* Ufuk Kanışkan, asgari ücretin vergi dışı bırakılarak, en az 4 kişilik bir ailenin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olması gerektiğini vurguladı

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Av. Ufuk Kanışkan, 2013 yılı için belirlenen asgari ücret miktarını eleştirerek, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)’nin, ekonomideki daralmanın faturasını emekçiye çıkaracağını söyledi.

2012 yılının, işçiler, memurlar ve emekliler için hak kayıplarının yaşandığı, geçim sıkıntısının daha da arttığı bir yıl olduğunu kaydeden Kanışkan, “Hakları ve daha iyi yaşam koşulları için meydanlara inen 
emekçiler, polis şiddeti ve biber gazı ile karşılaşmaya devam ettiler. 10 yıllık iktidarı boyunca hep 
emek karşıtı politikalar üreten AKP, 2013 yılında da yeni hak kayıplarını gündeme getirecek ve 
ekonomideki daralmanın faturası emekçiye çıkartılacak. Bunun ilk göstergesi 2013 yılı bütçesi 
ile ortaya çıktı. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu 
ile işçiye, memura ve emekliye bütçeden pay ayrılmadığı görüldü.”
dedi.

27 Aralık’ta gelecek yıl geçerli olacak asgari ücretin açıklandığını, açıklanan bu rakamla fedakârlığın yine emekçiden istenerek, faturanın yine ona kesildiğini belirten CHP İlçe Başkanı Ufuk Kanışkan, açıklamasının devamında şu görüşlere yer verdi:

“2013 yılında da asgari ücretli evine daha az ekmek götürecek. AKP hükümetinin asgari ücretin tespitinde insanları sefalete mahkum eden ve ülke gerçeklerini hiçe sayan yaklaşımları dikkat çekicidir. Pekçok bahane ile asgari ücret adı altında açıklanan bu rakam, Türkiye’de çalışanların AKP tarafından nasıl yoksulluğa ve sefalete mahkum edildiğinin açık göstergesidir.
Asgari ücretin vergi dışı bırakılarak, en az 4 kişilik bir ailenin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olması gerektiğine inanıyoruz. Açlık sınırının 985 lira, yoksulluk sınırının 3200 TL olduğu ülkemizde asgari ücretlilerin hak ettikleri bir ücret alması gerekmektedir. Oysa 27 Aralık’ta açıklanan 2013 yılının ilk altı ayı için net asgari ücret sadece 34.21 TL’lik bir zamla 774 TL, ikinci altı ayı için de 28.70 TL’lik bir zamla 804.70 TL olmuştur. TÜİK’in tek bir işçi için asgari ücretin net 1025 TL. olması gerektiği tespiti dikkate alındığında 5 Milyon 650 bin kişi ve ailesi 2013’te geçim sıkıntısı yaşayacaktır. 
Kişi başına milli geliri arttırdıklarıyla övünen AKP’nin Bakanları, çalışanları yine açlığa ve sefalete mahkûm etmişlerdir. Her fırsatta halkın yanında olduklarını söyleyenler sıcak villalarında emekçinin sorunlarından ne denli uzak olduklarını ortaya koymuşlardır. Hükümet, zaten 2012 yılında elektrik ve doğalgaza yaptığı zamlarla da verdiği 34 TL’yi asgari ücretlinin cebine girmeden geri almıştır. 2013 yılına asgari ücretli zamlı maaşla değil, kayıpla girmektedir. Hükümetin, asgari ücretli milyonlarca çalışanın insanca yaşam hakkını göz ardı eden bu anlayışını değiştirmesi gerekmektedir. Bu yapılmadığı takdirde yapılan hiçbir zam, asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonların derdine çare olamayacaktır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, asgari ücretin tespitinde insanları sefalete mahkum eden ve ülke gerçeklerini hiçe sayan yaklaşımlara son verilmesi gerektiğini düşünüyor, asgari ücretin vergi dışı bırakılarak, en az 4 kişilik bir ailenin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olması gerektiğine inanıyoruz.
Ülkemizde emekçiler açısından gelinen durum çok vahim bir noktadadır. Bu kötü durumun 
bir an önce değiştirilmesi, çalışanlarımız ve yıllarca bu ülkeye emek veren emeklilerimiz için daha 
iyi yaşam koşullarının oluşturulması gerekmektedir. Bunun için de örgütlü toplum yaratılarak 
tüm bu olumsuzluklara karşı mücadele edilmelidir. Yeni yılda, CHP olarak bu mücadeleyi emekçinin yanında arttırarak sürdüreceğiz.”