DHA

Edirne Belediyesi, ADD Edirne Şubesi, Edirne Cem Evi Derneği, CHP Kadın Kolları Başkanlığı, Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şubesi, Emekli Sen Edirne Şubesi Kadın Komisyonu, MHP Edirne Kadın Kolları Başkanlığı, Türk Kadınlar Birliği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Tüm Yerel Sen Kadın Komisyonu’ndan oluşan Edirne Kadın Dayanışması, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 84'üncü yılı nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Edirne Kadın Dayanışması adına basın açıklamasını okuyan Burcu Çınar, “Bundan tam 84 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, en önemli devrimlerinden birini daha hayata geçirdi. 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlarımıza genel seçimlere katılma ve milletvekili seçme-seçilme hakkının tanınmasıyla demokrasi yönünde çok önemli bir adım atılmış oldu” dedi.

TBMM’de hala yeteri kadar kadın milletvekilinin olmadığına dikkat çeken Çınar, “Bugün tarih 5 Aralık 2018. Bugün özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuşmuş, laikliği benimsemiş ve laikliği bir ilke, bir rehber olarak özümsemiş olan Türkiye Cumhuriyeti’nin, kadınlara verdiği bu hakkında 84.yılı. Modern, çağdaş diye tanımlanacak birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce seçme ve seçilme hakkına sahip olan kadınlarımız; Mustafa Kemal Atatürk’ün amaçladığı gibi bu hakkı, bu kimliği kullanabiliyor mu? Bugün TBMM’de, yerel yönetimlerde kadınların sesleri ne kadar duyuluyor? Hala kadınların yaşamları, kadınların iş hayatları, kadınların özlük hakları, kadınların temsil hakları görmezden gelinmeye devam ediliyor. Yüzde 4,6’lık bir temsilci hakkıyla ilk kez TBMM’de yer alan kadınların, bugün aynı mecliste temsil hakkının yüzde 17,1 olması da bunun en net ve açık oranı göz önüne alındığında hala 3. Dünya ülkelerinin bile gerisindedir” diye konuştu.

Mart ayında gerçekleşecek olan yerel seçimlerde kadınların listede olması değil, listede seçilebilir yerde olması gerektiğini savunan Çınar, "Sosyal Demokrat ve Çağdaş bir yapıya sahip olan; eğitimli kadın sayısının birçok kente göre fazla olan Edirne’de 1935 yılında mecliste yer alan 14 kadından biri olan Dr. Fatma Şakir Memik’ten bugüne kadın milletvekili sayısı toplamda 5’tir. Bu kadınların başarısızlığı ile alakalı değildir. Erkek egemen yönetimlerin hazırladığı, erkek öncelikli yasalar değiştirilmediği ve her alanda kadına kendini ifade etme özgürlüğü tanınmadığı takdirde bu gerçeğin değişmesi mümkün değil. Kadınların çalışma hayatında olması, çalışma hayatında olan kadınların karar mekanizmalarında daha çok yer alması, krizlerde gözden çıkarılan işçilerin kadınlardan oluşmasının engellenmesi, kadına dair çıkarılan yasaların arkasında durulması için yine meydanlardayız. Bizler, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize verdiği seçme ve seçilme hakkımıza her zamankinden daha fazla sahip çıkmak zorundayız. Çünkü bizler, Mustafa Kemal Atatürk’ünde dediği gibi; Yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layığız. Çünkü bizler Türk Kadınıyız” dedi.