelecekte kaybolan meslekler arasına girebilir. Örneğin Keşan’da dahi çok az sayıda tuhafiyeci kaldı. Gelişen teknoloji ile birlikte insanlar başka mesleklere yöneliyor. Örneğin Almanya’ya gittim orada tuhafiyeci göremedim. İnsanlar en ufak bir montlarında veya giyeceklerinde ufak bir tamir gerektiren işi dahi yapmıyorlar veya yaptırmıyorlar. Giysiyi atıp yenisini alıyorlar. Belki de zamanla bizim insanlarımızda aynı şekilde olacak. Yani pire için yorganı yakıyorlar. Ufak tamir gerektiren işlerle dahi uğraşmıyorlar.” dedi.

GENÇLERİMİZİ İĞNE TUTMAYI BİLMİYOR

Yenil neslin iğne ve iplikle bir şeyler üretmediğine değinen Ece sözlerine şu şekilde devam etti: “Gençlerimiz iğne oyası ile hiç uğraşmıyor desem yeridir. Bırakın iğne oyasını çoğu gencimiz iğne tutmayı dahi bilmiyor. Hal böyle olunca her şey hazıra döndü. Çeyiz olayı bitti. Millet hazır çeyizi tercih ediyor. Havlu ve bornoz takımları ile çeyiz yapılıyor. Kişisel iğne ve dantel oyası yapan çok az sayıda insan kaldı. Şimdi bir takım kurslar açılarak bu eğitimler verilmeye öğretilmeye çalışılıyor. Bu kurslara gidenler öğreniyor, gitmeyenler öğrenemiyor.

EVLERDE DANTEL MASA ÖRTÜLERİ GÖRMEK HAYAL

Artık evlerde dantel masa örtüleri görmenin hayal olduğuna dikkat çeken Ece sözlerini şu şekilde tamamladı: Gün geçtikçe adetlerimiz de yok oluyor. Örneğin evlilik çağına gelmiş bir kız yarın öbür gün evlenirsem masama serecek bir dantel masa örtüsü dikeyim hem çeyizime koyarım hem de masama sererim diye bir uygulama kalmadı. Onu yapacak ne bir heyecan nede onu yapacak kişi kaldı. Evlerde dikim dantel masa örtüleri görmek artık neredeyse hayal.”