Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, dün yaptığı açıklamada, Keşan Kaymakamlığı önderliğinde gerçekleştirilen, Balıkesir ile Bursa’da bulunan ve bölgemize örnek teşkil edecek olan tarımsal işletmelere yapılan gezi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Günday, Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde bulunan koyunculuk araştırma enstitüsüne de gittiklerini ve burada çok yararlı bilgiler edindiklerini de söyledi.

BİZDE 1 TANE YOK O BÖLGEDE EN KÜÇÜK KÖYDE BİLE 10-12 TANE BUZHANE VAR

Keşan Kaymakamlığı’nın düzenlediği bu gezinin amacına ulaştığını belirten Şenol Günday, şöyle konuştu“Meyvecilik olarak güzel gelişmeler yaşanmış. Çok küçük olan köylerde dahi meyvecilik çok gelişmiş durumda ve bu köylerde 12-13 adet soğuk hava deposu bulunuyor. Keşan’da soğuk hava deposu yapılmak istendi ancak karşı çıkanlar oldu. İyi mi oldu kötü mü diye soran olursa; kötü oldu. Süt ürünleri üreten üreticimiz bir teneke peyniri koymaya buzhane bulamıyor. Bir soğutma depomuz yok. Kaldı ki Keşan küçümsenecek bir alan değil.”

BÖLGEMİZE HAYVAN GİRİŞİ YAPILAMIYOR

Bölge hayvancılığının en büyük sıkıntılarından bir tanesinin damızlık koçun bulunmaması olduğunu ifade eden Günday, şunları söyledi: “Bölgemiz hastalıktan ari bölge olduğundan hayvan getirilmesi konusunda sıkıntı var. Bir şekilde bu sıkıntı çözülmeli. Hayvan ıslağı yapmak için damızlık koç getirmek istiyoruz ama konuyla ilgili sıkıntılar oluyor. Bu bölge hayvancılığının en büyük sorunlarından. Bölgemizden Anadolu yakasına veya başka illere hayvan sevkıyatı yapılıyor ancak bölgemize hayvan girişi yapılamıyor. Birlikler vasıtasıyla hayvan getirilip-getirilmeyeceği konusunda bilgi istedik. Bölgeye hayvan getirilmesinin koşulu olarak birçok tahlil yapıldığını ve tahlillerin maliyetinin yüksek olduğunu öğrendik.”

ISLAH İÇİN DİLEKÇE VERDİK

Gezi sırasında değişik ırkları görme fırsatı yakaladıklarını dile getiren Şenol Günday, sözlerini şöyle tamamladı: “Bölgesel olarak bizi ilgilendiren ırkları yakından gördük. Öte yandan sürü ıslah çalışması için dilekçemiz var. 2015 yılında kabul edilmesini bekliyoruz. Sürülerin bir şekilde ıslah edilmesi gerek.”