Egzama ciltte iltihaplanmaya neden olan kronik bir cilt sorunudur. Ciltte kuruma, kaşıntı pullanma meydana gelir. Bu sorun sıklıkla bebeklerde veya çocuklarda meydana gelebilir. Fakat yetişkin insanlarda da olabilir. Vücutta egzama el, ayak, güneş görülen bölgeler, vücudun açıkta kalan bölgelerinde görülür. En çok görülen türleri sinirsel, alerjik, yağlı deri, temas egzaması gibi egzama türleri de vardır. En yaygın olan ‘atopik dermatit’ olarak bilinen, alerjik egzamadır ve daha çok kalıtsal olarak düşünülür. Çocuklarda görülen egzama zamanla iyileşebilir ancak yetişkinlerdeki egzamanın kesin tedavisi yoktur. Egzamanın kronik hali kaşıntılı döküntülü şekilde kendini gösterir. Egzamanın bölgesin kaşınmasıyla birlikte çabukça çatlayan kalın deriler oluşmaya başlar. Akut durumunda ise deride, sıvı dolu kabarcıklarla birlikte kızarıklık şişkinlik ve kaşıntı en yaygın belirtilerdir.

Egzama durumunda vücudun savunma mekanizması enfeksiyonlara karşı güçsüzdür bu sebeple enfeksiyonlardan ve mantar hastalıklarından dolayı kolayca iltihaplanma oluşur. Egzamanın dönemine göre farklı döküntüleri oluşabilir. Akut döneminde kızarıklık, şişlik, minik su toplayan kabarıklar ve sulantı ön plandadır. Hastalar şiddetli kaşıntı ve yanmadan şikâyetçidir. Bazı hastalarda kızarıklık kepeklenme olmaksızın sadece kaşıntı ve yanma yakınması olabilir. Subakut dönemde minik kepeklenmeler ve kabuklanmalar görülürken kronik dönemde deri kuruyup kalınlaşır ve renk değişikliği oluşur. Deride çatlamalar meydana gelir. Egzamada iltihaplanan deri bölgesinde kızarıklıklar meydana gelir ve egzamanın en tipik belirtilerin biri olan kaşıntı başlar. Aynı zamanda iltihaplı bölge kurur ve üstünde sivilceye benzer oluşumlar meydana gelir yer yer su toplanır. Egzamalı bölgeler kaşınırsa enfeksiyonlu bölge genişler, yayılır, deri kanar ve iltihaplanıp ağrıya sebep olabilir. Kaşımakla meydana gelen çatlaklardan giren mikroplar egzamanın daha hızlı yayılmasına ve bu bölgenin diğer hastalıklara da açık hale gelmesine neden olur.

Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir daha çok enerjik bir reaksiyondur fakat çeşitli sebeplerle vücudun farklı bölgelerine hızla yayılabilir veya iyileşmiş hastalık yeniden tekrarlanabilir. Egzama hastalığıyla besinler arasında bilimsel olarak kanıtlanmış bir bağ yoktur. Ama dikkat etmeniz gereken bir kaç besin söylebilirim; domates, kabak, patlıcan, limon, portakal gibi gıdaların suları egzamayı alevlendirebilir. Shea yağı,gliserin,lanolin egzamalı cildiniz için bu maddeleri içeren kozmetik ürünleri kullanın.Bu ürünler nemlendirici bir etkiye sahiptir ve cildinizin daha sağlıklı ve iyi görünmesine yardımcı olacaktır.Ayrıca cildinizi de onarır. Cilt ne kadar kuru olursa bir o kadar yağlı kremler kullanılması gerekir. Arternatif olarak yulaf ekstresi içeren kremler kullanılabilir. Krem türü seçimi genellikle deneyimlere bağlıdır. Ve sizin çocuğunuzun sevdiği kremleri kullanmalısınız. Eczaneden iyi kanıtlanmış kremleri kullanın. Denemek için deney tüpü isteyin. En pahalı kremlerin en iyi olması gerekmez. Parfüm içermeyen ürünler kullanın. Daha detaylı bilgi almak için vermiş olduğum eğitimlere katılabilirsiniz.

Güzelleşmek Dileğiyle.