“Yayla Barınağı, Saros’un ve bölgemizin kanayan yarası”

           

Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyeleri Sebahattin Karaman ve Abdülaziz Çıkıkçı, dün yaptıkları ortak açıklamada, Yayla sahilinde bulunan balıkçı barınağının denize ve çevreye verdiği zararı bir kez daha gündeme getirmek için önümüzdeki hafta içinde geniş katılımlı bir toplantı daha düzenleyeceklerini bildirdiler.

ÇED RAPORU DEYİP İŞİ YAVAŞLATIYORLAR

Yayla  Balıkçı Barınağı’nın neden olduğu sorunlara dikkat çekmek ve yarattığı olumsuzlukların ortadan kaldırılması girişimlerini başlatmak için Edirne İl Genel Meclisi Çevre Sağlık Komisyonu olarak geçen yıl geniş katılımlı bir toplantı düzenlediklerini hatırlatan Çıkıkçı, şunları söyledi:  “Yaptığımız o toplantının ardından bu sorun bir kez daha Keşan’ın, Edirne Valiliği’nin, hatta ilgili bakanlığın gündemine gelmiş ve proje bazında çalışmalar başlatılmıştı.  Ancak aldığımız son duyumlara göre liman için yeniden Çevresel Etki Değerlendirme Raporuna gerek duyulmuş.  20 yıla yakın bir zaman önce yapılmış limana yeniden ÇED raporu mu olur? Bu bizce çalışmaları daha uzun zamana yaymak için kullanılan bir yöntem” diye konuştu.

1/25000’LİK PLANLAR İMZA AŞAMASINDA

Yürütülen çalışmaların takipçisi olduklarını da kaydeden Çıkıkçı, sahillerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildiğine değinerek “Bakanlık bundan bir yılı aşkın süre önce yaptığı açıklamada 1/25000’lik planların en geç 2-3 ay içinde imzalanarak açıklanacağını bildirmişti. Ancak aldığımız duyumlara göre ancak şu an imza aşamasına gelmiş. Bu planların açıklanmasının ardından bölgemizde her şey belirginleşecek. Yayla limanı Saros’un kanayan yarası ama yıkılması diye bir şey söz konusu değil. Geliştirilen ve ülkemizde ve dünyada bazı örnekleri uygulanan projelerle iyileştirilmesi sağlanacak. Biz bu projeleri takip ediyoruz” diye konuştu.

YİNE GENİŞ KATILIMLI BİR TOPLANTI OLACAK

Yayla sahilinde kalanların daha çok kooperatiflerde yaşadıklarını ve bir şekilde örgütlü olduklarını da kaydeden Çıkıkçı, “Yayla Sahili Çalışma Grubu, Keşan ve Edirne’deki diğer ilgililerle iletişime geçerek önümüzdeki bir iki hafta içinde yine Yayla sahilinde geniş katılımlı bir toplantı düzenleyeceğiz. Bu sorunu bir kez daha gündeme getireceğiz” şeklinde konuştu.