Edirne İl Genel Meclisi’nin eski Başkanı Nusret Uybaş, dün yaptığı açıklamada, Mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait olan Tekel Meydanı’ndaki binanın, yeniden satılmasının gündeme gelmesiyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede satışa bugün de karşı olduğunu ifade ederek, “Bugün bina satıldıktan sonra yerine ne yapacağız? 3-5 km yol yapılacak. Bu bina TEKEL’indi ve satıldığı dönemde görevde olan ağabeylerimiz burasını Özel İdare’ye kazandırdılar. Biz tüccar mıyız ki bir binayı alıp-satalım. Böyle bir mantık doğru değil” dedi.

BİNA SATIŞINDAN GELEN PARALARLA BORÇLAR ÖDENİYOR

Tekel Binası’nın satışının kendi başkanlığı döneminde de gündeme geldiğini belirten Uybaş, “Binanın satışı konusu komisyona havale edilmiş. Biz Keşan’ın merkezinde bulunan bu gayrimenkulün satışına karşıyız. Geçmişte de bu binanın satılması gündeme gelmişti. O dönemde binanın bedeli 8,5 milyon TL olarak belirlenmişti. Bugün bina satıldıktan sonra yerine ne yapacağız? 3-5 km yol yapılacaktır. Ayrıca birinci özel idaresi binasının da daha önceki tarihte çıkan fiyata satılması uygun değildi ama bina ekonomik ömrünü doldurduğu için rıza gösterdik. O zamanki genel sekreter binanın satışının ardından 500 bin TL Keşan’ın ihtiyaçları için ayrılacağını belirtti. Ancak bu da gerçekleşmedi. Bina da satılıp gitti. Binadan gelen gelir ile de o dönemde özel idaresinin borçları kapatıldı.”

TEMELDEN SATIŞ DÜŞÜNCESİ YANLIŞ

Binanın satışının gündeme gelmesinde bir sebep olup olmadığının bilinmesi gerektiğini ifade eden Uybaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Binaya talep mi var, satışını isteyen birisi mi var, özel idarenin ihtiyaçları mı var? İlbank’tan 10 milyon TL borçlanma kararı almışlar. Mevcut bütçeyi yeni kabul ettiler. Yapacakları hizmetleri bütçeyle yapmak için çalışıyorlar. Ama temelde satış düşüncesi yanlış. Keşan büyüyen bir kent ve o bina farklı şekillerde değerlendirilebilir. Keşan’da kamu kurumlarının binası olarak değerlendirilebilir. Keşan’da birçok kurumun hizmet binası yok. Komisyon çalışmasının ne olacağını bilemiyorum ama Keşanlı il genel meclisi üyelerinin tavrına göre karar belirlenmeli. Ancak ben satılmaması yönündeki görüşleri destekliyorum.  Binanın satılması yanlış olur.”

BİZ TÜCCAR MIYIZ?

Binayla ilgili alınan kiralama kararının hala devam ettiğinin altını çizen Uybaş, “TEFE-TÜFE oranlarında kira artışları bellidir. Mevcut kiracının, ödeme konusunda sıkıntı yoksa uygulama devam eder. Keşan’ın mülkünün satılması en son tercih olmalı. Bahse konu alan 400 metrekarelik bir arsa. Çarşının ortasında. Bina ekonomik ömrünü doldurduğu takdirde yıkılarak farklı şekilde değerlendirilebilir. İl olma iddiasındayız. Şehir merkezinde valiliğin temsil edileceği bir bina yok. Kamunun elinde böyle bir bina olması çok güzel. Bu bina TEKEL’indi ve satıldığı dönemde görevde olan ağabeylerimiz burasını Özel İdare’ye kazandırdılar. Biz tüccar mıyız ki bir binayı alıp-satalım. Böyle bir mantık doğru değil” diye konuştu.