Edirne Milletvekili Gürkan, Başbakan Erdoğan’a sordu:

 

Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, tarım arazilerinin madencilik faaliyetlerine açılmasının nedenlerini sordu.

Gürkan, “Anayasa’nın 168. maddesi uyarınca, tabiî servet ve kaynaklarla ilgili gerçek ve tüzel kişilerin uyması gereken usul ve esasların yasayla düzenlenmesi zorunlu olmasına rağmen 7 Ocak 2014 tarihinde Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle 121. Maddesine üçüncü bir fıkra ve ayrıca yönetmeliğe Ek-1 madde eklenmiştir. Anayasaya aykırı olan bu değişiklikler aynı zamanda tarıma vurulan bir darbedir.” dedi.

Tarım arazilerini madencilik faaliyetlerine açmanın ihanet olduğunu dile getiren Edirne Milletvekili Recep Gürkan, önergesinde şunları sordu:

“Tarımsal üretimde kendi kendine yetebilen bir Türkiye’den, samanı bile ithal eden bir Türkiye’ye gelmemizin nedeni, üretmekte olan çiftçilerimize sahip çıkmamamızdır. Verimli topraklara sahip ülkemizin değerini bilmediğimiz gibi, yapılan yönetmelik değişiklikleriyle verimli topraklarımızın yok olmasının da önü açılmaktadır. Anlaşıldığı üzere verimli topraklarımız yok olana kadar bu yanlış uygulamalar sürmeye devam edecektir.

Bu bağlamda:

07 Ocak 2014 tarihinde Madencilik Uygulama Yönetmeliği’nin 121. Maddesine üçüncü bir fıkra ve ayrıca aynı yönetmeliğe Ek-1 madde eklenmesine neden gerek duyulmuştur?

Bu yönetmeliğin esas amacı tarım alanlarında madencilik yapma faaliyetlerine izin vermek midir?

Anayasa’nın 168. maddesi uyarınca, tabiî servet ve kaynaklarla ilgili gerçek ve tüzel kişilerin uyması gereken usul ve esasların yasayla düzenlenmesi zorunludur gerçeğine rağmen bu yönetmelik değişikliğiyle amaçlanan nedir?

Danıştay’ın bu yönetmelik değişikliğinin iptaline karar vermesine kadar geçen süre içinde, bu yönetmeliğe göre yapılacak geri dönülemez işlemlerden kim sorumlu olacaktır?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen bir heyetin tarım arazilerinde kamu yararı kararı alarak, bu tarım arazilerinde madencilik faaliyetlerine izin vermesi ne kadar doğrudur?”