CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, 7 Haziran Cuma günü, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’e Başkanlığına soru önergesi verdi.

Büyük fedakârlıklarla gelecek nesilleri yetiştirmek adına çalışan, bir ülkenin gelişmesinde önemli görevler üstlenen eğitimcilerin mütemadiyen Hükümet tarafından huzursuz edilmelerinin yanlış olduğunu vurgulayan Gürkan’ın, soru önergesi şöyle:

“03.07.2012 gün ve 24804 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Öğretim Yönetmeliğinin 83. maddesinde, “İşletmelerde Beceri Eğitimi Yılsonu Sınavı”nın eğitim öğretim yılının son haftasında, hatta 2013 yılı çalışma takvimine göre de 11-12-13 Haziran 2013 tarihlerinde yapılacağı belirtilmiştir.

Bugüne kadar, her yıl yapılan bu sınavlarda görev alan öğretmenlere sınav komisyonlarında görev aldıkları günlere göre 5 saat ek ders ücreti ödenmiştir.

Bir öğretmen her gün görev aldıysa, İşletmelerde Beceri Eğitimi Yılsonu Sınavı’nda 15 saat ek ders ücreti alabilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nün 18.05.2012 gün ve 22268 sayılı yazısı ile bu ücretin sadece 5 saat olarak değerlendirilmesi gerektiği bildirilmiştir.

Bu bağlamda;

1-Öğretmenlere ödenen ek ders ücretleri “16.12.2006 gün ve 26378 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara” göre yapıldığına ve bu kararda değişiklik yapılmadığına göre, geçmiş yıllarda yapılan sınavlarda görev alan öğretmenlere günde 5 saat olmak üzere toplam 15 saat olarak ödenen sınav görevi ücreti hatalı mıdır?

2-Hatalı ise, bu ücreti ödeyen ve alanlar hakkında ne tür bir işlem yapacaksınız?

3-Bugüne kadar yapılan işlemler doğru ise, 18.05.2012 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilgili birimlere uygulanacak ek ücretin sadece 5 saat olması konusunda bir yazı neden gönderilmiştir?

4-Öğretmenler yılsonu sınavlarında öğrencilerin 1 yıl içerisinde işletmelerde yapmaları gereken eğitimler ile ilgili en az müfredatın %80’ini kapsayacak şekilde yapacakları sınavların sadece bir gün ile sınırlandırılması öğrenci ve öğretmeni mağdur etmeyecek midir?

5-Bu ek ücretin 5 saat olarak sınırlandırılmasının gerekçesi nedir? Öğretmenler ek ücreti hak edecek bir çalışmayı ortaya koyamamakta mıdır?”