30 Mart seçimleri sonrası geçtiğimiz hafta mazbatalarını alan Edirne İl Genel Meclis üyeleri yasa gereği ilk toplantıyı 12 Nisan 2014 cumartesi günü gerçekleştirdi. 28 üyenin katılımıyla toplanan İl Genel Meclisi, yaptığı seçimle CHP Keşan İl Genel Meclisi Üyesi Abdülaziz Çıkıkcı’yı İl Genel Meclisi Başkanlığına seçti.

Çıkıkcı, yaptığı konuşmada, meclisin halkın iradesi olduğunu ve bu nedenle meclisin üzerinde hiç kimsenin olamayacağını söyledi.

Öte yandan, CHP’nin İpsala İl Genel Meclisi üyesi seçilmekle birlikte aynı zamanda İbriktepe Muhtarlığı’nı da kazanan İbriktepe Eski Belediye Başkanı Galip Gören’in muhtarlığı tercih etmesi üzerine, geçen dönem de CHP İl Genel Meclisi üyesi olan ancak bu dönem aday olmayarak partisi tarafından birinci yedek gösterilen Necmi Sınır, yeniden İl Genel Meclisi Üyesi oldu.

EN YAŞLI ÜYE MECLİSİ AÇTI

Cumartesi günü saat 14.00’te İl Genel Meclisi salonunda gerçekleştirilen ve 28 üyenin tamamının katıldığı toplantıya, en yaşlı üye olan Süloğlu İlçesi CHP’li meclis üyesi Mehmet Uzun başkanlık yaparken, en genç üyeler olan Halil İbrahim Bulak ile Hüseyin Boyalık da katip üye olarak toplantıyı açtılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından, geçici başkan Mehmet Uzun’un açış konuşması yaptı .

Uzun, "Değerli meclis üyeleri, seçimlerden sonraki ilk toplantımızı gerçekleştiriyoruz. 2014 - 2019 dönemi 5 yıl boyunca birlikte olacağız. Tüm arkadaşlara hayırlı olsun dileklerimi sunuyorum. En yaşlı üye olarak toplantının açılışını yaptım. 5 yıl boyunca tüm meclis üyeleri, parti gözetmeksizin birlikte Edirne için çalışacağız. Herkese başarılar diliyorum." dedi.

Konuşmanın ardından, meclis başkanlığı seçimine geçildi.

ABDÜLAZİZ ÇIKIKCI

BAŞKAN OLDU

CHP Grubu, meclis başkanlığı için, üç dönem meclis üyesi olarak görev yapan Keşanlı  CHP İl Genel Meclisi üyesi Abdülaziz Çıkıkcı’yı, AK Parti de Osman Recai Koçaşlı’yı aday gösterdi. Yapılan seçim sonucu Çıkıkcı 20 oy alarak Edirne İl Genel Meclisi Başkanı olurken, Koçaşlı 8 oyda kaldı.

Meclis başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra bir açış konuşması yapan Çıkıkcı, 8 üye dışındaki üyelerin meclisin yeni üyesi olduğunu belirterek beş yıl birlikte Edirne’ye hizmet için çalışacaklarını vurguladı ve yeni dönemin Edirne Halkına ve üyelere hayırlı olması temennisinde bulundu.

Çıkıkcı, meclisi küçük düşürücü hiçbir açıklama ve eyleme müsaade etmeyeceklerini söyledi.

BAŞKAN VEKİLLERİ

Bu kısa konuşmanın ardından, meclis birinci başkan vekilliğine CHP’li meclis üyesi Mehmet Geçmiş 19 oyla, ikinci başkan vekilliğine de yine CHP’li üye Enver Erken 20 oyla seçildi.

AK Parti birinci başkan vekili adayı Nedret Akbulut 9 oy, ikinci başkan vekili adayı Mustafa Suiçmez ise 8 oy aldılar.

KATİP ÜYELER

Divan katipliği seçiminde ise geçen yılın divan katibi olana Necmi Sınır bu kez de yine divan katipliğine aday oldu.Y apılan oylamada, CHP’li üyeler Necmi Sınır ile Şenol Kılıç divan katibi olarak seçildi.

Bu yapılan seçimlerin ardından, meclis, encümen ve diğer komisyonları ikinci oturumda belirlemek üzere ilk oturumunu kapattı.

ÇIKIKÇI, YENİ DÖNEMİ DEĞERLENDİRDİ

İl Genel Meclisi’nin yeni başkanı CHP Keşan İl Genel Meclisi Üyesi Abdülaziz Çıkıkçı, yeni dönemle ilgili bir değerlendirme yaptı.

