Bağımsız stratejik pazar araştırması sunmada dünyanın önde gelen şirketi Euromonitor International, ‘Dünyanın en çok turist alan 100 şehri’ raporunda Edirne 3 milyon 190 bin 400 turist sayısı ile 61. sırada yer aldı.  2015 yılında çalkantılı günler yaşayarak, özellikle terör olaylarının baş gösterdiği Türkiye’de; Muğla ve Antalya’da turist sayısı 2014 yılına oranla düşüş yaşarken, Edirne turist sayısını bir önceki yıla göre yaklaşık 100 bin daha attırdı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Hep söylediğim gibi: Edirne 10 milyon turist sayısına ulaşacak.” dedi.

Dünyadaki her noktada ofisleri, 80'den fazla ülkede bulunan analiz uzmanları ve bütün önemli eğilim ve faktörler üzerine olan pazar araştırmaları yapan, güvenilir raporlar ve günlük güncellemeler ile dünyadaki neredeyse tüm kuruluşlar için temel bir kaynak haline gelen Euromonitor International 2015 yılı için hazırladığı raporu sundu.

TÜRKİYE’DEN 4 ŞEHİR SIRALAMAYA GİRDİ

Dünyanın en çok turist alan 100 şehri sıralamasına Türkiye’den 4 şehir girdi. Euromonitor International’in raporuna göre 12 milyon 414 bin 600 turist sayısı ile İstanbul 8’inci sırada, Antalya 10 milyon 868 bin 700 turist sayısı ile 12’nci sırada, Edirne 3 milyon 190 bin 400 turist sayısı ile 61’inci sırada, Muğla ise 3 milyon 81 bin 500 turist sayısı ile 62’nci sırada yer aldı.

2014 yılındaki raporla karşılaştırıldığında turizm cenneti olarak bilinen Antalya ve Muğla’daki turist sayısında azalma görülürken, İstanbul ve Edirne’deki turist sayısı bir önceki yıla göre artış gösterdi.

2014 yılında Edirne’ye gelen 3 milyon 90 bin 900 turist sayısı 2015 yılında 100 bin artarak 3 milyon 190 bin 400’e ulaştı. Edirne’deki turist sayısı yüzde 3.2 oranında artış, İstanbul’daki turist sayısı yüzde 3.2 oranında artış; Antalya’da turist sayısı yüzde 5.5 oranında azalma, Muğla’da turist sayısında yüzde 6.7 oranında azalma görüldü.

BU RAPORLAR EDİRNE İÇİN UMUT VERİCİ

Dünyanın en çok turist alan 100 şehri sıralamasında Edirne’nin 61’inci sırada yer almasının kent için umut verici olduğunu dile getiren Gürkan, “Euromonitor tarafından 2015 yılı çalkantılı bir yıl olarak değerlendirildi. Bu çalkantılardan en çok etkilenen ülkelerin başında biz varız. 2015 yılı Türkiye için oldukça kötü geçti. Terör olaylarının bitmediği bir yıl oldu. Tüm bunlara rağmen Edirne’nin dünya sıralamasında 61. sırada yer alması ve gelen turist sayısının bir önceki yıla göre artması umut verici.” diye konuştu. 

EDİRNE OLUMLU AYRIŞMASIYLA ÖN PLANA ÇIKMAYI BAŞARDI

Ülkemizin geçirdiği onca badireye rağmen Edirne şehrinin turist sayısını sürekli arttırmasıyla Edirne Şehir Markasının gücünü gösterdiğini anlatan Gürkan, “Osmanlıya 92 yıl başkentlik yapan birçok medeniyeti içinde barındıran; tarihi, doğası ve kültürüyle emparyel bir başkent olan Edirne her geçen gün büyümeye devam edecek” diye konuştu.

HEDEF 10 MİLYON TURİST

  Edirne’deki yaklaşık 3 milyon turist sayısını önümüzdeki 5-10 yıl içinde 10 milyona çıkartmayı hedeflediklerini anlatan Gürkan, “Edirne Belediyesi olarak gerçekleşeceğine gönülden inandığımız bu hedefimizi her zaman dile getirdim. Edirne’nin geleceğini turizm üzerine kuruyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı, hedeflerimizi şimdiden belirledik. Bu amaçla Edirne’ye yeni destinasyonlar kazandıracak projelerimizi hayata geçiriyoruz. İnanıyoruz ki; Edirne her geçen gün yükselmeye devam edecek. Hakettiği noktaya gelecektir. Selimiyesiyle, nehirleriyle, tarihiyle, farklı dinlere ve mezheplere gösterdiği hoşgörüsüyle yaşanacak ve yaşatılacak olan Şehirlerin Sultanı, Sultanları Şehri Edirne, markalaşma yolunda hızlı adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Çünkü Edirne; barışın, huzurun, özgürlüğün, kültürün ve kardeşliğin başkenti.” diye konuştu.  

10 MİLYON TURİST İÇİN NELER YAPIYORUZ?

 Edirne’nin turizmden daha fazla yararlanabilmesi için Edirne Belediye Başkanlığının 2016 yılında Edirne Turizmi Araştırma Grubu kurduğunu anlatan Gürkan, “Araştırma grubunda Turizm alanında dünya çapında araştırmaları olan ve literatüre yön veren kişiler bulunmaktadır. Ana amaç Edirne şehrinin sahip olduğu turizm potansiyelini değerlendirmek, eksiklerini ortaya çıkartıp yeniden ele almak, pazarlama raporunu sunmak, sürdürülebilir sonuç çıkartabilmektir. Ayrıca Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali’nin en iyi şekilde tanıtılması, festivalin tasarlanması, tasarıların uygulanması ve gerçekleştirilmesi konusunda fikir çalışmalarında bulunulacaktır. Araştırma Ekibinde ise; Dr. Donald Getz Haskayne School of Business, University of Calgary, Canada, Dr. Phil Cameron King Abdulaziz University, Tourism Institute, Director of Sustainable Development Unit, Dr. Frederic Thomas University of Paris, Dr. Ali Bavik Assistant Professor at Institute for Tourism Studies (IFT) Macau., Dr. Arıl Cansel Gazi Üniversitesi, Dr. Erdoğan Ekiz King Abdulaziz University, Tourism Institute, Saudi Arabia ve Edirne Belediyesi’nden de Aydemir Ay yer almaktadır.” dedi.