Edirne İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı 9. toplantısının 4 birleşimi dün Meclis Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı başkanlığında gerçekleştirildi.

Saat 13.00’te başlaması gereken ancak 13.45 sıralarında başlayan toplantıya; İl Genel Meclisi üyelerinin yanı sıra Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, İl Özel İdare Sekreteri Muhammet Öztürk, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük ve bazı çalışanları, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen ile yönetim kurulu üyeleri,  Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar da katıldı.

Çıkıkçı’nın toplantıyı açması ve yoklamanın ardından ilk olarak Muhammet Öztürk söz aldı.

ÖZTÜRK: YEREL YÖNETİMLERİN PAYLARI ARTTIKÇA HİZMETLER DE ARTACAK

İl Genel Meclisi toplantılarının Keşan’da yapılması nedeniyle Keşan Kaymakamlığı’na ve Keşan Belediye Başkanlığı’na teşekkür eden Öztürk, her İl Genel Meclisi toplantısında olduğu gibi bu toplantıda da gündemin, yerel hizmetlerin sağlıklı yürütülmesi ve bunun hukuki alt zeminini hazırlamak olduğunu kaydetti. Özel İdaresi’nin bazı iş alanları ve hizmet grupları hakkında bilgi veren Muhammet Öztürk, dün İl Encümeni’nde 2015 yılı bütçe taslağının görüşüldüğünü ve bunun İl Genel Meclisi’nde görüşülmek üzere havale edildiğini söyledi. Taslak olarak 2015 yılı bütçesinin ağırlıklı temelinin yol yapımı ve rehabilite edilmesi olduğunu dile getiren Öztürk, Ağustos ayı toplantısında 10 milyon TL borçlanma yoluna gidildiğini, bunun 8 milyon TL’sinin yol yapımı için ayrılmasının kararlaştırıldığını, AFAD’tan ve Kalkınma Bakanlığı’ndan kaynak talebinde bulunulduğunu ifade etti.

Muhammet Öztürk, yatırım bütçesinin üçte ikisinin yola, AFAD’tan gelecek kaynağın dörtte üçünün yollara, Kalkınma Bakanlığı’ndan gelecek paranın da tamamının yol yapım işlerine gideceğini vurguladı.

5 MİLYON EK BÜTÇE YAPTIK

Keşan ve Enez sahillerindeki köylerin kanalizasyon ve arıtma tesislerinin uygulanmasının programa alındığını ve en kısa zamanda bunlara başlanacağı bilgisine veren Öztürk, “Tabii bunların hepsi kaynak demektir. Kaynakların tamamı merkezi bütçeden ayrılan kaynaklardır. Yerel yönetimlerin payları artırılırsa bu hizmetler de artarak devam edecektir. Genel bütçe payları kırsal nüfusun oranına göre dağıtılıyor. Edirne’de 398 bin nüfus arasında kırsal kesim nüfusu 101 bindir. Yani nüfusun dörtte biri ancak köyde yaşıyor. Bu yüzden merkezi bütçeden ayrılan pay da düşük oluyor. 5 milyon TL’lik ek bütçe yaptık. Kapanan beldelerde köy nüfusu biraz arttı ve inşallah biraz da olsa bütçemiz artacak. İl Genel Meclisi’ne de aldığı kararlar için, elimizi rahatlattıkları için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Muhammet Öztürk, derneklere, sivil toplum kuruluşlarına ve spor kulüplerine direk olarak yardım yapamadıklarını ancak birlikte proje yapılabildiğini de kaydetti ve İl Genel üyeleriyle Keşan’da olmanın güzel olduğunu dile getirdi.

Öztürk soruları da cevaplandırmasının ardından Kaymakamla birlikte toplantıdan ayrıldı.

YÖRÜK: PLANLI ÜRETİM MODELİNE GEÇMELİYİZ

Daha sonra Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük konuştu.

Keşan, Enez ve İpsala bölgesinin son yıllarda hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşadığını, kendilerinin de bu değişimi ve dönüşümü yakından takip ettiklerini söyleyen Yörük, “Biz tarımcılar olarak, Hamzadere’ye yapılan yatırımları bölgemize yapılan en önemli yatırım olarak görüyoruz. Önümüzdeki yüzyılın değerli öncelikli olarak su gıda ve enerji olacaktır.

İşte şimdi ve bundan sonra bizler ne yapmalıyız ki bölgemizi daha çok zenginleştirelim. Ne ekmeliyiz? Ne kadar ekmeliyiz? Nereye satmalıyız? Artık bizler ortak akılda buluşmalıyız, ortak aklı kullanmalıyız. Yani artık un var, yağ var, şeker var artık helvayı yapmalıyız. Şunu demek istiyorum planlı üretim modeline geçmeliyiz.” dedi.

Tarımın devrime ihtiyacı olduğunun açık bir gerçek olduğunu kaydeden Yusuf Yörük, tarımın çok başlılıktan kurtarılması gerektiğini belirtti.

