Edirne Barosu Keşan Temsilcisi Orhan Yalçın, Edirne’nin ilk “Arabulucusu” oldu. Yalçın, Hukuki Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Kanunu hakkında bilgi verdi.

ARABULUCULUK KURUMU DA SULH MAHKEMELERİ KANUNU’NA GİRDİ

2012 yılının Haziran Ayı’nda kabul edilen Hukuki Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Kanunu çerçevesinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nda da değişiklikler yapıldığını belirten Yalçın, “Yani duruşmalara girdiğinde taraflara sorulur, yani anlaşmayı kabul ediyor musunuz? Bu hükmün yanına şeklinde değişiklik yapılarak arabuluculuk kurumu da Hukuk ve Sulh Mahkemeler Kanunu içerisine girmiş oldu. Yasa kabul edildi ancak ortada resmi arabulucu yoktu. Yasa çıktıktan sonra Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Daire Başkanlığı’na bağlı olarak Arabuluculuk Dairesi kuruldu. Bu daireye kanun çerçevesinde resmi arabulucular oluşturma yetkisi verildi.” dedi.

HEDEF MAHKEMELERİN YÜKÜNÜ HAFİFLETMEK

Arabuluculuğun, tarafların anlaşmazlıklarında karşılıklı ortak iradelerini ortaya çıkararak anlaşmalarını sağlayan bir kurum olduğunu ifade eden Orhan Yalçın, “Arabuluculuğa başvurmak iki tarafından da rızasını gerektiriyor. Bir taraf arabuluculuğa gideceğim dediğinde diğer taraf bunu kabul etmek zorunda değil. Ayrıca yargılama sırasında da arabuluculuğa gidilebiliyor. Taraflar ortak bir noktada anlaştıkları takdirde mahkeme arabuluculukla tutulan tutanağı onaylayarak, anlaşmazlık çözülüyor. Bunun süresi 3 ay, ancak 3 ay uzatma da istenebilir. Amaç, çekişmeleri sonlandırarak ileriye dönük ilişkilerin iyi hale getirilmesi için toplumsal uzlaşmayı sağlamak. İki taraf arasındaki davalarda taraflardan biri üzülüyor veya ilişkiler sertleşiyor. Hedef ise mahkemelerin iş yükünü azaltabilmek. Yargılama süreci Türkiye’de 350-400 gün arasında. Ama arabuluculuk sürecinde bu kadar uzun vadede olmayacağı için insanların istek ve taleplerini kısa sürede elde etmesini sağlıyor hem de masrafların asgari düzeye çekilmesini sağlıyor. Arabuluculuk asgari ücret tarifesi üzerinden gerçekleştiriliyor.” şeklinde konuştu.

EDİRNE’NİN İLK ARABULUCUSU

Yalçın, 21 Eylül 2013 tarihinde yapılan yazılı sınav ve ardından Ankara’da yapılan mülakatlarda başarılı olmasının ardından, Edirne’nin ilk Arabulucusu olduğunu da bildirerek, gerekli olan diğer resmi işlemlerin tamamlanmasıdan sonra bu görevi de yürütmeye başlayacağını belirtti.