Çıkıkcı,şunları söyledi: ”Yeni dönem başladı ve iki yıllığına meclis başkanlığı görevine seçildim. İki yıllık süre içinde meclisteki tüm siyasi parti gruplarını kucaklayarak meclisin başkanı olma yolunda çalışmalar yapacağız. Meclisin yücelmesi, çıtasının biraz daha yükselmesi için meclisimizi toplum nezdinde en tepe noktaya çıkarmak için ne gerekiyorsa o çalışmaları hep birlikte yapacağız. Meclisin içinde geçen döneme göre 8 eski üyemiz mevcut, önemli bir yenilenme göze çarpıyor.

Siyaseten arkadaşlarımız belli görevlerden geliyor. Bazı arkadaşlarımız sivil toplum kuruluşlarından geliyorlar. Çoğu arkadaşımızı tanıyoruz, hiçbir sıkıntı yaşamayacağımızı umuyoruz. Meclis bir bütündür. Bu bütünlük içinde tüm arkadaşlarımız Edirne il genelinin çıkarları doğrultusunda hareket edeceklerdir diye düşünüyoruz. Burada bir sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum. Geçen dönemde de sıkıntı yaşamamıştık. En azından Edirne'de bir yerel iktidar bir de genel iktidar vardır diye söyleyebilirim. Yerel iktidarda Cumhuriyet Halk Partisi, genel iktidarda da Adalet ve Kalkınma Partisi olacak. Bir bütünlük içinde Edirne'nin çıkarları neyi gerektiriyorsa o doğrultuda hareket etmeyi kendimize hedef koyuyoruz. Bu doğrultuda çalışacağımızı da halkımıza ilan ediyoruz.” dedi.

MECLİSİN ÜSTÜNLÜĞÜ

 Gazetecilerin, "İl Genel Meclisi'nin geçen dönem hiçe sayıldığı yönünde tepkiler oldu. Bu dönem de aynı durum olursa tavrınız ne olacak?" şeklindeki sorusuna da Başkan Çıkıkçı,"Bu dönemde öyle bir şey olursa, geçen dönemin tecrübeleri de var,  yaptığımız belki hatalar var, bu hataları yapmamak adına meclisin üzerine gölge düşürecek herhangi bir güç her kim olursa olsun mücadele ederiz, üstesinden de geliriz. Çünkü biz halkın iradesiyiz. Halk bizi buraya irade koymaya göndermiş, kavga etmeye göndermemiş. Yasal çerçevede meclisin saygınlığını korumak adına ne gerekiyorsa yapacağız. Bundan da hiç bir şekilde çekinmeyiz.”dedi.

ÖZEL İDARE GENEL SEKRETERİ SESSİZ KALDI

İl Genel Meclisinin ilk toplantısında AK Parti İl Başkanı Av. Müjdat Kahve  AK Parti sıralarında yer alırken, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhammet Öztürk de toplantıyı izledi, ancak Öztürk’ün meclis üyelerine yönelik konuşma yapmaması ve temennilerini bildirmemesi dikkatlerden kaçmadı.

SINIR ŞANSI

Geçtiğimiz dönem İpsala’dan CHP İl Genel Meclis Üyesi olan Necmi Sınır, 30 Mart seçimlerinde aday olmamış, ancak partisi tarafından yedek listenin birinci sırasında gösterilmişti.

CHP İpsala İl Genel Meclisi üyeliği için aday olan Galip Gören ise aynı zamanda beldeden köye dönüşen İbriktepe için muhtar adayı olmuştu. Gören, seçimler sonucunda hem muhtarlığı hem de il genel meclisi üyeliğini kazanmıştı. Mazbatasını alan Gören, yasa gereği bu iki görevden birinden istifa etmesi gerektiği için tercihini muhtarlıktan yana kullanıp istifa edince birinci yedekte bulunan Necmi Sınır doğal olarak yeniden İl Genel Meclisi üyeliğine getirildi.

Sınır, Cumartesi günü de toplantıya katılarak resmen görevine başlamış oldu.

Konu üzerine gazetecilere bir açıklama yapan CHP İpsala İl Genel Meclisi Üyesi Necmi Sınır, Galip Gören’in yerine birinci yedekten geldiğini belirterek,"Galip Gören arkadaşımız İl Genel Meclisi üyeliğinden istifa ederek muhtarlığı tercih etti. Dolayısıyla ben de Cumhuriyet Halk Partisi Grubu'nun 1'inci yedeği olduğumdan bu göreve gelmiş oldum. Şunu ifade etmeliyim ki, bu görev bana birileri tarafından bahşedilmiş bir görev değildir. Kanun açık. 2972 Sayılı Kanunun 28'inci maddesi der ki; boşalan il genel meclisi üyeliğinin yerine aynı ilçeden aynı partiden alttaki sıra devam eder. Yani yedek falan da demiyor. Sıra devam eder diyor. Dolayısıyla ben bu görevi anamın ak sütü kadar hak ettim.” dedi.