Sürücü adaylarının, ehliyet almayı daha da zorlaştıran yeni düzenlemeye göre ilk direksiyon sınavı 21 Temmuz Pazar günü yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, trafik kazalarını azaltmak ve bilinçli sürücülerin eğitilmesi için Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'ni mayıs ayında yenileyerek, ehliyet almayı zorlaştıran bir düzenleme getirmişti.

Yönetmelikte en büyük değişikliğin, direksiyon sınavlarındaki puanlama sisteminde yapıldığı belirtildi.

Özel Keşanlılar Sürücü Kursu Müdürü Gürol Durmaz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 29 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Sürücü Kursu Yönetmeliği'nde, farklı bir sınıf ehliyet almak için, sürücülerin yazılı sınava girme şartının kaldırılmasının hem sürücü adayları hem de sürücü kursları açısından yarar sağladığına dikkat çekti.

“KURSİYERLER ZAMAN KAYBINDAN KURTULDU”

Farklı bir sınıf ehliyet almak için, sürücülerin yazılı sınava girme şartının kaldırıldığını belirten Durmaz, “Önceki yönetmeliğe göre, 100 puan üzerinden belirli kriterlere göre değerlendirme yapılıyor ve hata yapıldığında puan düşülüyordu. Yeni düzenlemede bu uygulama kaldırıldı ve yerine daha sıkı kurallar getirildi. Adayın direksiyon sınavında değerlendirilecek hususların sadece birinde hata yapması, sınavdan elenmesine neden olabiliyor. Örneğin elinde B sınıfı yani otomobil ehliyeti olan bir kişinin, A2 yani motosiklet ehliyeti almak istemesi durumunda tekrar yazılı sınava tabi olma şartı ortadan kalktı. Sürücüler, yeni sistemde direkt direksiyon sınavına girerek fark sınıfı ehliyet sahibi olma hakkına sahip oldu. Bu çok güzel oldu. Hem sürücü kursları birtakım prosedürlerden kurtuldu, hem de kursiyerler, zaman kaybı ve sınav stresinden kurtulmuş oldu.” dedi.

“EHLİYETİ YÜKSELTMEK ARTIK DAHA KOLAY”

Yönetmeliğin değişmesi ile birlikte sürücü adaylarından oldukça olumlu tepkiler aldıklarının altını çizen Gürol Durmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Sürücülere, başta yazılı sınav ücreti, ikinci bir sınav stresi, sınav tarihinin gelmesi ve sürenin uzaması gibi olumsuz sayılabilecek birçok anlamda kolaylık sağlandı. Ehliyet yükseltmek artık çok daha kolay. Söz konusu kolaylık sebebi ile müracaat sayılarımızda belirli düzeyde artış da oldu.”