Edirne SMMMO (Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası), geçtiğimiz cumartesi günü, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Keşan Şubesi’ni ziyaret etti.

Saat 13.00 sıralarında Eski Adliye Binası’nda bulunan şube binasında başlayan ziyarete Edirne SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Karakuş, Başkan Yardımcısı Barış Hasan Serin, Denetleme Kurulu Başkanı Metin Çilkaya, Genel Sekreter Özdoğan Çınar, Disiplin Kurulu Üyesi Ferruh Vardar, Tesmer Sekreteri Metin Cengiz, Denetleme Kurulu Üyesi Haluk Kaban, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Keşan Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Meşegür ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Ziyarette konuşan Meşegür, “Torba Yasa” hakkında bilgi verdi.

6552 Sayılı İş Kanunu ve Bazı Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılması ile ilgili alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanun kapsamının onaylandığını belirten Özgür Meşegür, Muhasebe camiasını ilgilendiren amme alacaklar, 213 sayılı vergi husulü kapsamında gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi,  gelir vergisi stopajı gibi beyana dayanan vergi borçlarına ilişkin 30.04.2014 tarihine kadar verilmesi gereken beyannameler ile ilgili 2014 yılına ilişkin tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, 2014 yılındaki motorlu taşıtlar vergisi alacakları, RTÜK tarafından verilen idari para cezaları, SGK’nın 30.04.2014 tarihine kadar olan borçların faizleri  silinecek. Ödeme şekli 30.04 kadar olan borçlar için 2 ay içerisinde başvuru yapılacak. 6 taksit için %1.05 faiz, 9 taksit için %1.07, 12 taksit için %1.10, 18 taksit için ise %1.15 olacak. Taksitler 2 ayda bir ödenecek. Toplamda en fazla 36 ayda borçlar ödenebilecek.

GENİŞ KAPSAMLI BİR KANUN

Vergi borçlarının aslının silinmeyeceğini ifade eden Meşegür, şunları söyledi: 1 yıl içerisinde 3 ödeme yapılmaması halinde kanundan yararlanma hakkı kaybediliyor. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunan ortakların, ortak alacakları için hükümler var. Kanunun kapsamı oldukla geniş. Yapılandırmadan esnaf, çiftçi ve sanatkarlar da faydalanabilecek. Bu düzenlemeden yararlanmak isteyenler 3 ay içerisinde başvuruda bulanacak. Tüp bebekle ilgili 3 deneme masrafı SGK tarafından karşılanacak. Uygulama tebliği henüz yayınlanmadı. Aslında 3 yıl önce çıkan yasaya benzer bir yasa. Anaparası 100 TL’nin altında olan SGK borçları tamamen silinecek. Oda alacakları ile ilgili düzenlemeler de yer alıyor. Maden işletmeleri ile ilgili getirilen düzeltmeler var. Ayrıca kanunda ev hizmetlerinde çalışanlar, 10 günden az ve 10 günden fazla olmak üzere ikiye ayrılmış. 10 günden fazla çalışanlar tam sigortaya tabi sayılacak. Doğum borçlanmasının kapsamı 4-A, 4-B, 4-C sigortalı olmak üzere 3 doğum ile sınırlı olmak üzere her doğumdan sonra 2 yıla kadar borçlanabilecekler. Bağkur ve SGK borçları açısından kanun herkese avantaj sağlıyor.

Özgür Meşegür, Uygulama Tebliği’nin yayınlanmasının ardından konuyla ilgili olarak daha detaylı bir açıklama yapacaklarını sözlerine ekledi.

Ziyaret sohbet şekilde sürdü.