Yusuf Yörük, Borsa’nın UMAT Gümrük Turizm A.Ş., Keşan Ticaret Borsası Mezbaha İşlet LTD. ŞTİ., GTİ (Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş.), KİOB Soğuk Hava Depo İşlet. Limited Şirketi, Trakya ABİGEM A.Ş., BALO (Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş.)’ye iştiraklerinin de bulunduğunu ifade ederek, 2013 ve 2014 yıllarında Borsa’ya getirilen buğday, ayçiçeği ve çeltik miktarıyla ilgili bilgiler verdi.

KATI ATIK BİRLİKLERİNE OY BİRLİĞİ İLE ÜYE OLUNMASINA KARAR VERİLDİ

Konuşmaların ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Gündemin ilk ve en önemli maddesini “İl Özel İdaresi’nin Edirne genelindeki 3 katı atık birliğine üye olması” oluşturdu. Konuyla ilgili Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun hazırladığı raporu Erol Açık okudu.

Açık şöyle dedi: “Edirne ilinde kurulan katı atık birliklerine Edirne İl Özel İdaresi’nin de ortak olması için gerekenlerin yapılması istenmektedir.

İpsala ilçemizin dışında köylerimizde çöplerin tümünü toplayan ilçe yoktur. Toplananlar da vahşi depolara taşımaktadır. Çağdaş yaşam koşullarına uymayan bu durumun farkında olan Uzunköprü, Keşan belediyeleri modern katı atık bertaraf tesisleri kurma kararı almış olup Keşan Belediyesinin tesisi işletmeye alınmak üzeredir. Edirne İl Özel İdaresi’nin sorumluluk alanındaki çöpler uygunsuz yerlere bırakıldığından bu tesislere üye olma ihtiyacı duyulması nedeniyle Edirne halkı adına teşekkür etmeyi borç biliriz. İlimize yapılacak en önemli hizmet olarak gördüğümüz katı atık birliklerine üye olunması için gerekenin meclisimizce yapılacağına olan inancımız tamdır. Bu güzel hizmetin bir an önce hayata geçmesi dileğimizle Edirne, Uzunköprü ve Keşan Belediye başkanlarımıza da şükranlarımızı sunuyoruz.”

Raporun okunmasının ardından, katı atık birliklerine üye olunması oy birliğiyle karara bağlandı.

AVUKAT ÜCRETİ 3 AY SONRA BELİRLENECEK

Daha sonra “Sözleşmeli avukat ücretinin belirlenmesi” maddesi ele alındı.

İdari ve Mali işler Komisyonu’nun konuyla ilgili hazırladığı raporu Fedayi Işık okudu ve komisyonun, avukat ücretinin belirlenmesine 3 ay kalmasını nedeniyle ücret belirlenmesinin uygun görülmediğine işaret etti.

Avukat ücretinin 3 ay sonra yapılacak toplantıda belirlenmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Toplantı, Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu’nun yağmur zararı hakkında hazırladığı raporun Mehmet Özkök tarafından okunmasıyla sürdü.

ÖZKÖK: ZARAR GÖREN ÜRETİCİLERİMİZE GEÇMİŞ OLSUN DİYORUZ

Özkök, özetle şunları söyledi: “Ardı ardına yağan yağmurlar neticesi öncelikle Uzunköprü, Meriç ve İpsala olmak üzere zirai alanlarda önemli tahribatlar olduğu, bunların acısı geçmeden son yağmurda da Keşan’ın Mahmutköy, Şükrüköy, Seydiköy ve Kadıköy’ünde sebze bahçelerinde, diğer mahsullere ve yollara önemli tahribatlar yaptığı duyumları alınması üzerine komisyonumuzun yaptığı çalışmalar neticesinde, sebze bahçelerindeki en çok zarar domatestedir.  Mantari hastalıklara daha dayanıksız olan domatesteki zarar sebzecilikle uğraşan üreticileri oldukça fazla etkilemiştir. Sadece bu köylerimizde değil, diğer köylerde bahçe ziraati ile uğraşan üreticilerimizde yağışlarda önemli ölçüde etkilenmiştir. Durum Tarım sigortasına ilgisizliğin olduğunu göstermektedir. Ürünlerin sigortalanması hususunda daha etkili çalışmalar yapılmalıdır. Tarım İlçe Müdürlüğü’nce ürün bazında zarar ziyan tespitleri yapılmış olup, gerekenlerin yasalar ve imkanlar çerçevesinde yapılacağını düşünüyor, zarar gören üreticilerimize geçmiş olsun diyoruz.”

Daha sonra uyuşturucu madde kullanımıyla ilgili Araştırma ve İnceleme Komisyonu raporu Enver Erkan tarafından okundu.

