CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, patent haklarının korunmasına ilişkin kanun tasarısında, doğal tohumlamanın patentlenmesinin yolu açılarak çiftçinin mağdur edileceğini ve çiftçinin tohum şirketlerinin egemenliği altına gireceğini söyledi.

Değirmendereli, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden patent haklarının korunmasına ilişkin tasarıda, Türk çiftçisini mağdur edecek düzenlemelerin bulunduğunu belirtti.

Tasarıda, doğal tohumlamanın patentlenmesinin yolunun açıldığını belirten Değirmendereli, “Anadolu’da çiftçimiz ektiği üründen tohum alarak yeniden üretebiliyor. Söz konusu düzenleme bu tohumların patentlenmesine imkan tanıyacak ve çiftçiyi mağdur edecek” dedi.

Türk çiftçisinin tohumda dışa bağımlı hale getirileceğini belirten Değirmendereli, bunun önüne geçebilmek amacıyla, komisyonda söz konusu düzenlemenin metinden çıkarılması için mücadele ettiklerini ancak önerilerinin iktidar milletvekillerince kabul görmediğini söyleyerek, çiftçinin asıl zora düşeceği hususun patentli tohumu ektikten sonra elde edeceği üründen tohumluk bırakamayacağı; aksi takdirde tohum patentine sahip şirketlerin tazminat talebi olacağının altını çizdi.

Bunun bir örneğinin Hindistan’da yaşandığını kaydeden Değirmendereli, çiftçinin tohum şirketlerinin egemenliği altına girdiğini dile getirdi. Tohumda, uluslararası tekellerin, çiftçinin kendi tohumunu üretmesine engel olacağını anlatan Değirmendereli, çiftçiyi büyük bir tehlikenin beklediğini vurgulayarak, tasarının TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde bu konuda mücadele vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

HOLLANDA’YA GİDECEK

Edirne Milletvekili Değirmendereli 20-23 Mayıs 2013 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Avrupa Birliği ile ortaklaşa yürütmekte olduğu Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog projesi kapsamında Hollanda’ya resmi ziyarette bulunacağını da bildirdi. Daha önce de Hatay, İstanbul ve Edirne’de bu proje kapsamında çalışmalara katılan Kemal Değirmendereli, Hollanda Parlamentosu, Dış İşleri ve AB Komisyonları, Dış İşleri Bakanlığı ile müzakere süreci, ikili ilişkiler konularında görüşmeler yapacak olan heyette yer alacak, sonrasında sivil toplum örgütleri ve basınla da biraraya gelecek.