Edirne Valisi Günay Özdemir, valilik toplantı salonunda Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe, CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, MHP Edirne İl Başkanı Hakan Özkan, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birlik Başkanı Emin İnağ ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

15 Temmuz gecesi yaşanan askeri darbe girişiminin devlet-millet işbirliği ile atlatıldığını kaydeden Vali Özdemir, “Edirne’deki tüm kamu kurumları, belediyemiz, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve Edirne halkıyla beraber Çarşamba günü (Bu akşam) saat 21.00’de Mimar Sinan spor salonunda toplanacağız. Oradan hep beraber Atatürk anıtına yürüyeceğiz. Bu demokrasi yürüyüşümüzü bütün sivil toplum örgütleriyle birlikte devlet-millet işbirliği içerisinde yapacağız. Yürüyüşte sadece Türk bayrağı ve belirlediğimiz sloganlar atılacak. Ortak belirlediğimiz bir metni okuyacağız.” dedi.

3 DARBE GİRİŞİMİ ENGELLEMİŞ

15 Temmuz gecesi, askeri darbeye katılmak üzere Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde birliklerden personel zırhlı taşıyıcı ve tanklar çıkış yaptı. Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri, araçlarını Karaağaç Mahallesi’ni kent merkezine bağlayan Meriç Köprüsü üzerine çekti ve askeri araçların geçişine izin vermedi. Daha sonra aynı nehir güzergahı üzerindeki Süvari Köprüsü’ne giden darbeci askerler, kamyon ve araçlarla kapatılan köprüden geçemeyince, kent merkezine ulaşamadı. Aynı birlik sabah 05.00 sıralarında girişimlerini tekrarladı. Ancak kent merkezine ulaşamadan geri dönmek zorunda kaldı. Edirne’nin Süloğlu ilçesinde de tanklar hazırlık yaptıktan sonra halkın sokaklarda olduğunu öğrenince geri dönmek zorunda kaldı. Böylelikle 3 kez yaşanan darbe girişimi başarısız oldu.

ASKERİ ARAÇLARI MERİÇ’TEN GEÇİRMEDİK

Edirne Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin engellediği darbe girişimlerinin yanı sıra Edirne halkının duyarlılığı sayesinde ‘hainlerin’ başarısız olduğunu ifade eden Günay Özdemir, şunları söyledi:

"Askeri darbe girişimin olduğu gece Edirne halkının bu konuda ciddi bir duyarlılığı vardı. İnsanlar sokağa çıktığından dolayı hain kişiler emellerine ulaşamadılar. Belli şekilde askeriyeden kalkışmalar oldu. Polisimizin ve Edirne halkının sokağa çıkmasıyla engelledik. Biz devlet olarak engellemeye çalıştık eğer Edirne halkının desteği olmasa uzun süre devam ettiremezdik. Tank ve askeri araçları Meriç köprüsünden kent merkezine geçirmedik. Askeri araçlara Meriç nehrini aştırmadık. Edirne Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı’nın omurgalı bir duruş sergiledi. Bu kalkışmadan sonra bu işe kimler bulaştıysa, kimler bunun yanında etrafında olduysa ve bir şekilde destek verdiyse kesinlikle affedilmeyecek. Sivil de olsa affedilmeyecek ve gereken yapılacaktır. Darbe soruşturması nedeniyle açığa almalar devam edecek."