ERKAN: TEMİZ KENTLERDEN BİRİYİZ

Edirne’de uyuşturucu kullanımının özellikle gençlerde tedirgin edici boyutlarda olup olmadığı yönünde yapılan araştırmaları aktaran Erkan, şu bilgileri verdi: “İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü kaynak olarak yardımcı oldular. Onlardan aldığımız bilgilere göre ilimiz uyuşturucu kullanımı bakımından temiz kentlerden biridir. Uyuşturucu dediğimizde sigara, alkol, esrar, eroin, kokain ve buna benzer sentetik haplar, yeni uyuşturucu Bonzai  diğer ismi Sentetik Cannabinoid tamamen kimyasal bir uyuşturucu çeşididir.”

Bonzai kullanımının oluşturduğu zararları; “kan basıncında hızlı artış ve nabız yükselmesi, şiddetli ağız kuruluğu, göz kızarıklığı, halüsinasyon görme, açlık hissi, ortam seçememe, nerde olduğunu hatırlayamama, geçici görmek ve felç” şeklinde sıralayan Enver Erkan, yeni nesil çocukların kandırılarak farklı türde uyuşturucu maddelere alıştırılmasının günümüzde sorun olarak göze çarptığına dikkati çekti ve “Aileleri, toplumu bilinçlendirip uyuşturuculardan çocuklarımızı, toplumu uzak tutarak sağlıklı toplumlar oluşturmalıyız.” şeklinde konuştu.

UYUŞTURUCUYA VERİLEN CEZALAR

Erkan, okullardaki disiplin süreci ve cezaları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Orta öğretim ödül ve ceza yönetmeliğine göre sigara içmeye, uyarma, kınama, mahrumiyet, Alkol ve madde kullanmaya tasdikname ile uzaklaştırma, bağımlılık yapıcı madde satımına örgün eğitim dışına çıkartma cezası verilir. Bu tür disiplin cezaları gençler bu tür maddeleri kullandıkları zaman onları okuldan uzaklaştırmak için verilmektedir. Burada gaye okuldaki tüm öğrencilerin korunmasıdır. Bu nedenle bağımlılık veren maddeleri kullanan ancak pişman olan kişilerde bu süreçteki davranışlarına göre cezalarını okul idaresinin vereceği karar çerçevesinde erteleyebilir. Bu durumda süreç şu şekilde işlemektedir.

OKULLARDA ALINAN ÖNLEMLER

Uçucu madde içeren; su bazlı olmayan yapıştırıcılar, tiner ve boya incelticiler, cila ve boya çıkarıcılar, maket yapıştırıcılar, sprey boyalar, kokulu silgiler, işaretleyici kalemler, oyun hamurları, uçan balonlar ve uçucu madde ihtiva edebilecek diğer kırtasiye ürünlerinin çocuklara satılması, eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılması 5898 sayılı Kanun ile yasaklanmıştır. Söz konusu kanun ile uçucu madde içeren ürünlerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanımında sınırlama getirmiştir. Ayrıca bu kanun ile bu tarz iş yerlerinde 18 yaşından küçüklerin çalıştırılması da yasak kapsamına alınmıştır. Kanuna göre ürünlerin ambalajlarında ve iş yerlerinin satış noktalarında gerekli uyarı yazılarının bulundurulması ürünlerin ortamın havasını etkilemeyecek şekilde kapalı ambalajlarda yer alması ve satış yerlerinde yeterli havalandırmanın sağlanması gerekmektedir.

Bu ürünlerin 18 yaşından küçük çocuklara akıl hastalarına veya uçucu madde kullananlara veren veya tüketimine sunanlar TCK’nin 194. maddesi kapsamında 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilirler.”

Erkan, okulların açılmasına az bir süre kala Edirne Valiliği, Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün uyuşturucu ile mücadele ettiğinin bilindiğine işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu mücadele bütün halkımızla verilen bir mücadele olmalıdır.”

 

Raporla ilgili konuşan Abdülaziz Çıkıkçı, raporun detaylı bir biçimde hazırlandığını ve son zamanlarda toplumun en önemli sorunları arasında uyuşturucu madde kullanımının yer aldığını kaydetti.

Konuyla ilgili görüşlerin açıklanmasının ardından Çıkıkçı toplantıyı kapattı ve bugünkü ve Keşan’daki son toplantının saat 14.00’te başlayacağını ifade etti.

KALFALAR SÖZ ALDI

Daha sonra gündem dışı konuşan Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar, toplulaştırma çalışmaları kapsamında elde edilen ve Hazine’ye geçen yerlerin o köylerde gençlere verilmesi ve söz konusu yerlerin bölge dışından kişilere verilmemesini önerdi.

Dezavantajlı bölgelerde yaşanan sorunları da aktaran Kalfalar, İşkur’un Keşan’da eğitimsiz insanlar için kurs açması gerektiğini söyledi.

Bayram Ali Kalfalar, eğitimsiz kişilerin inşaatçılık ve hayvancılık konusunda açılacak kurslara katılarak eğitilebileceğini de kaydetti.